Арестуваха американец, опитвал да сглоби бомба

Нюйоркската полиция е арестувала мъж, опитвал се да сглоби бомба в тръба по инструкции от списание на Ал Кайда, която планирал да използва против американски войници, завръщащи се от Ирак и Афганистан, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Заподозреният - 27-годишният Хосе Пиментел, американски гражданин, пристигнал от Доминиканската република, е обвинен по три пункта, свързани с тероризъм, според съдебни документи.

Освен войници, Пиментел си бил набелязал за мишени полицейски коли и пощенски станции, съобщи шефът на нюйоркската полиция Раймънд Кели на обща пресконференция с кмета Майкъл Блумбърг и главния прокурор на Манхатън Сайръс Ванс, съобщава БТА.

Заподозреният е следвал инструкциите за сглобяване на взривното устройство, публикувани в списанието "Инспайър", издавано от Ал Кайда на Арабския полуостров, съобщи Кели.

Пиментел е бил заловен в събота, докато пробивал с бургия дупка в тръба в апартамента на майка си в Ню Йорк, след като бил следен от полицията повече от две години. По време на разпита в полицията Пиментел признал, че само един час го делял от завършване на бомбата.

Пиментел е бил мотивиран от неприязънта си към американските войници в Ирак и Афганистан, насаждана от пропагандата на Ал Кайда, каза Блумбърг. Той описа арестувания като "самотен вълк" и уточни, че властите не разполагат със сведения той да е бил част от по-широка конспирация.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини