Учени разработиха революционна технология за съхраняване на данни

Специалисти от North Carolina State University (САЩ) предложиха нов метод за създаване на компютърна памет, която в перспектива ще може да замени съвременните технологии за производство на устройства за съхранение на данни.

Днес в компютрите се използва два основни типа памет – енергонезависима, но относително бавна (SSD) и бърза оперативна, която обаче се нуждае от постоянно захранване. Както твърдят изследователите, новата разработка обединява достойнствата на двата вида.

„Ние изобретихме устройство, което може да направи революция в областта на съхранение на информация, счита професор Пол Франзон, един от участниците в изследването.

Разработката получи названието „двоен полеви транзистор с плаващ гейт“.

Доктор Франзон обяснява, че съвременната енергонезависима памет използва електрически изолирана област – така нареченият плаващ гейт. Зарядът в тази област се интерпретира или като 1, или като 0, тоест, обозначава един бит информация. Използването на два „плаващи гейта“ позволява на устройството да съхранява данните в енергонезависима памет и със значително по-висока скорост.

По този начин, според учените технологията ще увеличи скоростта на стартиране на компютрите и приложенията и ще намали консумацията на енергия.

Източник: pcworld.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини