Електрически хаос по Черноморието... отново

Режим на тока може да бъде наложен в района на Слънчев бряг поради претоварване на мрежата, предупреди изпълнителният директор на Електроенергиен системен оператор Иван Йотов.

Свръхпотреблението е предизвикало прекъсване на захранването в части от курорта за половин час вчера вечерта. Подобни инциденти не са изключени и в бъдеще, каза Йотов.

Временното изключване на далекопровода "Ахелой" тази сутрин не доведе до смущения в захранването на южното Черноморие, допълни Йотов.

Припомняме, снощи - седмици, след като курортите ни на север от Бургас бяха оставени без ток - обширни райони между Поморие и Слънчев бряг пак бяха без електричество.

За повредата загряха телефоните на news.bg редовните читатели, летуващи на Черноморието ни.

Токът спрял малко преди 20 ч., когато хиляди туристи са препълвали заведенията и ресторантите, за да вечерят. Десетки хотелиери бяха притиснати до стената как да осигурят предплатения от летовниците „ол инклузив".

„Какво става?!", „Защо от енергото мълчат?", „Къде се крият?", „Платихме толкова пари, а да седим на тъмно", загряха телефоните стотици читатели на news.bg, вбесени от мълчанието на EVN.

Опитахме се да се свържем с оставения на сайта на електро-разпределителното дружество телефон за повреди, както и с този за информации.

Първият телефон първоначално беше недостъпен, все пак по едно време се появи инфо, че ток няма от Слънчев бряг до села в Старозагорско.
 Най-накрая успяхме да се свържем с отдел „Информация", откъдето се разбра, че серия от аварии в подстанции е оставила без ток както черноморските ни курорти, така и села в Старозагорско.

Изключване в подстанция в Слънчев бряг, предизвикано от повишената консумация на електроенергия, е причината за липсата на ток в курортите ни, обявиха от EVN.

Читатели на news.bg заявиха по телефона, че по време на аварията само една аварийна кола се е движела в курорта. В същото време наши читатели от Поморие заявиха, че стоят на тъмно и не се забелязват аварийни екипи.

От електроразпределителното дружество пък отказаха да съобщят колко екипи работят по отстраняването на аварията по Черноморието и Старозагорско.

„Ще седим на тъмно ......! .........! Какво го интересува EVN, ........., нали си имат министър на енергетиката! ........ България била в ЕС! В Турция при подобно ........ повторно спиране на тока, хвърчат глави! А, ние се възмущаване, че Божидар Димитров бил казал, че сме ...... народ?!", коментира наш почитател.

News.bg призовава читатели да съобщават за кризата с тока! Стари енергетици коментираха за сайта, че сегашната ситуация с тока показва липсата на инвестиции в електропреносната мрежа, а в същото време се присъединяват нови клиенти без да се мисли за последствията.

В ранния петъчен следобед от ЕВН разясниха случилото се.
Причината е авария в два трансформатора в подстанция „Слънчев бряг", собственост на Националната електрическа компания (НЕК).

Според данните, с които ЕВН разполага, аварията е възникнала в 20.17 ч. В 20.51 ч. започва поетапното включване и до 22.17 ч. захранването е било възстановено за всички клиенти.

По същото време изключване на извод 20 киловолта от подстанция "Хоризонт" прекъсва електрозхранването за част от град Поморие.
Екипите на „ЕВН България Електроразпределние" АД започват работа по възстановяване на захранването чрез поетапно включване на клиентите, което с намаляване на общия товар става напълно възможно след 03.00 ч.

От ЕВН коментират, че тези два случая, както и нарасналата консумация в региона, показват нуждата от инвестиции не само в електроразпределителната мрежа, оперирана от "ЕВН България, но и в електропреносната система, собственост на НЕК.

С оглед на очакваните високи температури в близките дни и свързаното с това голямо потребление, компанията осигурява допълнителни дежурства на своите служители и техника в района на Черноморието.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини