Енергийните напитки - толкова модерни и толкова опасни

Едно от сравнително новите изобретения на човечеството са енергийните  напитки. Използват ги студентите по време на сесия, фитнесманиаците, посетителите на нощни клубове и всички, които по една или друга причина се чувстват изтощени.

Липсата на проучвания и регулация относно употребата им, високата консумация и наличието на докладвани случаи на токсичност могат да станат причина за сериозен здравен риск. Това предупреждва на сайта си Регионалната здравна инспекция в Пловдив.

Групите от населението, при които съществува повишен риск от нежеланите ефекти в резултат на употреба на енергийни напитки, са децата, юношите, младите хора със сърдечни проблеми, лица с хиперактивност и с дефицит на вниманието, лица с нарушения в обмяната и с диабет.

В случай на предозиране с енергийни напитки са възможни странични ефекти като повишаване на кръвното налягане или кръвната захар, тахикардия, психомоторна  възбуда, треперене на ръцете или краката, раздразнителност и депресивно състояние, предупреждават още здравните инспектори.

Повишен риск имат и приемащите енергийни напитки заедно с други медикаменти и алкохол.

В страни като Германия, Австралия и Нова Зеландия има проследяване на токсичните ефекти на енергийните напитки.  В САЩ през 2007 г. от 5 448 докладвани случаи на кофеиново предозиране 46% са при лица под 19-годишна възраст.

Родители, които купуват енергийни напитки на децата си, трябва да знаят, че в тези напитки се съдържат допълнителни калории, които малко деца успяват да изгорят, ако не се движат достатъчно.

Медицинските специалисти са на мнение, че на децата изобщо не трябва да се дават енергийни напитки.  Причината е, че съдържат стимулиращи вещества, по-специално кофеин.

Във Франция, Дания и Норвегия енерготониците са забранени за продажба в магазините, разрешени са само в аптеките, тъй като се смятат за лекарствено средство.  

Правила, които трябва да спазвате, когато използвате енергийни напитки:

  • За да не превишите дневната доза от кофеин, употребявайте максимум две опаковки средностатистически енерготоник  на ден.
  • Не употребявайте тези напитки след спортуване - има опасност от покачване на кръвното налягане.
  • Бременни жени, деца, подрастващи, възрастни хора, лица със заболявания на обмяната и чувствителни към кофеин не трябва да употребяват енерготоници.
  • Не смесвайте енергийните напитки с алкохол - има опасност от хипертонична криза.
  • Комбинирането им с кафе може да доведе до предозиране с кофеин.
  • Не трябва да оставате гладни за по-дълго от 20-30 минути след консумация на енергийни напитки, защото може да раздразнят стомашната лигавица и впоследствие да доведат до гастрит.
Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини