Страх от медицински сестри от България и Румъния

Медицинските сестри от Източна Европа, които не говорят правилно английски, излагат пациентите на опасност, предупреди проф. Робърт Уинстън от Импириъл колидж в Лондон, пише вестник "Дейли мейл".

Лекарят отбеляза пред Камарата на лордовете, че е особено обезпокоен от медицинските сестри от Румъния и България, които имат ограничени комуникационни способности, дори на родния си език. Освен това те били обучавани по съвсем различен начин от британските си колеги и нямат навика да говорят с лекарите и своите пациенти.

Според европейското законодателство британските власти нямат право да изпитват медицинските сестри, идващи от други страни от ЕС.

Говорителката на опозиционната Лейбъристка партия за здравеопазването баронеса Торнтън обаче заявява, че правото на свободно движение на работната сила не бива да има предимство пред безопасността на пациентите.

По данни на британските медицински власти 22 060 или 10% от лекарите, които имат право да практикуват във Великобритания, са от страни от Европейското икономическо пространство. Сред тях са 1862 доктори, получили професионална квалификация в Румъния и 722 - в България.

Източник: kafene.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини