Черно море умира

В разгара на лятото в главата ни изплуват само мисли за море. Докато хубавите мисли владеят ума ни обаче, може да се окаже, че родното ни море - Черно море, може да престане да отговаря на мечтите ни. Твърде силно става през последните години негативното влияние на икономическата дейност на човека върху екосистема на морския басейн.

Расте интензивността на морските превози - от север на изток се пренася каспийска нефт, руско и украинско зърно, химически товари и суровини; от запад на юг - преобладаващо готова продукция. Товарооборотът бурно се увеличава за сметка на транзита - в пристанищата се вкарват нови нефтопроводи, работи европейският коридор ТРАСЕКА, включващ параходите между България, Украйна и Грузия, отбелязва руското издание "Утро".

Черно море ежедневно, ежечасно, ежеминутно бива замърсявано от смазочни материали, случват се и аварии, които причиняват съществена екологична вреда.

Освен това активното транзитно корабоплаване става причина за навлизането в Черно море на чужди представите на морската флора и фауна. По данни на Световния фонд за дива природа, всеки ден с кораби се пренасят от 7 до 10 000 морски видове в различните части на земното кълбо. Именно по този начин в края на миналия век в Черно море е попаднал северноамерикански гребенести-мнемиопсис (морски многоклетъчни животни с бирадиална симетрия). В резултат на тяхното размножаване по състав в някои от местата морето заприлича на желе. Това доведе до гибелта на дребни ракообразни, а впоследствие - на риби и дори делфини. По същия път във водите на Черно море се завъдиха и хищни гребенести-берое, които започнаха да ядат мнемиопсиса, и морето значително се поочисти. Дойде обаче още един гостенин - рапанът, който намали популацията на черноморските миди - основен чистач на морето.

Започнаха да се появяват и подводни газопроводи - почти 10 години работи "Син поток" (от Русия до Турция), предстои строежа на "Южен поток" (от Русия до Бългания). Те не са много опасни сами по себе си: рискът от теч или взрив при такива конструкции е минимален, но все пак съществува. Трябва да се отбележи още, че крайбрежието, до което ще стигнат тръбите, няма да има особено природен и плажен ландшафт, тъй като там ще "израсне" подобаваща инфраструктура за газопровода.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини