ООН осъди България за домашно насилие над пловдивчанка

България е осъдена от орган на Обединените нации - Комитет за елиминиране на всички форми на дискриминация по отношение на жените -за нарушени права на майка и две непълнолетни деца. Това съобщи адвокат Милена Кадиева от Български център за Джендър изследвания. Спорeд Комитета държавата ни не е осигурила ефективна защита срещу домашно насилие на 39-годишна жена от Пловдив. Тя твърди, че е жертва на домашно насилие от съпруга си, който е виден бизнесмен и шеф в реномирана компания в Полша. Двамата са семейство от 1995 г., имат две деца. През 2007 г. съпругът е издигнат за шеф на международна европейска компания. Цялото семейство отива да заживее във Варшава. Там, по думите на пловдивчанката, постоянно е тормозена от мъжа си. Тя разказала, че е бита и душена пред децата си. По скайп жената се е свързала с родителите си в България и им разказала за тормоза и насилието, на които е подложена. След това се е обърнала към организация за защита на жени, пострадали от домашно насилие във Варшава. От там и оказали подкрепа и през сепетмври 2007г. я извели от дома им заедно с децата. Пред представителка на организацията и полицаи съпругът посегнал на жена си и избягал с 5-годишния им син. Повече от три месеца пловдивчанката е живяла с дъщеря си в приют в Полша. С помощта на частен детектив открива сина си. Когато се прибира в България с двете си деца и сезира Районният съд, е издадена незабавна заповед за защита на майката и децата от дежурен съдия. Когато жалбата се гледа в Районен съд от друг съдебен състав, решението е, че няма насилие над майката. Според районните магистрати семейните конфликти са предизвикани от дръзки думи на самата съпруга. По-късно това е и решението на Окръжен съд- Пловдив. Заради тези решения на страната ни е осъдена от орган на ООН, коментира адвокат Кадиева.

Тя обясни, че в решението на Комитета се посочва: Районен и Окръжен съд в Пловдив не са преценили правилно представените доказателства, не са взели предвид всички актове на домашно насилие, подценили са формите на психическо, емоционално насилие, на което е била подложена жалбоподателката и са постановили актове, почиващи на стереотипа, основани на пола.

ООН иска България да плати компенсации на В.К, тя ще претендира за 10 000 евро. Налагат и промени в закона, които да се реализират до 6 месеца. Трябва да се обърне тежестта на доказване към насилника и да се разглеждат всички актове на насилие, не само единични. Иска се и заделяне на пари за кризисни центрове, услуги за жертви и обучение на съдиите

В момента жената заедно с двете си деца, живее и работи в София и е в процес на развод с мъжа си.  Тя получава родителските права, но според съдиите и майката и бащата са еднакво виновни за разпадането на брака. Тази част от съдебното решение адвокат Милена Кадиева оспорва във Върховния касационен съд.

Източник: Дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини