Намерен е таен тефтер с длъжниците на лихварите

80 000 лева е най-големият заем, отпуснат от Мунгата и сина му

Намерен е таен тефтер с имената, адресите, отпуснатите суми, датите и лихвите на отпуснатите заеми от Лихварите. Това стана ясно вчера в съдебната зала, където Румен и синът му Светослав Демерджиеви бяха докарани под конвой. Двамата скриха лицата си от медиите, а близките им заплашиха, че не искат показност.

Прокурор Георги Димитров настоя лихварите да бъдат под постоянен арест, тъй като хората, на които са отпускали заеми, се страхуват от тях. "Демерджиеви са давали заеми в големи размери, до 80 000 лева, вземали са фантастични лихви в размер 5-8-10 процента на месец, принуждавали са кредитополучателите да си прехвърлят имотите на тяхно име", разкри подробности от схемата Димитров. По думите му Мунгата и синът му отдавна са били над закона и са живеели с чувство на безнаказаност и недосегаемост, а безпардонността и агресията спрямо длъжниците им били пословични. Те са действали близо десет години, дейността им е широкомащабна. Работили са като банкова институция, въпреки че несъмнено не са имали лиценз, тъй като според закона физически лица нямат подобно право. Хората са се страхували изключително много от Мунгата и сина му. Това е и било причината след получения сигнал срещу лихварите делото да започне срещу неизвестен извършител. Оперативните действия са стартирали едва след като Демерджиеви са били в ареста. Много от свидетелите са се укрили, след като са разбрали, че властите искат да ги разпитат. Въпреки това немалка част от свидетелите вече са разпитани пред съдия. Сред тях е и известен антиквар в Асеновград. Засега има данни поне за петима души, които са получавали заеми срещу лихва от Демерджиеви. В домовете на бащата и сина са иззети голямо количество боеприпаси, а в жилището на Румен и 120 кутии цигари без бандерол, настоя прокурорът.

Адвокатите Анастасия и Димитър Будакови настояха всички доказателства, включително и откритите тефтери да бъдат представени в съдебната зала. По думите им обвинението се крепи само на свидетелски показания, а Демерджиеви са отпуснали само три крупни кредита, което в житейски смисъл е оправдано. Правозащитниците представиха четири епикризи на Румен Демерджиев (56), който е прекарал инсулт, инфаркт и страда от диабет. Те поискаха медицинска експертиза, като се мотивираха, че този човек не може да бъде поставен при условията на ареста. Съдия Милена Рангелова обаче прецени, че в следствения арест има медицинско лице и за Демерджиев грижите ще бъдат осторожни с оглед на здравословното му състояние. Съдът постанови постоянен арест за лихварите, който може да се оспорва пред апелативния съд в тридневен срок.

в-к"Марица"

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини