Обратно на ДАЗД общинска комисия твърди: Няма нарушения в дома

Няма нарушения в работата на възпитателите и директора на "Таню войвода". Това констатира след проверка общинската комисия, свикана от кмета на Асеновград д-р Христо Грудев по повод обвиненията на три момичета от дома, че част от персонала си позволявал да ги удря, обижда и заключва. Комисията, с председател зам.-кметът Адриана Миленова, установила, че в районното полицейско управление ежедневно са постъпвали сигнали за избягали от социалното заведение деца. Конкретно трите тийнейджърки - Надя, Катрин и Марина нерядко са били откривани със съдействието на полицията и връщани принудително в институцията. Точно за тези им провинения те получавали наказания като миене и чистене на стаите. Същото било отразено и в домовата книга. Вътрешните правила в дома се спазват, категорична е зам.-кмет Миленова.

Директорката на дома Весела Симеонова обжалва решението на Асеновградския съд за отстраняването й от работа и очаква по казуса да се произнесат пловдивските магистрати. Припомняме, че по решение на Районния съд тя бе отстранена от длъжност, а прокуратурата повдигна срещу нея обвинение за противозаконно лишаване на непълнолетни от свобода, наказанието за което е от 3 до 10 г.

За разлика от проверката на общинската комисия, проверката на Държавната агенция за закрила на детето установи, че обвиненията на момичетата отговарят на истината. Върху децата е упражнявано физическо и психическо насилие, категорични бяха експерти. Според тях събраните от инспекцията данни и информация давали достатъчно основание да се прецени, че в "Таню войвода" се нарушава Конвенцията на ООН за правата на детето.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини