150 000 евро подкупи на Свиленград за месец. Преглед на националния печат

"Монитор": Кадафи ни открадна $130 млн. с рекет

„Такъв рекет, какъвто Либия и лично Кадафи направи с българските медици пред очите на цялата световна общност, няма в 21-ви век. "Спасяването" им струва на България над 130 милиона долара, които буквално Кадафи ни ги открадна." Това заяви премиерът Бойко Борисов пред  бТВ ден след като либийският правосъден министър Мустафа Мохамед Абделжалил заяви, че Кадафи е поръчал да бъдат заразени със СПИН децата от Бенгази.

„Открадна е точната дума. Той ги задържа, като пуснаха слуха, че българите са заразили децата в Либия със СПИН, заради което дългът, който Либия имаше към България, беше опростен", каза Борисов.

Седмица след освобождаването на българските медици през лятото на 2007 г. правителството на Сергей Станишев реши либийският дълг към България в размер на 56 635 373.85 долара да бъде опростен и прехвърлен във Фонда за лечение на заразените със СПИН деца "Бенгази". От цялата сума 22 359 493 долара е главницата, а 36 275 880 долара са лихви за периода 1984-2006 г.  След решението на кабинета тогавашният вицепремиер Ивайло Калфин обясни, че това е българското разбиране за участие в международния фонд и не било съгласувано с либийската страна.

"24 часа": Скок на горивата заради Кадафи?

Ново поскъпване на горивата в България се очаква до дни, ако цените на петрола се задържат на сегашните си нива. Вчера сутринта те достигнаха 115 долара за барел, след което в края на деня слязоха до 114. Следим пазара ежедневно и реагираме според конюнктурата, заявиха от "Лукойл България". Цените на бензина бяха вдигнати с 3 ст. преди два дни, когато петролът бе под 110 долара. Ако котировките се задържат на 114-115 долара, може да има ново поскъпване на горивата с 3-5 ст. Масовият бензин А-95 ще стигне 2,46 лв., а дизелът - 2,55 лв.

Причина за скока на петрола са бунтовете в Либия срещу Муамар Кадафи и намаленият добив там с 20%. През последните дни сделките с петрол през интернет са скочили със 154%, показват данните на Trader.bg

"Стандарт": Кораб с 50 наши плава към Турция

Турски кораб на спасението може да върне в родината десетки българи, които бягат от ужаса на размирна Либия. Очакваше се снощи от Бенгази за Турция да отплава "Искендерун", като до късния следобед около 50 наши бяха пожелали да се качат на борда му. От Външно ги призоваха да се явят на гражданското пристанище в Бенгази до 12 часа местно време вчера и да носят бяла лента на дясната ръка като опознавателен знак. От ведомството на Николай Младенов твърдяха, че българите ще бъдат качвани с предимство на борда. За целта българите трябваше да се свържат с турското генерално консулство в Бенгази или консула им в Триполи. На дипломатите българите трябваше да кажат само трите си имена и националността.
Към 18 часа вчера регистрацията на желаещите да напуснат размирния град българи и турци продължаваше. Евакуацията от Бенгази е проблемна, тъй като местното летище е разрушено, а районът е под контрола на бунтовниците, опълчили се срещу режима на Муамар Кадафи. "Искендерун" се очаква да плава около 30 часа и да пристигне в събота на турско пристанище.

"Труд": Тъстът на Цветанов скрил шестцифрена сума

Тъстът на МВР шефа Цветан Цветанов - Васил Георгиев, не е могъл да обясни произхода на шестцифрена сума при направената му данъчна проверка. С толкова се разминават обявените му доходи и направените разходи, научи "Труд" от свои източници. От Националната агенция за приходите (НАП) категорично отказаха коментар по данните.

Вчера шефът на НАП Красимир Стефанов обяви пред антикорупционната комисия в парламента, че срещу тъста и тъщата на вицепремиера започва пълна данъчна ревизия. Причината е именно разминаване между приходите и разходите. Данъчните ще установяват размера на неплатените данъци, осигуровки и лихвите към тях.

Стефанов обяви дългоочакваните резултати от проверките на доходи и имущество на Цветанов и съпругата му Десислава. Двамата са дали съгласие да бъдат обявени данъчно-осигурителните им тайни. Родителите на Десислава Цветанова обаче не разкрили тайната. Затова и Стефанов не каза нищо повече за проверката на сватовете, с чиито средства са купували част от имотите на сем. Цветанови.

"24 часа": 150 000 евро подкупи на Свиленград за месец

По 150 000 евро на месец от рушвети и подкупи събирали митничарите в Свиленград. Това твърдели хората, подали сигналите в ГДБОП и ДАНС, по които е образувано разследването, прераснало в "Тановгейт". По него бе подслушван шефът на митниците.

Според подалите сигнала за корупция на митницата в Свиленград парите отивали за ръководството на агенция "Митници", като по веригата се давали отчисления и за по-дребни началници.

Имало "такса" за всички стоки. За камион с турско карго, който не обмитяват на Свиленград, се плащали 500 лв., за ТИР със зеленчуци от Турция - 350.

"Монитор": КАТ без очи три седмици

30 от камерите на КАТ, които снимат шофьорите за превишена скорост, ще останат изключени през следващите три седмици. Причината за това е, че уредите не са минали през задължителните тестове на Българския институт по метрология (БИМ). Поради тази причина уредите не могат да правят снимки на бързаците, защото ще паднат при обжалване в съда.

Проверката на устройствата е трябвало да бъде направена в края на годината. Още през декември 2010 г. от Пътна полиция са изпратили писмо до БИМ, че срокът на 14 стационарни радара на „Сименс" и още 16 мобилни устройства изтича.


"Стандарт": Лавина убиец под Тодорка

Лавина падна в четвъртък под връх Тодорка и затрупа четирима финландци. Чужденците правели екстремни спускания по улеите под върха, за да си вдигнат адреналина, но снежната маса ги застигнала. Един от спортистите загинал на място. Останалите трима са извадили късмет и са успели сами да се измъкнат от снежния капан. След това се обадили и съобщили за бедствието. Сигналът в планинската спасителна служба в Банско е подаден в 14.40 часа. Веднага към мястото тръгнали дузина спасители, оборудвани с въжета и моторни шейни. "Правихме изкуствено дишане на чужденеца, но той вече бе издъхнал. От другите трима единият е невредим, а двама са с травми, получени, докато лавината ги търкаляла надолу. И загиналият, и оцелелите ги свалихме с моторни шейни", разказаха участниците в спасителната акция. Трагедията с чужденците станала извън ски центъра.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини