Хепатитът настъпва в Пловдивско

Само за месец 144 души в Пловдивско са се разболели от хепатит, сочат данните на Регионалната здравна инспекция. Всеки 4-ти от тях е от Столипиново. Останалите заболели са от Асеновград, Искра, Карлово. В останалите населени места в областта има по единични случаи.

Според здравните експерти обаче все още не може да се говори за взрив на болестта, но обстановката е предепидемиологична.

Само преди около месец главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев предупреди, че 2011-та вероятно ще бъде наистина епидемична по отношение на хепатита, тъй като отдавна не сме се сблъсквали с голяма вълна на заболяването. "Хората са изгубили имунитет", заяви д-р Кунчев.

Първият признак за предстоящото развихряне на заразата бе увеличаващият се брой на заболелите през лятото вместо през есента, както обичайно се случва.

Това е болест на младите хора, тъй като заболеваемостта е най-висока сред 7-, 8-, 10-и 15-годишните и се прихваща от лоша хигиена и мръсни ръце. На заболяването може да се противостои чрез добра лична хигиена. Инкубационният период на болестта  е между 14 и 45 дни, заради което лекарите допускат, че след приключване на летните почивки е възможна вълна от заболели.

За да избегнете заболяването, не забравяйте две много прости неща. Първо - задължително мийте ръцете си след излизане от тоалетна и преди всяко хранене ивторо - измивайте добре плодовете и зеленчуците, които ще консумирате.


 

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини