Панагюрско златно съкровище се завръща у дома

От няколко дни бунтовният китен средногорски град Панагюрище е в приповдигнато настроение и самочувствие, предаде БНР.

Прочутото по цял свят Панагюрско златно съкровище се завръща у дома си – там, където е открито. Реликвата ще остане в града поне за два месеца, предстои да се отлеят и две уникални копия. Те ще бъдат изработени от висококачествено 24-каратово злато.

Панагюрско златно съкровище е тракийски античен златен сервиз за пиене, състоящ се от девет златни съда с общо тегло 6,164 кг и е открито на 8 декември 1949 г. в района на гр. Панагюрище в местността "Мерул" от тримата братя Павел, Михаил и Петко Дейкови - тухлари и каменари по професия.

Принадлежало е на неизвестен владетел на племето одриси от края на IV и началото на III в.пр.н.е. То се състои от 9 съда от чисто злато с тегло над 6 кг. Принадлежало на тракийски владетел и се използвало за регилиозни церемонии. В стила и украсата му се съчетават тракийски и елински влияния.

Състои се от 9 златни предмета с общо тегло 6.164 кг: една фиала и осем ритона. Подобни съдове от благороден метал са символи на социален статут и са използвани при ритуални действия на тракийските князе. Представянето на богове и херои, на глави с негроидни черти, свещени животни и митологични същества през античността има ритуална функция – те трябва да пречистят течността и да пазят участващите в ритуала.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини