Изселници се връщат за Рамазан Байрам

Снимка: Getty Images / Guliver

Над 10 милиона турци тръгнаха на път, за да прекарат големия мюсюлмански празник Рамазан Байрам, който започва в понеделник, в курортите или в чужбина, съобщи БНР. Много от тях се отправиха към родните си места в България, за да се видят с роднини и близки, да целунат ръка на възрастните, да посетят гробовете на починалите - традиционни мюсюлмански ценности, спазвани от децата до техните баби и дядовци. Автобусните фирми пуснаха допълнителен превоз.

Правителството обяви идния петък, 2 септември, за неприсъствен ден и така ваканцията стана девет дни. Магистралите, аеро, морските, авто и жп гарите са задръстени от пътници. Преминаването по магистралите и мостовете над Босфора ще бъде безплатно през ваканцията. През дните на Байрама градският транспорт в Истанбул ще превозва с 50 на сто намаление.

Хиляди екипи на транспортната полиция са на крак, тъй като статистиката сочи, че най-много пътнотранспортни произшествия стават по време на Байрама. На всеки 30 км са поставени контролни постове. Тази година трафикът ще се контролира и по въздуха, което еважно да се нае от шофьорите.
Морските курорти се напълниха с летуващи. Около половин милион турци ще прекарат ваканцията в чужбина. Турските авиолинии пуснаха допълнително 52 полета.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини