Не изберем ли домоуправител, кметът го направи вместо нас

За неорганизирани собственици, глобите ще отнася кметът на общината.

Кметът на общината трябва да организира общи  събрания и избор на управителни органи в жилищните сгради, ако техните собственици сами не са го направили. Това записа парламентът с гласуваните окончателно изменения в Закона за етажната собственост.

Свикването ще става чрез покана, поставена на видно място във входа. Ако събранието не може да се проведе поради липса на необходимия кворум, кметът ще определя в 14-дневен срок кой да бъде управителят. При неизпълнение на разпоредбите той ще бъде наказван с глоба от 50 до 500 лв., като актовете се съставят от съответната областна администрация.

Припомняме, че миналата седмица депутатите решиха, че общото събрание може да приема решенияза вземане на кредити за ремонти и други полезни разходи в блока. Приет бе и изборът с над 50% от собствениците на професионален домоуправител, а със 75% да може да се „извади“ съсед. Щатният домоуправител ще получава възнаграждение. Колкото и да се струва чудно на някой, не е задължително той да притежава жилище в съответната кооперация.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини