Два големи астероида профучаха покрай Земята

Учени от Лабораторията за реактивно движение (JPL) на НАСА в Южна Калифорния са наблюдавали два профучали близо до Земята астероида.

Кадри от приближаващия до Земята астероид

Астрономите са наблюдавали внимателно два космически обекта-чудовища с помощта на 70- метровия радар на соларната система Голдстоун. Сгушен в отдалечената пустиня Мохаве, Калифорния, радарът измерва и размерите на двата астероида, докато те преминават покрай Земята в края на юни.

По-големият астероид, наречен 2011 UL21, е наблюдаван в продължение на девет дни, докато по-малкият 2024 MK е бил наблюдаван от радара в продължение на три дни. На 3 юни НАСА публикува заснетите от нея изображения от рядкото събитие, което случайно съвпадна точно с отбелязването на тазгодишния Ден на астероида.

Тези две скорошни находки са особено важни, доколкото астрономите успяват да измерят относителните позиции на двата астероида при оценките на взаимните им орбити, маси и плътности, което може да подскаже как са се образували.

Нито един от двата астероида не е застрашавал Земята. Във всеки случай откриването им е още един аргумент за по-нататъшно подобряване на способността ни да идентифицираме потенциални опасности в нашия космически двор.

АСТЕРОИДИ-УБИЙЦИ

Астрономите забелязват астероида 2024 MK точно на 16 юни с помощта на финансираната от НАСА система ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System), инсталирана в Южна Африка. Той е открит само 13 дни преди да достигне най-близо до Земята. Твърди се, че е продълговат, ъгловат астероид, дълъг около 152 метра .

Според Европейската космическа агенция астероид с такъв размер би могъл да причини сериозни щети. Откриването му точно преди да прелети покрай нашата планета подчертава необходимостта от по-нататъшно подобряване на способността за откриване и наблюдение на потенциално опасни близки до Земята обекти.

Въпреки че НАСА класифицира 2024 МК като потенциално опасен астероид, JPL на НАСА съобщава, че изчисленията на бъдещото му движение показват, че той не представлява заплаха за Земята в обозримо бъдеще.

Агенцията обаче не се произнася по въпроса за късното откриване на астероида 2024 MK. Орбитата на астероида вече е променена от невероятно близката му среща с гравитационното привличане на Земята.


Междувременно, в резултат на неотдавнашното си преминаване, астероидът 2011 UL21 направи най-близкото си прелитане до планетата Земя от повече от век.  JPL успя да го идентифицира като този конкретен космически обект заради близкото му разминаване на 27 юни.

Астероидът 2011 UL21 е бил с диаметър около 1,6 км и по време на прелитането си е преминал покрай планетата Земя със скорост 93 хиляди км в час. Той извършва обиколка около Слънцето на всеки 1130 дни.

Този огромен астероид е наблюдаван заедно със спътник, който обикаля на около 3 км от повърхността му. 

Както е споменато от JPL, 2024 MK и неговият спътник, с който образуват двойна система, попадат в категорията на потенциално опасните. Всъщност 2011 UL21 е класифициран като "убиец на планети" - термин, дефиниран за описание на астероид, способен да причини щети в континентален мащаб.

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини