Нови магазини свалят цените. Преглед на националния печат

„24 часа": Депутатите си дават по още 700 лв. за бензин

С 200 до 700 лв. повече ще получат депутатите, които пътуват до избирателните си региони с лични коли. Това става ясно от заповед на парламентарната шефка Цецка Цачева от 28 октомври, с която "24 часа" разполага. Тя завишава лимитите за бензин.

Така депутатите от Варна, Бургас и Добрич ще имат право на 7686 лв. за година. Тези от Русе ще вземат 6149 лв. Колегите им от Велико Търново, Габрово, Смолян и други градове на разстояние между 200 и 300 км от София ще осребряват фактури за 4612 лв. За Видин, Кюстендил, Пловдив и Плевен се дават 3075 лв., а за избраниците от столицата - 1617 лв.

Имаме много по-големи икономии от предвиденото и можем да си го позволим, обясни за "24 часа" главният секретар Иван Славчов. До момента парламентът бил реализирал над 200 хиляди лева икономии.

Предпочитаме депутатите да ползват лични коли, а не служебни, затова го поощряваме, обясни още Славчов. Луксозните лимузини излизали на НС около 1,20-1,30 лв. на километър, а личните автомобили - само 0,20 лв.

Всъщност това е третата корекция на лимитите, която Цачева прави за годината, и така връща парите до размера, който е бил през януари. На 14 юни парламентарната шефка е издала заповед за драстично орязване на сумите с между 350 и 1500 лв. в зависимост от региона. Явно е имало ропот от депутатите, защото две седмици по-късно - на 1 юли, тя пише нова заповед, с която вдига сумите с 200 до 500 лв.

 

„24 часа": Нов Красьо се появи в Плевен

Опит за кражба на завод за милиони чрез побои и изнудване и скандално близки връзки между бандити, магистрати  и депутат изскочиха от разследване на заплахи за убийство на две прокурорки.

Антимафиоти попаднали на истински градски Октопод в Плевен, където арестуваният преди дни тартор на престъпна банда адвокат Диян Мичев бил в близки контакти с повече от 10 съдии и прокурори от цялата област, като ежедневно говорел с тях по конкретни дела, които искал да бъдат смачкани, научи "24 часа" от разследващи. Мичев дори канел в дома си някои магистрати, за да обсъждат конкретни дела, които той иска да бъдат решени в негова полза. По случая проверка вече прави Висшият съдебен съвет.

По време на едногодишното разследване на цялата афера спецполицаите попаднали и на тесните връзки на задържания адвокат Мичев с депутата от РЗС Дарин Матов. Според оперативни данни на МВР народният представител стоял зад организацията за силовото отнемане на завод "Подемпласт" в с. Подем, община Долна Митрополия, като целта била да се усвоят няколко милиона евро от европейските фондове.

Злоупотребите започнали да се разкриват през пролетта на т.г., когато антимафиоти стартирали работа по заплахите и тормоза над прокурорките Диана Маркова и Искра Ганева.

Сериозно изненадани, спецполицаи засекли, че за да притиска двете дами, Мичев използвал услугите не само на бандити, но и на действащи магистрати. Той държал връзка със съдии и прокурори, на които буквално разпореждал да следят собствените си колеги. Карал ги да ги следят и да му казват какво правят на всяка крачка, разказаха запознати с разследването. Според свидетелски показания в личните си разговори прокурори информирали Мичев за това какви дела се водят срещу него, по кои дела наблюдаващите прокурори са Ганева и Маркова и как се готвят те.

 

„Труд": МВР: Сега няма опашки, вадете си нови документи

Гражданите, на които им предстои да си извадят нови документи за самоличност и шофьорски книжки, да не отлагат това във времето, тъй като догодина се очаква нова вълна от опашки пред паспортните служби и КАТ. Това предупредиха от МВР.

В момента пред гишетата е спокойно и няма никакви опашки, обясниха от ведомството.

Миналата година парламентът удължи с шест месеца срока на валидност на личните карти и шофьорските книжки, които обаче изтичат само през 2010 година.

Тоест ако документът ви за самоличност е валиден до 29 декември т.г., неговият срок автоматично се удължава до 29 юни догодина. До 30 дни след това вие трябва да подадете заявление за нов документ, иначе ви заплашва глоба.

 

„Труд": Нови магазини свалят цените

В епична битка за клиенти ще се превърне стъпването на нашия пазар на нови вериги хипермаркети.

Пазарът е притаил дъх в очакване на новия голям играч в търговията с хранителни стоки - акулата "Лидъл". На 25 ноември 2010 г., четвъртък, германската компания, която наскоро погълна магазините "Плюс" в България и Румъния, ще открие 14 супермаркета наведнъж. Четири в София и 10 в страната.

След първата вълна ще последва втора и към февруари само новите обекти ще бъдат 20-25. До няколко месеца под името "Лидъл" ще заработят и магазините "Плюс", общо 24 в България, преустроени и нагласени според изискванията на новия собственик.

Дали на откриването ще има кисело мляко по 9 ст. и банани по 85, както бе при старта на "Карфур" в столицата? Тогава стъпването на новия играч на пазара принуди конкуренцията да отвърне на удара. Заформи се нещо като ценова война, от която спечелиха клиентите.

Засега се пази в тайна дали и "Лидъл" ще атакува със свръхниски цени на основните стоки. Но едно е сигурно - дискаунтерът (компания, която залага на ниските цени) не е за подценяване. Тя е част от гиганта "Шварц груп" и има над 9000 магазина в 25 европейски страни.

За нас всички са конкуренти, казва Милена Денчева, шеф на "Лидъл България". Дори малкият квартален магазин взема част от пая, обяснява Денчева. Думите й показват, че на пазара излиза агресивен и безкомпромисен играч, който не крие, че няма да държи супермаркети на загуба, че ще се бори за всяка педя от пазара и че има ясна стратегия..

 

„Стандарт": Биг Брадър в армията

Шпионски игри, скрити в часовници камери и тайни видеозаписи на висши военни разтресоха армията и Министерството на отбраната. Прокуратурата вече проверява армейци заради незаконен шпионаж в базите и почивните станции на армията.

Скандалът с тайните записи на висши военни започнал да се разплита, след като софийската Военноокръжна прокуратура образувала дело заради скрита в часовник камера. Тайното записващо устройство било открито в една от стаите на хотел "Шипка", до "Пирогов", където доскоро се помещавала агенция "Военни клубове и военнопочивно дело". Разследващите са иззели часовника за експертиза, а "Военна полиция" е запечатала стая номер 222, където той е бил открит. Точно там се намира и центърът за видеомониторинг. В него се събира цялата информация от наблюдението с камери на всички хотели и клубове на агенцията. По нареждане на наблюдаващия делото прокурор Мариян Маринов експерти от "Военна полиция" вече са извършили оглед на системата за видеонаблюдение във военния хотел, за да видят дали тя позволява използването на открития шпионски часовник. Разследващите са търсили и записи в компютъра, където се е събирала информация от камерите от всички почивни станции и военни клубове към агенцията. В коридорите на агенцията служители шушукат, че съществуват записи, в които бивши ръководни лица от армията и Министерството на отбраната се забавляват в компанията на жени. От прокуратурата обаче отказаха официално да потвърдят или отрекат информацията, тъй като тя засяга разследването. Обвинителите обаче допълниха, че ако процесът срещу неизвестен засега извършител премине в обвинение към конкретно лице, то виновникът за шпионажа може да лежи в затвора 3 години заради "производство, използване и съхранение на специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация".

„Стандарт": Няма да продават болници

Не миграцията сред лекарското съсловие е големият проблем с медицинските кадри, а липсата на млади лекари. Така здравният министър Стефан Константинов коментира проблемите покрай болничната реформа. По думите му лекарите застаряват, а големият бич е липсата на медицински сестри, акушерки и лаборантки. "Проблемът с липсата на лекари също ще се появи, но в бъдеще", алармира здравният шеф. Според него семейните лекари са 27 000 и не се забелязва промяна в броя им. "Проблемите в здравеопазването няма да се решат по площадите, а с дискусии и идеи за години напред. Промените трябва да са радикални, но те не могат да станат за месец или два", категоричен бе Константинов. Министърът увери, че нищо от областните болници няма да се продава и всички дворове и обекти, от които здравните заведения нямат нужда, ще могат да бъдат пуснати на търг след промяна в закона. Константинов бил склонен да се стигне до продажби само в случай, ако парите от такива сделки се използват за строеж на нови здравни заведения.

„Монитор": Тузарски кръчми крият 12 милиона лева данъци

Тузарските кръчми в страната са скрили близо 12 млн. лева данъци за една година. Фрапиращите данни излязоха от анализ на Националната агенция за приходите.

Според данните на данъчните близо 88% от всички заведения в страната крият между 75% и 90% от реалния си оборот. Тези сметки показват, че за последните 5 години щетите за бюджета са близо 60 млн. лева. Затова от лятото НАП прави редовни открити наблюдения в лъскавите барове и дискотеки и следи за данъчни нарушения.

От два дни такива наблюдения започнаха и в столичните заведения. Преди да стартират големите акции на НАП, кръчмите са били наблюдавани тайно от служители на приходната агенция.

Те набелязали основните нощни клубове, които са най-често посещавани в почивните дни, и започнали да следят посещаемостта в тях.

В петък вечерта пък стартира и масовата акция на „оперативен контрол" в кръчмите. Секси данъчни завардиха култовите столични заведения, за да проверят дали крият обороти. Красавиците, които бяха кръстени на галено от шефове на заведения "цепелини", следят зорко дали се издават касови бележки за всяка чаша уиски и водка, както и билетчета за платен вход.

На мушката на НАП от петък вечер официално са шест дискотеки.

„Монитор": Филчев е агент Самуилов

Бившият главен прокурор Никола Филчев е бил агент на Държавна сигурност с псевдоним Самуилов. Това съобщи от екрана на Нова дисидентът и председател на Българската лига за правата на човека Николай Колев-Босия. За първи път обаче информацията бе огласена в интервю за „Монитор" на 18 ноември. „Защо толкова години се крие принадлежността му към ДС", каза правозащитникът. Той не посочи откъде разполага с информацията, а заяви, че „едно птиченце му казало". Босия, който е свидетел по делата за убийствата на прокурора Николай Колев и ямболската адвокатка Надежда Георгиева, още преди години заяви, че Никола Филчев

има пръст и в двете екзекуции.

Същото твърдят и вдовицата на Николай Колев - Нанка, както и Едвин Сугарев. В момента се разследва и тази версия, а  Филчев се разходи из всички национални телевизии, за да я опровергава. На въпрос кой кара бившия главен прокурор да обикаля тв ефира Босия заяви: „Този, който държи компроматите за Филчев, дърпа конците и го кара да обикаля по телевизиите. Мога да кажа само, че Алексей Петров има отношение към това и към убийствата, които бяха поръчани и се случиха - на прокурора Николай Колев, ямболската адвокатка Надежда Георгиева, баретата Владимир Димов..."

 

„Монитор": Фалшива пандемия от свински грип

Не съвсем честни в професионално отношение, корумпирани експерти подготвят нов фалшив доклад за предстояща пандемия от свински грип в края на тази година, твърди известният германски лекар Волфганг Водарг, който донеотдавна бе председател на Комитета по здравеопазване към Съвета на Европа и води активна битка срещу Световната здравна организация (СЗО) заради разтръбяването на фалшиви пандемии за свински грип по света, коитообслужват фирмите, производители на лекарстваПрез октомври тази година СЗО прие научен доклад за развитието на пандемията и борбата срещу свинския грип. Основен консултант в това изследване е професор Джонатан ван Там и неговият институт към Университета в Нотингам. Очевидно СЗО няма нищо против факта, че Джонатан ван Там работи за фармацевтичните компании Roche, Aventis и GSK. Той бе водещата фигура в неколкомилиардната кампания за борба срещу птичия и свинския грип.Няма никакво съмнение, че твърденията за пандемия бяха чиста научна фантастика, които бяха изготвени от експертите на фармацевтичните компании. Съветът на Европа разследва фалшивата тревога за пандемията от свински грип. В доклада от юни миналата година на британския евродепутат Пол Фил се казваше, че СЗО отваря вратите си в полза на фармацевтичния бизнес", припомня Волфганг Водарг на сайта си в интернет wodarg.de.

 

„Дневник": Лошите заеми във финансовия сектор надхвърлиха 10%

Над 6 млрд. лв. са вече необслужваните задължения във финансовия сектор, показва обобщение на данните на БНБ за просрочията по кредити и финансирания, отпуснати от банки, дружества за бързи заеми и лизингови компании в края на септември 2010 г. С това делът им от общия портфейл за първи път надхвърля 10% и вече е 10.62%. Нарастването обаче се забавя както на годишна, така и на тримесечна база.

Делът на лошите заеми остава и под очакванията на икономистите. Според Красен Йотов от "Индъстри уоч" темпът им на нарастване ще продължи да се забавя, а увеличението не носи рискове за системата.

Прогнозите на анализатори бяха пикът на необслужваните заеми в региона да бъде през 2010 г., а в България да достигнат между 10% и 20%. Забавеното възстановяване на икономиката обаче измести прогнозите с няколко тримесечия напред. Ако то остане такова, пикът на лошите заеми ще е през пролетта на 2011 г.

 

„Сега": ДНСК наистина ще разруши един незаконен хотел на Черно море

Въпреки че са издадени 1600 заповеди за премахване на постройки в цялата страна, а само за година се подават около 70 000 сигнала за незаконни строежи, първата по-голяма сграда ще бъде разрушена тепърва и това ще е отдавна затвореният хотел "Рамона", който се намира в свлачищната зона на местността Чайка до Златни пясъци.

3-етажният незаконен хотел, който не се използва от години, ще бъде съборен в близките дни, обеща пред БНР шефката на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) Милка Гечева. Съдебната сага по премахването на хотела, който е издигнат на първа линия, тече от 2004 г.

До 15 декември булдозери трябва да сринат порта на семейство Баневи в курорта "Русалка". Днес варненската РДНСК ще отвори офертите на фирмите, които се състезават в обществена поръчка за премахване на съоръжението, съобщи шефът на службата Галин Баев. Ако никой не обжалва избора на фирмата, цялата процедура по премахване на пристана трябва да приключи до 15 декември. На Баневи са връчени и констативни актове за намиращите се в близост два басейна. "Семейство Баневи не са правили никакъв опит да узаконят обектите си през годините", заяви Баев.

Шефката на ДНСК Милка Гечева обясни вчера, че в ДНСК не работят "вманиачени разрушители". Пред подписване били само договорите с фирми за премахване на постройки на "Голф клуб Ибър" в Долна Баня. В същото време обаче собственикът му Кирил Недев твърди, че е договорил "джентълменско споразумение" с ДНСК. То се състои в това багерите да се забавят малко, докато се реши съдебен спор с кмета на Долна Баня Владимир Джамбазов за законността на постройките.

 

„Дума": Социалисти искат референдум за пенсионирането

 Рефендум за пенсионната реформа, която налага ГЕРБ, поискаха социалисти от Добрич на среща с народни представители от КБ. Около 10 000 души няма да могат да се пенсионират в началото на 2011 г. при отпадането на точковата система, съобщи председателят на социалната комисия в НС Драгомир Стойнев.

Реформата според социалистите се обезсмисля от застаряването и от това, че все повече активно работещи ще влизат и излизат от пазара на труда, което поставя под въпрос натрупването на стаж. Хората над 55 трудно могат да намерят работа, тогава как ще се пенсионират, попитаха малкото работещи в Добрич.

Подкопава се доверието в пенсионния модел и всеки мисли да се спасява поединично чрез частни пенсионни сметки, за които пък няма никаква гаранция, че внасяните пари ще се върнат като пенсия. Това подрива солидарния принцип, каза Стойнев. Той бе категоричен, че реформата трябва да се отнася за сега започващите работа, които трябва да са наясно как ще работят, а не да се стовари върху две изстрадали поколения от прехода.

Тази реформа кара младите да напускат страната, а родителите им да работят повече години, смята Стойнев.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини