Държавата срещу „Лукойл”. Преглед на националния печат

Отнетият лиценз на „Лукойл" е сред водещите теми на всекидневниците в четвъртък.

„Бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим" спира производството на горива за неопределен период, след като Агенция "Митници" й отне лиценза за данъчен склад. Без такъв остана и нефтеният терминал на завода "Росенец".

Причината - компанията не е поставила измервателни уреди, както изисква наредбата за данъчните складове. Срокът за това изтече още през септември миналата година, а целта е да се отчитат точно произведените количества и наложените акцизи върху тях. Решението е връчено на дружеството на 26 юли и влиза в сила от тази дата." - пише в. „Дневник".

„Над 85 дни България може да издържи без горивата на "Нефтохим" и теоретично без внос.
За толкова време са запасите на различните видове горива в Държавния резерв и в петролните търговци." - информира в. „24 часа".

Вестникът допълва, че държавният резерв ще освободи запаси, след като търговците изчерпат своите, като горивата на резерва ще бъдат продавани през стоковите борси.

В „Стандарт" цитира изказване на шефа на „Лукойл" Валентин Златев, който заявява: „Затваряме рафинерията Трябва да спазим закона."

Златев обаче не коментира дали ще има проблеми на бензиностанциите, както и дали рафинерията ще постави измервателни уреди преди края на годината.

„Труд" излиза със статия по същата тема, озаглавена „Държавата понатисна "Лукойл".

„Според неофициална справка от Националната агенция за приходите до Симеон Дянков, за първото тримесечие приходите от ДДС от "Лукойл" са намалели с 60,3% спрямо същия период на миналата година. Обяснението за огромния срив е в ръста на износа. При експорт ДДС се възстановява, а не се внася. От обясненията на митничар №1 вчера стана ясно, че след отнемането на лиценза на "Лукойл" данъците за наличните горива в рафинерията стават изискуеми веднага.

Количествата петрол, които се намират там, могат да бъдат преработени, но за тях също веднага се дължат данъци и акцизи."  - пише всекидневникът

Цитирани са коментари на близки до Симеон Дянков, че отнемането на лиценза не е "театрално представление" и не става контролирано със знанието на Валентин Златев. "Този път Дянков си сложи главата в торбата", твърдят  източниците на в. „Труд".

В. „Сега" цитира коментар  на шефа на митниците Ваньо Танов: "Сега въпросът е докога ще остане затворен "Лукойл Нефтохим" - до края на годината или ще успеят малко по-рано да си поставят измервателните уреди". По думите му, рафинерията може до 2-3 месеца да постави уредите и да ги свърже онлайн с агенция "Митници". Тогава лицензът може да бъде върнат.

„Премиерът Бойко Борисов отначало също зае твърда позиция. Вчера сутринта той припомни, че рафинерията е предупредена още преди месец какви действия ще бъдат предприети, ако не монтира уредите... Следобед обаче смекчи тона и обясни, че днес ще има нова среща с финансовия министър, на която "Лукойл" трябва да даде график и отговор дали могат да поставят измервателни уреди в рамките на два месеца. Не стана ясно дали ако рафинерията поеме такъв ангажимент, лицензът й ще бъде върнат, въпреки че няма да е спазила изискванията на закона." - пише още „Сега".

Вестниците излизат с противоречиви коментари и предположение за това как ще се отрази на цените на горивата спирането на „Лукойл".

Друга широко отразена тема е оправдаването на обвинените за убийството на  Милчо Бонев-Бай Миле.

„Състав на СГС с председател Петя Крънчева оправда по всички обвинения четиримата подсъдими по едно от най-знаковите дела у нас - това за убийството на Милчо Бонев-Бай Миле, 4-ма от гардовете му, както и Методи Маринков-Лозенеца, който седял на маса със сикаджийския бос." - пише в. „Труд".

„Краят на процеса се чакаше с голям интерес. Той бе наблюдаван от Висшия съдебен съвет и от Евросъюза, по който се оценяваше напредъкът на България в областта на правосъдието и вътрешния ред." - допълва всекидневникът.

„В сряда съдът посочи, че прокуратурата не е представила дори минимален обем от доказателства срещу Анатоли Мънков-Плъха, Стилян Георгиев-Мишката, Тихомир Дочев-Мравката и Георги Стефанов. Отхвърлени бяха и гражданските искове срещу тях в размер на общо 560 000 лв." - се казва още в прубликацията.

„Прокурор Нелчо Неделчев искаше доживотен затвор по обвинение за умишлено убийство на Стилян Георгиев и Анатолий Мънков. Според прокурора са събрани достатъчно доказателства, подкрепящи обвинителната теза по отношение на Стилян Георгиев, Анатолий Мънков и Тихомир Дочев - в частта за незаконно притежание на боеприпаси. За него обвинението поиска три години затвор.

Сред доказателствата са експертизи, свидетелски показания, СРС-та и др. Още след арестите от прокуратурата твърдяха, че са представили ДНК-експертиза от слюнка, открита върху бутилка минерална вода, която пък е намерена в кола нисан, открит изоставена от стрелците срещу Бай Миле. Данните съвпадали с тези на Мънков. Върху бутилката били открити и пръстови отпечатъци. Представени били и данни от записани разговори на Мънков със задържаните вчера в Пловдив Тихомир Д. и Стилиян Г. В дома на последния била открита гилза, съответстваща на намерена на мястото на убийството." - пише по същата тема в. „Сега".

Вестниците отново отделят място за разследването на убийството на 28-годишната Яна Кръстева, във връзка с което има втори задържан - Николай Русинов-Чеци.

В. „24 часа" информира, че Русинов е разбрал в чужбина за смъртта на Яна Кръстева, според адвоката му Иво Найденов.

„Русинов бе разпитан като свидетел в СДВР и бе освободен. По повод това, че на клиента му не бяха повдигнати обвинения за убийството на Яна Кръстева, Найденов посочи, че на базата на доказателствата, които полицията е събрала, органите на реда и прокуратурата не са стигнали до извода, че Русинов е съпричастен към убийството." - се казва в статията.

„Русинов е отказал да се яви на детектор на лъжата, затова той се е посъветвал с адвоката си, който му е обяснил, че това е косвено доказателство. Николай Русинов се е смущавал от това, че няколко дни не бил спал и че в медиите се е появила информация, че е убиец." - допълва всекидневникът.

„Разследващият екип и наблюдаващите прокурори се събрали на съвещание и преценили, че доказателствата до момента водели "единствено до извода, че истинският убиец лежи в ареста в момента", каза градският прокурор на София Николай Кокинов. Според събраните доказателства и твърденията на Русинов той е бил на 9 юли вечерта с Яна." - пише „Труд".

"Двамата са се запознали същата вечер. Употребили са алкохол -  концентрацията е била твърде висока, забавлявали са се, след което са осъществили полов акт", каза обвинителят. По време на разпита Чеци заявил, че към 5,30 ч си тръгнал, като оставил Яна жива. Това се потвърждавало и от факта, че в ръцете си жертвата стискала косми от другия задържан Пламен Трифонов (34 г.), който има и повдигнато обвинение. "Тоест очевидно е, че тя е била жива към момента, в който се е срещнала с обвиненото лице", обяви Кокинов. Той добави, че нямало връзка между Пламен и Николай, както и не били събрани доказателства, че двамата са действали в съучастие." - се казва още в публикацията.

„Странното във версията на полицията бе, че Русинов и Трифонов са действали в съучастие, но убийството е по непредпазливост. Такъв състав НК не предвижда. Когато полицията огласи подробности от разследване миналата седмица, стана ясно, че не е взела санкция от прокуратурата да го стори. Министър Цветанов твърдеше, че убийството е разкрито, а не като при сестрите Белнейски." - отбелязва в. „Сега".

Във в. „Стандарт" също  присъства коментар за версията на полицията:
„На въпрос дали МВР не са избързали с оповестяването, че и двамата са съпричастни към убийството на Яна Кръстева, Кокинов заяви категорично, че България е правова държава и единственият компетентен орган, който може да повдига обвинения, е прокуратурата."

От своя страна в. „Дневник" насочва вниманието към нерешения проблем с Централните хали, като алармира, че Столичната община може напълно да ги загуби.

„Акциите на Столичната община в "Централни хали" АД са запорирани и възложени на частна фирма. Общината дължи на компанията близо 11 млн. лв., отказва да ги плати вече две години и запорът е отговорът на фирмата. Той проваля споразумението между общината и собственика на 75% от халите - "Ащром".
Сделката беше кметството да получи градинката пред Руската църква, за да не бъде застроена, срещу пълна собственост на "Ащром" в халите. Информацията за случая огласи кметът на София Йорданка Фандъкова." - пише всекидневникът.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини