Езиковед: Не е страшно, че чуждици нахлуват в езика ни

Правилата в българския език не са нови, ще има само леки корекции. Резки промени не може да има, защото ще се окаже изведнъж, че всички ще бъдем неграмотни. Това каза проф. Владко Мурдаров от Института по български език към БАН, езиковед, в интервю за Нова телевизия по повод предстоящото излизане под формата на сборник „Правопис и пунктуация на българския език”, предаде КРОСС.

По думите му правилата за правилен български език са 132, ще бъде посочено и как се изговарят и как се четат отделни букви. Проф. Мурдаров заяви, че целта на езиковите промени е опростяване на правилата, а не допълнително натоварване.

По отношение на идеите да се борим срещу чуждиците в българския език, езиковедът каза, че не е чак толкова страшно, че идват чужди думи у нас.

На въпрос дали налагането на глоби за използването на чуждици ще ни дисциплинира, проф. Мурдаров заяви, че това няма как да стане.

По повод на идеята за създаване на Съвет за българския език, езиковедът попита: „Защо трябва да се създава тази нова структура?. В нея ще влязат някакви хора, които може да са добри администратори, но няма да са познавачи на езика", каза още проф. Владко Мурдаров.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини