Гунди и Котков – спомен за легендите

Преди 40 години, на 30 юни 1971 година, България губи двама от най-обичаните си футболисти - Гунди и Котков, в автомобилна катастрофа. Играчите на Левски, Георги Аспарухов и Никола Котков, загиват нелепо в трагичния инцидент край прохода Витиня. По време на катастрофата Гунди кара своето "Алфа Ромео", а до него седи съотборникът му и добър приятел Котков, когато автомобилът се забива в пътуващ в обратната посока камион. Колата избухва в пламъци и в нея като факли изгарят на място двете легенди на българския футбол. Официалната версия е, че Гунди е карал с несъобразена скорост, но и до днес причината за инцидента е обвита в мистерия...

Кои са Гунди и Котков?

Нужно ли е да припомняме? Да. Много от младите футболни запалянковци не знаят за Георги Аспарухов нищо друго, освен че е легенда на столичния гранд Левски, за Никола Котков пък в най-добрия случай се знае, че е юноша на Локомотив София.

Георги Аспарухов Рангелов - Гунди е юноша на Левски, където играе през почти цялата си кариера с изключение на само 2 години - периода между 1961-1963 г., когато носи екипа на Ботев Пловдив. Гунди един от малкото българи, отбелязвал гол на Англия на митичния "Уембли" след Димитър Миланов - Пижо и Георги Димитров - Червения. Той обаче е единственият българин вкарал гол на "А" отбора на Англия на Уембли, при това, когато Англия е актуален световен шампион. Миланов и Димитров вкарват на Олимпийския отбор на Великобритания, който е аматьорски. Стадионът на ПФК Левски (София) е кръстен в негова чест, а в непосредствена близост е издигнат бюст-паметник на легендарния футболист.

Никола Тодоров Котков започва да тренира футбол в Локомотив София, където остава до 1969 г. Следва кратък престой в отбора на Славия. Преминава в Левски след обединението на Локомотив (София) със Славия (София) в ЖСК Славия. Има 26 мача и 12 гола за "А" националния отбор (1961-1969), за "Б" националния тим има 10 мача и 8 гола, за младежкия има 7 мача и 5 гола, а за юношеския национален отбор има 16 мача и 8 гола. Европейски шампион за юноши през 1959 г. Котков е един от любимците на българската публика, изключителен джентълмен, отличаващ се с коректност на терена.

По традиция, незнайно защо, в България големите личности вместо да ни обединяват, ни разделят като нация. 40 години след катастрофата, отнела животите им, Котков е почти забравен, а Гунди е светец за привържениците на Левски, но мразен от мнозина други. В ден като този би трябвало да се обединим и да отдадем заслужена почит на двамата футболисти, като не забравяме, че на първо място те са българи, защото талантът няма клубна принадлежност, а само националност.

Паметната плоча на Аспарухов и Котков край Витиня. Снимка: sportal.bg
Източник: sportni.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини