Китайският концерн BYD ще строи завод за електромобили в Турция за 1 млрд. долара

Китайският концерн BYD (Build Your Dreams), водещ производител на електрически автомобили, и министерството на промишлеността и технологиите на Турция днес подписаха споразумение за инвестиции в размер на 1 милиард долара на компанията в страната, предаде телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА.

На церемонията в Истанбул присъства президентът Реджеп Тайип Ердоган. 

Министърът на промишлеността и технологиите на Турция Мехмет Фатих Каджър и председателят на BYD Уанг Чуанфу подписаха споразумението в офиса на турския държавен глава в двореца Долмабахче. 

В рамките на споразумението се очаква BYD да изгради в Турция завод за производство на електрически и хибридни автомобили. Планира се годишно да може да се произвеждат 150 000 автомобила. 

Предвижда се в предприятието, което ще започне да произвежда автомобили в края на 2026 г., да бъдат пряко заети 5 000 души.

Благодарение на уникалните предимства на Турция, като процъфтяващата технологична система, логистика, изключителното местоположение и квалифицирана работна сила, инвестицията на BYD в това ново производствено съоръжение ще подобри още повече местните производствени възможности, се казва в изявление относно избора на Турция от страна на компанията BYD.

Компанията в момента произвежда над 3 млн. автомобила годишно и е световен лидер в продажбите на електромобили, отбелязва СиЕнЕн-Тюрк.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини