Само един пловдивски ВУЗ се нареди сред най-добрите в страната

Университетът по хранителни технологии е единственото висше учебно заведение от Пловдив, намерило място в новата класация на най-добрите ВУЗ-ове у нас, изготвена от Института за национална политика. Сред 15-те най-силни университети не присъстват нито Пловдивският университет "Паисий Хилендарски", нито Медицинският университет в Пловдив, нито Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство или пък Аграрният университет.

Първото място се заема от Медицински университет - София. На второ място е УНСС, а Университетът по библиотекознание и информационни технологии е трети. Чак на четвърто място се нарежда Софийският университет "Свети Климент Охридски", който бе №1 според класация на образователното министерство. Първата петица се допълва от Великотърновския университет, следван от Варненския свободен и Русенския университет. 8-ми и 9-ти са Националната художествена академия и НАТФИЗ. Техническият и Нов български университет заемат 12-то и 15-то място.Университетът по хранителни технологии заема предпоследната 14-та позиция.

Медицинският университет в столицата води класацията с най-голям процент реализирали се студенти в страната. Именно реализацията е бил най-важният критерий при подредбата на списъка. Голяма роля са изиграли броят на борещите се за едно място кандидат-студенти, броят на хабилитираните преподаватели, както и броят на бакалаврите, записали след това магистратура. Общественият престиж и международната разпознаваемост са останалите 2 основни критерия в проучването.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини