Ядем 160 тона банани на ден по Коледа. Преглед на националния печат

„24 часа": Ядем 160 тона банани на ден по Коледа

Коледа без чепка банани е като Нова година без сняг. И при социализма, и днес южният плод е задължителен за празничната вечеря. Единствената разлика е, че тогава се чакаше на опашки с часове, а сега могат да се купят от всеки ъгъл.

По около 160 тона банани на ден ще изядем до Нова година. Всяка сутрин от борсите тръгват 8000 кашона от по 20 кг, съобщи Мила Банова, икономически директор на "Интерцитрус".

Бананите пътешестват 21 дни, преди да акостират в България. Почти 100% от най-дефицитния плод преди 20 г. идва от Карибския басейн, натоварен на кораби.

Най-много банани се внасят от Еквадор, но има и от Коста Рика и Колумбия, обясни Банова.

Отскоро плодовете влизат у нас и с контейнерни пратки. Допреди кризата това било невъзможно, защото транспортните фирми предпочитали други товари, от които печелят повече.

1,80-1,90 лв./кг е цената на бананите по борсите в момента. Преди дни обаче земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че банани, портокали и мандарини се продават по пазарите с нереално високи надценки от 150-200%.

Според него бананите са по 1,20 лв./кг на борсите, а мандарините и портокалите - по 45-50 ст.

Няма цена от 1,20 лв. за банани на едро, на борсата са по 1,80-1,90 лв. килото, казва обаче Мила Банова. През тази година в Еквадор имало много бедствия, избухнал вулкан и голяма част от реколтата била унищожена. Това вдигнало цените на място до 10 долара за кашон от 20 кг. Транспортът оскъпявал с още 5-6 долара, плащало се и вносно мито от 148 евро за тон.

 

„24 часа": Блокът без общо събрание - кметът глобява до 100 лв.

Глоба между 20 и 100 лв. заплашва всеки обитател на блок, в който не е проведено задължителното общо събрание, не е попълнена домовата книга и не е избран домоуправител. Крайната дата за това, както и за регистриране на сградата в съответната община бе 30 юни. На Нова година обаче изтича срокът, в който кметовете трябва да насрочат по служебен път събрания в неизпълнителните блокове, напомниха вчера от регионалното министерство.

Решението за налагане на санкции там, където собствениците не са спазили закона, е на кмета на общината или на района в по-големите градове, каза шефът на отдел "Жилищна политика" в министерството Теодор Илиев. Той обясни, че процесът на регистрация продължава, но се проявява разбиране.

Според неофициални данни в София към 1 юли закона са спазили 20 хил. сгради, или 40% от всички. Това означава, че районните кметове трябва вече да са насрочили събрания или да го направят за останалите 60 на сто.

Заради малкия процент на организиралите се съседи крайната дата за събранията и регистрирането в общините бе удължена веднъж - от ноември 2009 г. бе изместена за средата на тази година. Обмисляше се да отпадне вписване в кметствата, но текстът остана. За домоуправителите, които не го направят, глобата е от 100 до 500 лв.

 

„Труд": Новите крушки опасни, пръскат живак

Наложените с директива на ЕС нови енергоспестяващи осветителни крушки са крайно опасни за здравето и Брюксел незабавно трябва да преразгледа решението си. Към това призоваха вчера германски евродепутати, позовавайки се на експертен анализ.

Новите икономични елкрушки съдържат живак и крият реален риск за здравето, предупредиха специалисти от Федералната служба за околна среда (ФСОС). При счупване на такава крушка се отделят 0,35 микрограма живак на кубически метър, което надхвърля 20 пъти допустимата норма. От ФСОС предупреждават деца и бременни жени да не са в близост до подобен светлинен източник.

"Ще направя всичко възможно да се премахне забраната върху продажбите на обикновените елкрушки. Здравето на производители и потребители е върховен приоритет. С налагането на икономичните крушки брюкселските законотворци са се водили от мания за опазване на околната среда, която няма нищо общо нито с околната среда, нито със здравето на хората", заяви вчера германският евродепутат и председател на икономическата комисия в Европарламента Херберт Ройл. Към него се присъедини и зам.-председателката на Европарламента Силвана Кох-Мерин, като посочи: "Не може да се налага забрана за продажба на доказалите се обикновени елкрушки и те да се заменят с опасни за здравето продукти. Подобна забрана противоречи на здравия разум."

 

„Труд": Първанов: Борисов е слаб премиер, не искам поста му

България има слаб премиер. Това заяви президентът Георги Първанов пред БНТ днес. Според Първанов правителството се опитва да прикрие проблемите, създавайки скандали.

Проблемна е ситуацията в здравеопазването, която е прикрита от другите скандали в държавата. „Да не говорим за безработицата, за образованието. Ние имаме продължаваща криза, която се изразява и в криза на управлението. Министър-председателят обвиняваше тройната коалиция, после министрите, но става ясно, че България има слаб премиер. Той не може да преодолява проблемите, които има страната. На България й трябва не шериф, а стопанин, знаещ и кадърен човек, който да управлява страната", посочи още президентът.

Първанов обясни, че голяма част от напрежението между него и премиера е спор по политики, но и призна, че има и личен момент. „Не се съизмервам, с когото и да било в политиката, това би било елементарно. През различните периоди на прехода съм имал своята полемика с носителите на различни политически тенденции, но хората трябва да преценят колко сме различни със сегашния и предишните премиери", посочи Първанов.

 

„Стандарт": 100 000 прасета на мезета

Около сто хиляди прасета ще паднат под ножа за Коледа. Тази година ще ядем по-малко свинско, защото по западен тертип все повече българи сменят пържолите с пуешко месо, обясни земеделският министър Мирослав Найденов. Той призова ловците да стрелят по домашните шопари, за да им спестят мъките от клането. В кланиците се използва ток за по-хуманно умъртвяване на свинете, но това е трудно приложимо в домашни условия, разясни министърът пред Би Ти Ви. Очаква се българите да напазаруват доста по-малко пържоли спрямо 2009 г. Тогава сме хапнали 70 000 прасета само от магазините. При средно тегло от 150 кг на шопарите това прави около стотина хиляди тона купешки мръвки и дреболии. Поне още толкова сме сложили на трапезата от домашните прасета. Тази Коледа обаче народът пазарува по-скромно, твърдят търговците.

„Стандарт": Искат 3 млн. кръвнина от Наглите

3,170 млн. лева кръвнина. Това поискаха жертвите на отвличания от групата Наглите като неимуществени вреди. Искът е внесен по време на заседанието вчера на процеса в Софийски градски съд срещу деветимата обвиняеми от групата за отвличания. Съдът даде ход на процеса. Най-голям иск за неимуществени вреди предявиха Румен Гунински и Александър Краус - по половин милион. Бизнесменът Киро Киров поиска 200 000 лева, никакъв иск не предяви Мехмед Чакър. Съдът уважи иска за неимуществени вреди, но не уважи иска за имуществени. Общият размер на двата типа искания беше 5 милиона лева. Съдиите мотивираха решението си да не уважат иска за имуществени вреди с мотива, че тях ги предявяват пострадалите, а откупите са плащани от техните близки. Понеже няма повдигнато обвинение за изнудване, няма как близките да се конституират като страни по делото. За да получат парите от откупите, близките трябва да заведат гражданско дело. Преди да бъде даден ход на делото, адвокатите поискаха то да бъде върнато на прокуратурата, а двамата наблюдаващи обвинители да си направят отвод. Според един от защитниците е трябвало да бъдат повдигнати обвинения на двама от групата на Наглите, които в момента са защитени свидетели. Съдът обаче счете, че няма процесуални пречки за даване на ход на делото. Магистратите заявиха, че прокуратурата е господар на процеса на досъдебното производство и тя може да определя на кого да повдигне обвинение и кого да призове като свидетел.

„Монитор": Всеки втори се прави на Андрешко

Половината българи са готови без угризения да мамят с данъци и осигуровки държавата. Това показва проучване на Асоциацията на индустриалния капитал за дела на сивата икономика у нас. Според него 46,3% от анкетираните работници и служители нямат нищо против да работят на трудов договор за една сума, а друга да получават под масата. До 30% от тях са съгласни също така и да бъдат осигурявани на по-малки доходи, макар това да е в тяхна вреда. Почти 30% от всички работници и служители са готови да работят дори без трудов договор, само и само да имат някаква заплата. Изключително голямата толерантност на българите към сивата икономика се отразява и в търговията.

„Монитор": Къде беше "добрият стопанин" Първанов 8 години

Да сте чули този добър стопанин да говори за заменките, например? Къде беше този добър стопанин 8 години? С тези думи по адрес на президента Георги Първанов премиерът Бойко Борисов отговори на поредната порция нападки, отправени от държавния глава към него. Той обвини Първанов, че е лош стопанин на държавата, като се аргументира, посочвайки, че създаденото от него правителство на тройната коалиция е заловило 15 млн. къса цигари при 600 млн. от сегашната власт, което прави 40 пъти повече.

 

„Монитор": Спецзвено погва ДДС измамите

Спецзвено, което ще бъде създадено от служители на НАП, МВР, Министерството на финансите и агенция „Митници", започва борба с ДДС измамите. Това съобщи вчера министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той поясни още, че вече се работи по организирането на такава междуведомствена група. „С новото управление на ГЕРБ в НАП се създаде ресор, който се занимава с ДДС схеми.

„Дневник": Истинските герои

2988 резултата. Толкова текста, в които сме писали нещо за премиера Бойко Борисов през 2010 г., показа търсачката на dnevnik.bg вчера следобед. Ако проверите сега, сигурно са прехвърлили 3000. В 1345 има за финансовия министър Симеон Дянков, за другия вицепремиер Цветан Цветанов - в 1234.

Цитирали сме или сме разказвали за председателя на КРИБ и мажоритарен собственик на "Софарма" Огнян Донев - 53 пъти. Истории с Владимир Путин - 428, с Дейвид Камерън - 249. 445 резултата за АЕЦ "Белене", 885 - за президента Първанов. В 134 материала на "Дневник" пише за Васил Божков. В 43 - за Мадона...

 

„Сега": Законодателният маратон на ГЕРБ финишира в Конституционния съд

Ударното препускане през законите в последните предколедни дни от работата на парламента логично се спъна в Конституционния съд. Само през вчерашния ден стана ясно, че мнението на КС ще се търси по четири закона - по текстове от бюджета за 2011 г., свързани с филмопроизводството; по Кодекса за социално осигуряване (КСО); Изборния кодекс и предсрочно прекратените мандати на членове от държавни регулатори.

Сините, ДПС, БСП и независими депутати се оказаха на едно мнение по одържавяването на пенсионни активи и атакуваха текстове в КСО. Промяната предвижда спестяванията в професионалните фондове на хората от първа и втора категория труд, на които им предстои да се пенсионират до края 2014 г., да бъдат прехвърлени в Националния осигурителен институт. Там ще постъпват занапред и техните вноски, като ранните им пенсии ще се изплащат от НОИ. За целта сумата, която професионалните пенсионни фондове се очаква да прехвърлят към НОИ, е 100 млн. лв. От 2015 г. изплащането на ранните пенсии ще се поеме от професионалните фондове. Според вносителите на искането до КС, управляващите са нарушили неприкосновеността на частната собственост на осигурените лица, като се разпореждат с техните индивидуални партиди без изричното им съгласие. "Без да се съобразява с волята и желанието на осигурените лица и пенсионноосигурителните дружества, законодателят императивно намесва държавното обществено осигуряване в техните взаимоотношения", гласят мотивите.

 

„Дума": 700 000 се обявиха срещу монополистите

700 000 се обявиха срещу монопола на топлофикациите, електроразпределителните дружества и ВиК-услугите. Гражданският протест бе внесен под формата на подписка в Народното събрание вчера. Папките с подписите бяха предадени на парламентарната шефка Цецка Цачева от певци, артисти, интелектуалци.

Основният проблем е, че тези дружества не се държат в България, както се държат в останалите страни, обясниха от гражданско сдружение ДНЕС. Проблемът според тях идва от пропуски в българското законодателство.

Дружествата у нас излизат от рамките на европейското законодателство, заявиха още от сдружението. Те настояват монополистите да работят в България, съобразявайки се с европейските практики. За да може тези дружества да си позволяват този начин на поведение спрямо потребителите, означава, че нашето законодателство им позволява това лавиране, коментираха от сдружението. Затова оттам ще настояват и за законодателни промени.

Това е една гражданска позиция, която ще заеме всеки българин в тази държава и нашата борба е обща. Ние не сме политическа организация, а искаме по-хубав живот за нас и нашите деца, коментира певицата Силвия Кацарова. Това, което искаме, са качествени услуги на качествени цени, искаме промени в закона, както и да има по-голяма прозрачност при образуването на цените на предоставяните услуги, обясни още тя.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини