Ожени се най-младият крал на планетата

Днес се състоя сватбата на най-младия монарх на планетата - 31-годишния крал на Бутан Джигме Кхесар Намгиел Вангчук и годеницата му, Йетсун Пема, предадоха световните агенции.

Познатият като "Прекрасният принц на Хималаите" крал, има диплома по политология от Оксфордския университет и е учил в САЩ и в Индия, допълва БТА. Той заведе пред олтара очарователна 21-годишна булка, която няма синя кръв. Тя е дъщеря на пилот.

Многочасовата сватбена церемония се проведе под ръководството на висш представител на будисткия клир.

Младоженката поднесе на жениха купа с амброзия, символизираща вечния живот. Кралят положи на избраницата си короната на новата кралица. Булката, с порцелонов тен, беше видимо напрегната.

Младоженците пристигнаха поотделно на церемонията, малко след изгрева, под звуците на местна музика и под облак тамян. Те бяха ескортирани от монаси в червени облекла и от официални лица в народни премени.

Датата на венчавката беше специално избрана от свещеник, който проследи благоприятното разположение на планетите в съответствие с астрологичните знаци на младоженците. Добър знак за кралското семейство е фактът, че нощта преди венчавката била огрята от пълнолуние.

"Това е едно изключително събитие както в емоционален, така й в духовен план", заяви пред Асошиейтед прес премиерът на Бутан Джигми Тинли.

Поданиците на краля ще могат да приветстват в събота височайшата двойка на специална церемония в стадиона на средновековната столица на това малко будистко кралство, едно от най-затворените на планетата.

Джигме Кхесар Намгиел Вангчук се възкачва на престола на 16 декември 2007 г., коронясан е на 6 ноември 2008 г. и е петият крал-дракон на Бутан. Неговата осанка на холивудска звезда и неустоимата му усмивка бяха омаяли младите тайландки по време на едно от редките му посещения в чужбина, припомнят агенциите.

Крал Джигме си пожела "скромна" венчавка, на която не присъства нито една коронована особа от известните монархии по света.

Младоженците се познавали от няколко години. Йетсун Пема е още студентка в столичния университет в Тимпу. Кралят живее в резиденция в столицата, в която често приема поданиците си на чаша чай. 700-те хиляди жители на Бутан, кралство с размерите на Швейцария, скътано между Индия и Китай, послещнаха с одобрение знаменателното събитие в историята на кралското семейство, което управлява страната от 1907 година.

Главната церемония, на която бяха поканени посланиците от дипломатическия корпус, се състоя в живописен дворец-крепост в долината на областта Пунакха.

Кралството стана световно известно с икономическия си индекс за "брутно национално щастие", изместил брутния вътрешен продукт.

От 2005 година в цялата страна е забранена продажбата и производството на тютюневи изделия, защото пречат на кармата. Дворецът не крие гордостта си от факта, че е съумял да опази многовековните традиции на страната от угрозите на глобализацията.

Държавата никога не е била колонизирана, независимо от изключително уязвимото си географско разположение. Тя не разполагаше нито с пътища, нито с комуникации, нито с държавна парична единица през 60-те години на миналия век.

Бутан се отвори за външния свят едва през 70-те години на 20 век, когато разреши пускането на държавна телевизия. Кралството внимателно подбира туристите си, като отпуска малък брой визи за 200 долара на ден.

Бутан беше абсолютна монархия до 2008 година, а сега вече е парламентарна монархия, в която будизмът е признат за държавна религия. Младият крал беше коронован след абдикацията на баща му - Джигме Сингие Вангчук, който започна демократизацията на институциите през 2001 година.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини