Дянков: Вдигаме заплатите догодина. Преглед на националния печат

„24 Часа": Режат ни за Шенген заради кризата с еврото?

България и Румъния вероятно ще получат отказ за влизането си в Шенген на срещата на ЕС на 22 септември въпреки ясната подкрепа, която получиха преди два месеца от Берлин, и потвърждението, че такава подкрепа имат и от Париж и Хага.
Непрекъснато променящото се мнение сред германските политици обърка дори медиите в страната. Някои от най-големите от тях като "Билд" и "Фокус" излязоха с дописки, според които шенгенското пространство ще се отвори поетапно за България от октомври. Вчера обаче немският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих заяви: "София и Букурещ още не са готови да се присъединят към Шенгенското споразумение." Той смятал да обсъди тази тема с европейските партньори и по-специално с колегите си от Холандия и Франция.

„Труд": Кандидатът на ГЕРБ: Не ме е страх да бъда лидер

Строителният министър Росен Плевнелиев и шефката на правосъдното ведомство Маргарита Попова официално бяха издигнати за кандидатпрезидентска двойка на ГЕРБ. Двамата ще подадат оставки в сряда на заседанието на кабинета.
Номинацията им бе очаквана, макар че от предизборния щаб на управляващите до последно се опитваха да заблудят конкуренцията с изказвания от типа "президентът ни няма да е министър". Премиерът Бойко Борисов, който лично представи двойката пред журналистите, дори заяви, че едва към 14 ч в неделя казал окончателно на Плевнелиев, че той ще е кандидатът на ГЕРБ.

„Стандарт": Дянков: Вдигаме заплатите догодина

"Може би заплатите ще се увеличат още от първото полугодие на 2012 г., но за това ще говорим след октомври и ноември". Това заяви вицепремиерът Симеон Дянков във Варна. "Нарочно изчаквам, за да не стане предизборна тема и да се казва, че говорим популистки за доходите", допълни той.
Вицепремиерът подчерта, че държавата има финансова стабилност и вече "може да се мисли за увеличаване на доходите, от една страна, както и за увеличаване на бюджетите на министерствата на културата и образованието, от друга". "Бюджетният дефицит за следващата година ще е под 2%, а може дори и под 1%", каза още Дянков. Предвиждането за тази година било за 2,5%, но за първите осем месеца и по неофициални данни за август, дефицитът е с 30-35 млн. лева по-нисък от очаквания. Финансовият министър посочи, че анализаторите отчели икономически растеж от 4%, което давало и основание да се мисли за повишаване на доходите.

„Труд": Още чакаме мотивите на охридския съд за "Илинден"

България още не е получила по официален път от Охрид съдебния акт, с който на 30 юни т. г. бяха постановени присъди за потъналия кораб "Илинден". Това съобщи следователят Георги Илиев, който води у нас паралелно разследване за трагедията. Вчера се навършиха 2 г., откакто в нея загинаха 15 наши сънародници.
Охридският съд даде по 1 година затвор на капитана на кораба Сотир Филевски и експерта от германския "Лойд" Бранко Баич, който издал сертификата за годността на плавателния съд- убиец.

„24 Часа": 1 ден в болница и... чао

Пациентите с леки заболявания вече официално ще се лекуват за 1 ден в болница. Това ще бъде регламентирано с поправка в Закона за лечебните заведения, обяви здравният министър Стефан Константинов пред БНР.
Сега клинична пътека има за минимум 3 дни терапия. Затова не са изключение случаите, когато болниците пращат пациента вкъщи веднага, а на хартия го държат повече и източват пари от здравната каса, призна министърът. Според него подобни лъжи трябвало да престанат, затова имало смисъл в 1-дневното лечение. Това щяло да е удобно и за пациентите, на които няма да им се налага да нощуват в здравното заведение, и икономически изгодно за болниците, които няма да поддържат излишен персонал.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини