Въведение Богородично - Ден на християнското семейство

Въведение на Пресвета Богородица в храма. Фреска от ок. XIV в. от Мануел Панселинос, църква в Света Гора Атон

На 21 ноември Светата Православната църква чества празника Въведение Богородично - Деня на християнското семейство и младеж.

Според преданието на този ден се случило паметно събитие. Богородица била обречена от родителите си на Бога още преди рождението си. Когато навършила три години, те я завели в Йерусалимския храм. Със запалени свещи всички близки я съпроводили през града до храма. Светата Дева била поставена на първото стъпало и за почуда на всички, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното. Първосвещеник Захария - баща на св. Йоан Кръстител - я посрещнал, благославяйки я. Когато достигнала възрастта, на която младите възпитанички на храма трябвало да се върнат в света и да се омъжат, тя била "дадена" на престарелия си родственик Йосиф, който оттук нататък трябвало да бди над нея.

Въведение Богородично за първи път се е отпразнувал като самостоятелен празник през 715 година. През 543 година император Юстиниан Велики построил в Константинопол църква, посветена на Въведение Богородично. Според църковния ни календар празникът попада в периода на Коледните пости. На този ден вярващите приемат Свето причастие, а с него и нови сили за духовен растеж и борба със злото – в себе си и в света.

Този ден Църквата е приела и за Ден на християнското семейство. Семейното ходене на църква днес символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата. Защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога и Православието, за християнските добродетели, на които векове се е крепял българският род.

По повод празника Българският червен кръст, подкрепен от Българската православна църква, Силви Вартан и партньори се обединяват, за да върнат стотици български деца в училище. Със света литургия за здравето на българските деца от 10.00 часа в православния храм "Света Неделя" ще започне националната кампания на БЧК "Топъл обяд в училище за нуждаещи се български деца".

В още седем столични храма - "Св. Александър Невски", "Св. София", "Св. Параскева", "Св. Петка", "Св. Георги", "Свети Седмочисленици", "Св. Троица", както и в църквите в страната доброволците на БЧК ще набират средства за програмата в помощ на деца в неравностойно положение. Кампанията ще продължи до 25 декември. Основната цел е да се подпомогне физическото развитие на сираци, безпризорни, деца на самотни родители, да се намали заболеваемостта им и чрез топлия обяд да се върнат тези деца в училище.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини