Вдигат заплатите с пари от глоби. Вестниците в събота

"Новинар": Парламентът е като театър, разсърди се Борисов

За премиера Бойко Борисов парламентарният контрол е театър. Борисов обвини депутатите от опозицията и в частност тези от БСП, че целта не била да се води истински дебат, а да търсят телевизионни изяви. „За съжаление правилникът е такъв, че ща не ща, трябва да участвам в този театър", отговори премиерът на червената депутатка Корнелия Нинова, която се интересуваше от пътуванията на Борисов в страната през миналата година.

Социалистката упрекна Борисов, че използва пътуванията си в страната с вертолети, за да си прави пиар. Проблемът е, че при пътуванията си не вършите работа, а ги използвате за личен пиар", обвини премиера Нинова.

Борисов е пропътувал общо 79 761 км с колите на НСО от началото на 2010 г. до март тази година. Стойността на тези пътувания е 113 689 лв.

"Монитор": Вдигат заплатите с пари от глоби

Минималните заплати могат да се вдигнат от 1 юли, понеже съм намерил необходимите пари, обяви вчера социалният министър Тотю Младенов. Той се похвали, че е спестил нужните за скока 7,5 млн. лв. от глоби на неизрядни работодатели.

Аз моите ангажименти не само съм изпълнил, но и ще преизпълня, сега е ред на колегата Дянков, обяви вчера той, докато лично ръководеше съвместна проверка на Главна инспекция по труда и Национална агенция по приходите на 2 обекта в столицата. Само три дни по-рано финансовият министър и вицепремиер Симеон Дянков повтори, че социалният министър трябва да намери отнякъде пари ако иска минималната заплата да се вдигне.

"Стандарт": Бръмбар за Калинка

Във фонд "Земеделие" се записвали един друг с частни "бръмбари". Това стана ясно от думите на земеделския министър Мирослав Найденов в парламента. Той твърди, че скандалната бивша шефка на звеното Калина Илиева искала да стане министър и затова подтиквала заместниците си да го топят. "Симеонов и Кенанов са идвали при мен и са ми казвали, че тя ги кара да ме злепоставят. Аз си го знам и това не е интересна тема. Включително има и аудиозапис на мобилния телефон на един от заместник-директорите, че Илиева ги изнудва, за да ме опетнят. Това какво е правила тя, че е искала мен да злепостави, не е важно. Важното и лошото е, че е злепоставила стотици бенефициенти", обяви министърът. Преписката по случая и аудиозаписът са предадени на прокуратурата.
"Калина Илиева с диплома от художествена гимназия стана шеф на фонда, защо да не стане една художничка министър на земеделието", коментира още Найденов.

"Труд": Мирослав Найденов ще брои и компютрите на селяните

Министерството на земеделието и храните, което в края на миналата година преброи земеделските стопанства и всички животни в тях - от зайчетата до кравите, започва нова кампания - ще брои компютрите на селяните. Това става ясно от решение за откриване търг, подписано от министър Мирослав Найденов на 30 март т.г.

Агроведомството търси кандидати, които да направят изследване на достъпа до широколентов (високоскоростен) интернет в селските райони. "В резултат на изследването се очаква да се добие представа и за нивото на компютърна грамотност, притежание на персонални компютри, образователно равнище и средни доходи, тъй като това са фактори, определящи необходимите действия за повишаване нивото на проникване на широколентов достъп до интернет", пише в документацията. Прогнозната стойност на поръчката е 600 000 лв. без ДДС.

"24 часа": Пишеща машина издава съдия за измама с имот

Майката на шефа на административния съд в Бургас Атанас Вълков Руска засега е основният обвиняем в престъпната схема за пране на пари от имот, купен с документна измама. Това съобщи в петък говорителят на главния прокурор Борис Велчев Стелиана Кожухарова. Вълков беше задържан в четвъртък, докато се опитваше да продаде 12 дка в Несебър за над два милиона евро. Майка му Руска е обвинена като извършител, а синът й - само като помагач. Според една от версиите съдията сам изготвил фалшивите документи за имотната сделка - в кабинета му била намерена пишеща машина със специфичен шрифт.

"Монитор": Връщат на Алма матер ботаническата градина

Министерският съвет ще възстанови правото на управление на ботаническата градина в Балчик на Софийския университет „Св. Климент Охридски" на заседанието си идната сряда. Това стана ясно вчера, след като премиерът Бойко Борисов се намеси за разрешаване на конфликта между Алма матер и министерството на културата.

Страстите около ботаническата градина се разгоряха в четвъртък, когато академичният съвет на СУ реши да спре лекциите от следващата седмица. Професорите прибегнаха до крайната мярка с цел правителството да преразгледа решението си от май миналата година, с което Ботаническата градина се дава за управление на културното ведомство.

Заради поредния скандал около имотите в Балчик още вчера сутринта Борисов свика среща в парламента с председателя Цецка Цачева, ректора проф. Иван Илчев и просветния министър Сергей Игнатов. Премиерът е наредил веднъж завинаги да се разреши многогодишният проблем със стопанисването на културния паметник.

"24 часа": Румънци ни изядоха картофите

1,50 лева удари цената на картофите по пазарите, а за една година цената им е скочила с 63%. За сравнение портокалите се харчат по 1-1,20 лв. За скъпите ни картофи е виновен не друг, а румънецът. В съседната държава последната реколта била много слаба и румънците започнали да внасят огромни количества, категорични са българските търговци. Първо изкупили нашите картофи, после се прехвърлили на германските. Затова и там цената от 18-19 цента за кг в началото на годината бързо скочила до 35 цента в момента. Именно от Германия сега се внасят най-големи количества картофи и у нас.

"Стандарт": Доктори бягат по 100 на час

Младите доктори бягат презглава. По 100 току-що завършили медици на час търсеха работа на международната борса "Кариери в бяло" в столичния хотел "Родина" вчера. Клиники от Великобритания, Германия, Ирландия, Швеция, Норвегия и Испания обявиха 2000 места за наши лекари, медсестри и стоматолози. Условията, които им предлагат, са фантастични.
Дипломирани зъболекари напираха за работа във Великобритания и Ирландия, където ще си докарват между 60 000 и 120 000 паунда месечно.
Анестезиоложка кандидатства за Швеция, където по време на 5-годишната специализация ще получава месечно  между 3000 и 3700 евро.
Отделно за нощно дежурство ще взима по 70-100 евро.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини