Яба-даба-дуууу! Фред и Барни станаха на 50

Гари Оуен показва своя образ, нарисуван до Фред и Барни, по времето, когато участвал в озвучаването на сериите на. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Не беше много отдавна времето, когато в промеждутъците на токовия режим България приковаваше поглед към екрана всяка вечер, за да гледа един сериал. Тогава все още имаше една телевизия, а Ферхонде сигурно е била в началното училище.

Този сериал, който ни връщаше към Каменната ера, беше изпял своята песен в американския телевизионен ефир, но при нас беше тотален хит. Този сериал е „Семейство Флинтстоун”.

Днес анимационната поредица навършва 50 години. Честито! И въпреки половинвековната си възраст продължава да има зрители по целия свят.

На 30 септември 1960 година Фред Флинтстоун за първи път избухва с неподражаемото Яба-даба-дууу при звука на сирената за края на работния ден.

Забавното всекидневие на двамата неразделни приятели Фред и Барни и техните съпруги Уилма и Бети успява да задържи интереса на претенциозния телевизионен зрител отвъд Океана цели 6 години, и то във вечерния праймтайм.

30 години „Семейство Флинтстоун” остава последната анимация, задържала се в праймтайма повече от два сезона. Едва през 1992 година „Семейство Симпсън“ остава в най-гледаното време повече от два сезона.

Поредицата, създадена от Уилям Хана и Джоузеф Барбара, често се определя като анимирана версия на популярния в САЩ игрален ситком The Honeymooners, който показва живота на две семейни двойки от 50-те години в Бруклин. Самият Уилям Хана признава, че е бил инспириран от The Honeymooners, определяйки го като „най-забавното шоу в ефира” по онова време.

Така се стига до създаването на Бедрок – праисторическия град, в който Фред Флинтстоун, Барни Ръбъл и съпругите им се борят с неволите и се радват на живота, като метафора на съвременния живот. Търсените прилики с настоящето са например в имената – Sand-and-Stony-o е Сан Антонио, Hollyrock очевидно е Холивуд, Alvin Brickrock е Алфред Хичкок, а Mick Jadestone и the Rolling Boulders, които са любимата група на Фред, са предисторическите версии на Мик Джагър и Ролинг Стоунс.

Птица излиза от дистанционното, за да включи телевизора или пък с човката си прави възможно слушането на музикални плочи, прави „снимки“ върху каменна плоча и т.н. достижения на техническия прогрес. Самолетите, разбира се, са птеродактили.

Любимият сериал на няколко поколения е и индустрия – тематични увеселителни паркове, игрални филми, DVD-та, детски играчки и т.н.

Критиката дава своята положителна оценка още през 1961 година, когато „Семейство Флинтстоун” получава номинация за най-добра комедия, но губи от „Шоуто на Джак Бени”.

През 2009-а авторитетният сайт IGN поставя сериала на 9-о място в класацията си „Топ 100 на най-добрите телевизионни анимационни предавания”.

През същата година англичаните Андреа и Саймън Бийн решават да се оженят, облечени като Фред и Уилма. Кумовете им Ричард и Джил Ноубъл пък са копия на Барни и Бети. Просто младоженците били заклети фенове на сериала.

Сега на 50-ата годишнина от неговото начало най-популярната интернет търсачка Google засвидетелства уважение към „каменното” семейство и постави рисунка с героите от поредицата вместо традиционното си лого. Яба-даба-дууууууу! 

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини