Довечера дъжд, снегът се завръща

През нощта в почти цялата страна ще има валежи, в Северозападна България и по високите полета предимно от сняг, в останалите райони - от дъжд. Това съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

До сутринта по местата със снеговалежи ще се образува тънка снежна покривка от около 5 см. Минималните температури ще са между минус 1 и плюс 4 градуса, в София - около 0 градуса. Атмосферното налягане ще бъде близко до средното за месец, след обяд ще започне да се понижава.

Утре до обяд валежите в югозападната половина от страната ще отслабнат, впоследствие временно и ще спрат.

В североизточната част на страната ще продължи да вали предимно дъжд, който до вечерта в крайните североизточни райони ще премине в сняг. Очаквани количества валежи са между 5 и 15 мм, в Източните Родопи - до 20-25 мм. Ще духа слаб североизточен вятър, който привечер в източните райони ще се усили и ще се ориентира от север-северозапад. Максималните температури ще са предимно между 1 и 6 градуса, в крайните южни райони и по Черноморието - 6-9 градуса, в София - около 2 градуса. През нощта срещу неделя в Западна България ще започнат нови снеговалежи.

По Черноморието ще бъде облачно с валежи от дъжд. Ще духа слаб североизточен вятър, който привечер ще се усилва и временно ще се ориентира от север-северозапад. Максималните температури ще са 6-9 градуса. Температурата на морската вода е около 7 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

В планините ще бъде предимно облачно с валежи, над около 1200 м предимно от сняг, в по-ниските части - от дъжд. По-интензивни ще бъдат валежите след обяд в Източните Родопи и Странджа. Ще духа слаб и умерен, предимно югоизточен вятър. Максималната температура на 1200 м ще е около 2 градуса, на 2000 м - около минус 3 градуса.

В неделя ще вали сняг и ще се образува още снежна покривка. Само в крайните югоизточни райони ще вали предимно дъжд. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са около 0 градуса, в Югоизточна България - до 4-5 градуса.

В понеделник сняг ще превалява на места в Южна и Източна България, облачността ще е предимно значителна, но ще има и временни разкъсвания. От североизток с умерен вятър ще продължи да прониква студен въздух. Минималните температури ще се понижават на места до минус 10 градуса, а дневните ще бъдат под 0 градуса.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини