0 °C

Пловдивската епархийска църква засвидетелства синовна любов към патриарх Максим

След празничните богослужби под покрива на Бачковската света обител и покрова на Божията Майка, чиято чудотворна икона се съхранява там, Негово Светейшество Българският патриарх Максим отпътува за Пловдив, където, продължиха празненствата по повод 97-годишнината му. Тържествен камбанен звън посрещна Негово Светейшество. Пръв своята синовна любов и почит изрази епархийският им архиерей високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай, който посрещна Светейшия патриарх начело на дълъг шпалир от свещенослужители на епархията и голямо множество миряни. Празничното настроение в този ден се подсилваше и от блестящия в своята позлата и чисти багри напълно обновен митрополитски храм "Света Марина".

В чест на височайшия рожденик, Пловдивският митрополит Николай и епархийското свещенство отслужиха молебен, по време на който Негово Светейшество и синодалните архиереи взеха молитвено участие от солея на храма.

Трогателни бяха думите, които отправи Митрополит Николай към Светейшия патриарх Максим, думи на дълбока признателност, почит и най-искрено уважение и любов: "Откъде ни е тази радост да дойде при нас ангелът на многострадалната ни Църква, Негово Светейшество Българският патриарх Максим!" Като изрази задоволство, че Негово Светейшество е избрал именно Пловдивска епархия и храма, носещ името на света Марина, чието име той е приел в най-ранна възраст при своето кръщение и чийто пример е следвал, митрополит Николай молитвено благодари на Бога, че ни е дал такъв първосветител, какъвто ни е нужен, "скала на дълготърпението, пример за смирение и кротост". Архиереят каза още, че няма човек, който да не чувства, че присъства на историческо събитие и да не чувства благодатта, изливаща се върху всички събрани в митрополитския храм на Пловдив.

Като цитира посланието на свети апостол Павел до Филипяни, където се казва "живейте достойно за Христовото благовестие, стойте в един дух, като се подвизавате единодушно за евангелската вяра и не се стряскайте в нищо от противниците: това е тям доказателство за погибел, а вам - за спасение. И това е от Бога, защото вам е дарувано заради Христа не само да вярвате в Него, но и да страдате за Него", митрополит Николай припомни подвига на служението на Негово Светейшество, преминало в тежки метежни времена, и добрия му пример да не търси възмездие за гонителите, които хулят клира на Църквата и него самия знаейки, че ако Господ е с него, никой не може да бъде против него.

В дар на Светейшия патриарх Максим митрополит Николай поднесе епитрахил и омофор. Светейшият патриарх отвърна на жеста като подари на архиерея светогорска икона на Божията майка и на неговия небесен покровител свети Николай Мирликийски.

Празникът продължи с празничен обяд в митрополитския дом, специално оборудван в чест на посещението на Негово Светейшество с асансьор.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще премине по-леко, наситен с приятни емоции и срещи. Ще ви се отдава без затруднения да решавате въпроси от професионален, обществен и личен характер. С колегите си бъде коректни, както и с всеки друг, ако искате да приключите навреме и без нежелани последствия общите ви задачи.
16 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Несвойствени за вас занимания ще отнемат част от времето ви, но няма да съжалявате. Добри попадения в сферата на недвижимите имоти, както и в рекламата и бизнеса, като цяло. Нищо не е случайно, за успеха си сте работили много, днес ще берете плодовете от този труд. Движете се повече и общувайте с приятни хора.
16 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят ви ще е успешен и наситен с преживявания. Преуморявате се с работа, но има защо. Ще получите добра оценка и предложение за промяна на работното място. Финансовите придобивки ще ви радват, а също и доверието на хората към вас. Ще получите нови възможности за реализация и социален възход.
16 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отнасяйте се с разбиране към градивната критика по ваш адрес. Със сигурност има какво да научите за себе си, въпреки опита и квалификацията ви. Истина е, че имате повече разходи през тези дни, но по-важно е, че ги правите с желание – за подаръци и други удоволствия. Настроението ви в никакъв случай няма да пострада.
16 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате върху какво да се съсредоточите, за това ще си спестите излишните приказки. Отдадени на работата си, ще се вглеждате в променящите се бързо събития и ще търсите своето място в тях. Няма да ви бъде трудно, с логичното си мислене и действия бързо ще си осигурите добри позиции.
16 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Активността ви ще ускори развоя на делата, насочвайки събитията в благоприятна за вас посока. В общуванията си бъдете търпеливи и не създавайте напрежение на хората, които не се отличават с вашите качества. По-възрастен човек ще ви заяви намеренията си относно предстоящо събитие.
16 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте особено привлекателни за околните, чувството ви за хумор и младежкото ви излъчване до голяма степен ще ви помогнат в деловите ви срещи. Дори по време на напрегнати преговори успявате деликатно да разведрите обстановката.
16 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Готовността ви да сте полезни и добрата ви подготовка, ще направят възможно постигането на всичко, с което се захванете днес. Ще получите потвърждение на казаното много скоро. Смелите ви ходове и вниманието на което се радвате, ще доведат до положителни развития в живота ви.
16 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
16 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Възползвайте се от собствената си изобретателност. Можете да бъдете доволни от себе си по отношение на деловите си ангажименти и това няма да е случайно. Стремете се към повече прозрачност във взаимоотношенията си с хората около вас. Забравете миналото и се съсредоточете върху настоящето.
16 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Поставяте си постижими цели, които няма да ви затруднят. Успявайки в намеренията си, ще подобрите вярата в собствените си сили, а с нея и мотивацията си да продължите напред. За награда ще изживеете вълнуващи мигове с човек, когото харесвате. Също така ще се ползвате от услугите на тези, които ви обичат.
16 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Здравословното и физическото ви състояние е отлично. Започвате добре новата работна седмица, имате много нови планове, върху които съсредоточавате усилията си. Напрежение е възможно да се появи от страна на интимния ви партньор, затова бъдете внимателни. Вие сте решаваща страна в случая.
16 яну 2021
Последни новини