Пловдивската епархийска църква засвидетелства синовна любов към патриарх Максим

След празничните богослужби под покрива на Бачковската света обител и покрова на Божията Майка, чиято чудотворна икона се съхранява там, Негово Светейшество Българският патриарх Максим отпътува за Пловдив, където, продължиха празненствата по повод 97-годишнината му. Тържествен камбанен звън посрещна Негово Светейшество. Пръв своята синовна любов и почит изрази епархийският им архиерей високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай, който посрещна Светейшия патриарх начело на дълъг шпалир от свещенослужители на епархията и голямо множество миряни. Празничното настроение в този ден се подсилваше и от блестящия в своята позлата и чисти багри напълно обновен митрополитски храм "Света Марина".

В чест на височайшия рожденик, Пловдивският митрополит Николай и епархийското свещенство отслужиха молебен, по време на който Негово Светейшество и синодалните архиереи взеха молитвено участие от солея на храма.

Трогателни бяха думите, които отправи Митрополит Николай към Светейшия патриарх Максим, думи на дълбока признателност, почит и най-искрено уважение и любов: "Откъде ни е тази радост да дойде при нас ангелът на многострадалната ни Църква, Негово Светейшество Българският патриарх Максим!" Като изрази задоволство, че Негово Светейшество е избрал именно Пловдивска епархия и храма, носещ името на света Марина, чието име той е приел в най-ранна възраст при своето кръщение и чийто пример е следвал, митрополит Николай молитвено благодари на Бога, че ни е дал такъв първосветител, какъвто ни е нужен, "скала на дълготърпението, пример за смирение и кротост". Архиереят каза още, че няма човек, който да не чувства, че присъства на историческо събитие и да не чувства благодатта, изливаща се върху всички събрани в митрополитския храм на Пловдив.

Като цитира посланието на свети апостол Павел до Филипяни, където се казва "живейте достойно за Христовото благовестие, стойте в един дух, като се подвизавате единодушно за евангелската вяра и не се стряскайте в нищо от противниците: това е тям доказателство за погибел, а вам - за спасение. И това е от Бога, защото вам е дарувано заради Христа не само да вярвате в Него, но и да страдате за Него", митрополит Николай припомни подвига на служението на Негово Светейшество, преминало в тежки метежни времена, и добрия му пример да не търси възмездие за гонителите, които хулят клира на Църквата и него самия знаейки, че ако Господ е с него, никой не може да бъде против него.

В дар на Светейшия патриарх Максим митрополит Николай поднесе епитрахил и омофор. Светейшият патриарх отвърна на жеста като подари на архиерея светогорска икона на Божията майка и на неговия небесен покровител свети Николай Мирликийски.

Празникът продължи с празничен обяд в митрополитския дом, специално оборудван в чест на посещението на Негово Светейшество с асансьор.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини