Започна свещенният за мюсюлманите месец Рамазан

За мюсюлманския свят започна свещеният месец Рамазан. Огромен часовник в Мека даде вчера началото на постите, които продължават 30 дни.
От изгрев до залез слънце вярващите се въздържат от храна, вода и секс. Вечер обаче трапезата е богата. От пост са освободени децата, болните, възрастните, родилките, пътуващите на далечни разстояния. Въздържанието се налага, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора. Рамазан е месецът на опрощението, покаянието и милосърдието. Според мюсюлманите през свещения месец Мохамед е получил от Аллах свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил /Гавраил/.
По традиция Рамазанът започва преди разсъмване с традиционната мюсюлманска закуска - оруч. Някога на нея се е събирало цялото семейство. Днес по-младите не постят, но уважават волята на старите и от изгрев до залез слънце в дома не се яде и пие. През деня се молят пет пъти. Когато слънцето залезе отново сядат на трапезата за традиционната вечеря - ифтар. Мюсюлманите вярват, че в месеца на въздържание пречистват душите си.

Рамазан завършва с Шекер байрам, когато на трапезата се слагат сладки ястия, а младите искат прошка от по-възрастните. В навечерието на празника се раздава зекят /данък-милостиня, дарение/ ал-Фитр, размерът на който се определя от Главното мюфтийство. По принцип е регламентирано в самия Коран, че той би трябвало да е 2,5% от капитала, който човек е притежавал през цялата (лунна) година или от стоките, с които е търгувал.

Празникът се отбелязва от 624 г. сл. Христа. Изчислява се по лунния календар.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини