17 °C

Пловдивската епархийска църква засвидетелства синовна любов към патриарх Максим

След празничните богослужби под покрива на Бачковската света обител и покрова на Божията Майка, чиято чудотворна икона се съхранява там, Негово Светейшество Българският патриарх Максим отпътува за Пловдив, където, продължиха празненствата по повод 97-годишнината му. Тържествен камбанен звън посрещна Негово Светейшество. Пръв своята синовна любов и почит изрази епархийският им архиерей високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай, който посрещна Светейшия патриарх начело на дълъг шпалир от свещенослужители на епархията и голямо множество миряни. Празничното настроение в този ден се подсилваше и от блестящия в своята позлата и чисти багри напълно обновен митрополитски храм "Света Марина".

В чест на височайшия рожденик, Пловдивският митрополит Николай и епархийското свещенство отслужиха молебен, по време на който Негово Светейшество и синодалните архиереи взеха молитвено участие от солея на храма.

Трогателни бяха думите, които отправи Митрополит Николай към Светейшия патриарх Максим, думи на дълбока признателност, почит и най-искрено уважение и любов: "Откъде ни е тази радост да дойде при нас ангелът на многострадалната ни Църква, Негово Светейшество Българският патриарх Максим!" Като изрази задоволство, че Негово Светейшество е избрал именно Пловдивска епархия и храма, носещ името на света Марина, чието име той е приел в най-ранна възраст при своето кръщение и чийто пример е следвал, митрополит Николай молитвено благодари на Бога, че ни е дал такъв първосветител, какъвто ни е нужен, "скала на дълготърпението, пример за смирение и кротост". Архиереят каза още, че няма човек, който да не чувства, че присъства на историческо събитие и да не чувства благодатта, изливаща се върху всички събрани в митрополитския храм на Пловдив.

Като цитира посланието на свети апостол Павел до Филипяни, където се казва "живейте достойно за Христовото благовестие, стойте в един дух, като се подвизавате единодушно за евангелската вяра и не се стряскайте в нищо от противниците: това е тям доказателство за погибел, а вам - за спасение. И това е от Бога, защото вам е дарувано заради Христа не само да вярвате в Него, но и да страдате за Него", митрополит Николай припомни подвига на служението на Негово Светейшество, преминало в тежки метежни времена, и добрия му пример да не търси възмездие за гонителите, които хулят клира на Църквата и него самия знаейки, че ако Господ е с него, никой не може да бъде против него.

В дар на Светейшия патриарх Максим митрополит Николай поднесе епитрахил и омофор. Светейшият патриарх отвърна на жеста като подари на архиерея светогорска икона на Божията майка и на неговия небесен покровител свети Николай Мирликийски.

Празникът продължи с празничен обяд в митрополитския дом, специално оборудван в чест на посещението на Негово Светейшество с асансьор.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Освободете се от напрежението, загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи. Добри новини.
04 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще успявате. Ще реализирате плановете си дори по-добре от предвиденото. Близък човек ще ви ангажира с проблем, по който едва ли ще можете да сте му полезни. Не позволявайте хорските приказки да променят отношението ви към определена личност, защото тя заслужава повече внимание и уважение.
04 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обзети сте от творчески идеи, които горите от желание да споделите и осъществите. Предлага ви се чудесна възможност за изява. Ще се радвате на вниманието и обичта както на близките си, така и от страна на колеги и на хора, на които ще бъдете представени. Нова сърдечна тръпка ще ви разтърси и само вие знаете колко далеч искате да стигнете.
04 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще отделите повече време на работата си, служебна, делова, лична или обществена. Довеждате до край започната задача и това ви кара да прецизирате детайлите, в очакване на добри резултати. Благоприятно развитие на делови въпрос, касаещ и близките ви, свързан с имоти, дела или други начинания.
04 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще отбележите ново начало за бизнеса си или друга, обвързваща ви с перспективите си активност. Измежду нещата, които определяте за важни са професионалното ви утвърждаване и личния ви живот. За последното ще се погрижите повече, предвид растящите ви желания. Поява на нов човек в живота ви или подновяване на връзка с вече познат ще придобие по-дълбок смисъл за вас.
04 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Разнообразната работа днес, която ви налага общуването с много хора, може да ви изнерви. Старанието ви да сте изрядни във всичко, с което се заемете, често ще бъде проблемно, и то не по ваша вина. Можете да разчитате на помощта на близък приятел, който няма да ви подведе. Независимо от всичко бъдете усмихнати и сърдечни с другите.
04 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко днес ще се подрежда според очакванията ви. Възможно де възникнат проблеми, чието решаване ще наложи компромиси от ваша страна. За да имате по-малко разочарования, ограничете контактите си до минимум. Бъдете уравновесени и резервирани към непознатите. Не парадирайте с успехите си. Ако го сторите може скоро горчиво да съжалявате.
04 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Привличат ви непознати неща и затова едва ли днес ще се задоволите с обичайните си занимания. Опитвате нещо нестандартно, което ще помните дълго. Едва ли е трудно да ви привлече човек на своя страна, тъй като сте в настроение и лесно се съгласявате с привлекателни идеи. Ако започвате нещо днес, непременно го довършете, защото иначе ще си създадете двойна работа.
04 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Радвате се на един полезен ден. Независимо от заниманията си ще запазите доброто си настроение и ще успеете да го предадете и на околните. Разбирате се чудесно с човек, който отдавна ви привлича и нищо чудно скоро отношенията ви да се задълбочат.
04 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разтоварващи занимания ще ви помогнат да се освободите от натрупаното напрежение и ще подобрят настроението ви. Заобиколете се с обичани хора, с които чувствата ви са взаимни. Неочаквани новини ще ви зарадват. Решението ви да помогнете на някого е похвално и ви прави чест.
04 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако трябва наложете усилия за да намалите темпото и да не сте все заети и активни просто по навик. Важно е да проявите благоразумие. Днес не всичко, което ви е доставяло удоволствие или ви е носело придобивки, ще ви въздейства по същия начин. Отделете от времето си и помогнете на близките си, но в никакъв случай не чакайте отплата.
04 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Характерни за този ден са спокойствието и доброто настроение. Подхождате положително към всяко нещо, с което се сблъскате и това до голяма степен определя и добрите резултати, които постигате. Отпадат съмненията ви относно човек, когото сте считали за прегрешил спрямо вас. Имате чудесната възможност да се отпуснете и забавлявате вечерта.
04 юни 2020
Последни новини