Дора Янкова: Дянков изрече 7 лъжи на куп за пътя към Гърция

Само за пътя от Горна Арда за Гърция, в Смолян министър Дянков изрече 7 лъжи, които ще изброя по ред, заяви в отговор на обвиненията на вицепремиера кметът на Смолян Дора Янкова.  Министър Дянков обвини общината, че не е спазила сроковете за проекта, както са се разбрали с кметицата миналата година.

Това е първата лъжа, защото при посещението на вицепремиера през миналата година в региона, не съм се срещала с него, обясни Янкова. Според нея причината била, че Дянков дошъл в Смолян инкогнито и среща между тях не е имало, камо ли коментар на проекта и нужното за него финансиране.

Втората лъжа е твърдението, че в бюджета за тази година е имало заделени пари от 4.6 млн.лв. за пътя, така че няма как вицепремиерът да вземе несъществуващи пари, които да пренасочи другаде.

Лъжа номер 3 е, че община Смолян е представяла някакъв проект на Дянков, както той по-рано каза пред кметове от ГЕРБ в града. След две срещи на Янкова с министър-председател Бойко Борисов по въпроса за трасето, премиерът се е ангажирал да помогне при възможност. „Може би г-н Дянков се мисли за министър-председател, но не такъв”, отбеляза Янкова и добави:

„Свикнали сме да поглъщаме подобни спекулации, но това подминава границите на България” и за да опровергае обвиненията на вицепремиера, тя изложи на кратко историята на проекта за пътя между Смолян и грацката община Паранести.

Общината работи по проекта от 2007 г., като за строежа на трасето са издадени всички възможни разрешителни и становища, без никои да депозирал забележки или нарушения. И България, и Гърция имат съгласие за отварянето на граничен пункт, като до момента нито една страна или институция не е казала, че проекта е лош и това е четвъртата лъжа по този въпрос, коментира Янкова.

В момента проекта е на етап оценка в офиса на Европейската комисия в Солун, като се очаква неговото одобрение да е факт до началото на януари 2012 г.  

На 22 август тази година е избрана фирма изпълнител за строителство на пътя – „Иса 2000”. Тя е предложила оферта от 3 799 192 лв. без ДДС. Избрана е и фирма за строителен надзор. Проектът, с който общината кандидатства,  е за 3 921 393 евро, а строителството на пътната отсечка до границата ще се финансира с европейски пари по програмата Европейско териториално сътрудничество България - Гърция. Водещ партньор е община Кавала, без държавата да има някакъв финансов ангажимент.

Янкова припомни, че общината кандидатства с проекта по покана на МРРБ.

„Това показа, че става дума за реалистичен и качествен проект”, тъй като е минал оценка и очаква одобрение”, подчерта тя и добави, че категорично възразява срещу така тиражираната информация, която нарече „опит да се очерни свършеното от администрацията”. Според кмета на Смолян опитите да се спрат европейски проекти се наказват строго от ЕК, особено когато е с политическа намеса.  Хората, направили опит да спекулират с този важен икономически проект за смолянския регион, трябва да се извинят, за да не попаднат под строг мониторинг на европейските институции. Очертава се тенденция правителството да участва в предизборната кампания за местните избори, каза още на извънредната  пресконференция, която Янкова свика заради обвиненията на финансовия министър.

Кметът коментира още, че няма логика по време на отпуска вицепремиер, който управлява финансите на страната, да пътува с кола на НСО в Смолянско и да излага факти, които не са верни.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини