Бойко: Първанов и Доган изиграха Станишев. Преглед на националния печат

„Новинар": Окончателно от ЦИК: Плевнелиев печели с 52,58%

Росен Плевнелиев е спечелил изборите с преднина от 166 943 гласа. За двойката кандидати на ГЕРБ - Плевнелиев и Маргарита Попова, са гласували общо 1 698 138 избиратели. Това сочат окончателните данни на Централната избирателна комисия (ЦИК) при 100% обработени протоколи.
От ЦИК уточниха, че гласа си за кандидатите на ГЕРБ са дали общо 52,58 на сто от избирателите. Червените претенденти за „Дондуков" 2 Ивайло Калфин и Стефан Данаилов пък са получили вота на 1 531 193 гласоподаватели или 47,42%.

„Стандарт": Бойко разкри: Първанов и Доган изиграха Станишев

Президентът Георги Първанов и лидерът на ДПС Ахмед Доган със сложна комбина на изборите са изиграли соцводача Сергей Станишев и кроят планове през 2013 г. заедно да се борят за властта. "Заверата" бе разкрита от премиера Бойко Борисов в ефира на bTV. Според Борисов целта на Първанов е да си върне БСП, защото това бил "единственият му път към премиерския пост след 2 години". Интересна случка след изборите отворила очите на Борисов и той сглобил мозайката за готвения социално-либерален модел след резултатите от изборите.
Премиерът разказа как в 8 ч след първия тур на изборите пиел кафе в хола си в резиденция "Бояна" и изненадващо гард от НСО му казал, че е дошъл зам.-шефът на ДПС Лютви Местан. "Бре! Казвам: поканете го, дайте да направим тук турско кафе и да видим какво ще каже. Нямаме среща. Даже му се зарадвах, малко ще обсъдим изборите, как се справихме, какво що", разказа Борисов. Местан като го видял обаче, много се изненадал. Оказало се, че объркал премиерската къща с тази на Първанов, който му е съсед и имат обща порта.

„Труд": В БСП отново ще искат оставката на Станишев

В изборната нощ Сергей Станишев благодари на кандидата за президент Ивайло Калфин за постигнатия резултат. Предстои обаче Станишев да открие, че на "Позитано" 20 трябва да води друго сражение - за лидерския си пост. Опозиционно настроените към лидера на БСП Сергей Станишев социалисти отново ще извадят искането на оставката му на дневен ред. Очаква се това да стане на следващото заседание на Националния съвет, което трябва да направи анализ на изборите за президент и за местна власт. Най-вероятно пленумът ще бъде не тази, а следващата събота.

„24 Часа": БАН: отидоха си 1420, заплатите падат на 478 лв.

БАН намаля с 1420 души от началото на 2010 г. досега, планираният бюджет за догодина обаче е свит с 8,5%, това значи, че средната заплата пада на 478 лв. Това обяви проф. Стефан Хаджитодоров, главен научен секретар на академията. Учените вчера организираха протест със свещи срещу малкото пари.
"Стани, стани, юнак балкански" запяха археолози и спуснаха черен флаг пред Националния археологически институт с музей към БАН (НАИМ).
С една трета е орязан бюджетът на НАИМ за 4 г. През 2007-а е бил 1,5 млн. лв., тази година е 1 милион и е крайно недостатъчен според ръководството на института.

„Дума": Спешната помощ - с пари от здравни вноски

Част от 100-те млн. лв., които догодина НЗОК ще трансферира в МЗ, ще са за спешна помощ. Това предвижда проектобюджетът на НЗОК и Министерство на здравеопазването за 2012 г. Така осигурените ще плащат за лечението по спешност и на тези, които не внасят здравни осигуровки, поясняват от Центъра за защита правата в здравеопазването. От неправителствената организация поясняват, че ползването на здравни вноски за спешна помощ е в нарушение на закона за здравното осигуряване, защото от тези средства ще се възползват и хора, които не се осигуряват. На практика с част от тези 90 млн. лв. ще се увеличи бюджетът на МЗ.
В началото на седмицата здравният министър Стефан Константинов заяви, че през 2012 г. бюджетът на спешната помощ ще е с около 10 млн. лв. по-висок (85 млн. лв.). "Парите, които ще получим малко повече в здравното министерство, ще бъдат предназначени най-вече за подобряване на спешната помощ", поясни тогава той.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини