22 °C

Международен ден срещу насилието над жени

Днес е световният ден за борба с насилието срещу жени. Той се отбелязва от 1999 г. с резолюция на Общото събрание на ООН.

Всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие, показва проучване. Според експертни оценки една от най-често срещаните форми на насилие е изнасилването. Това е и един от ключовите фактори, поради които често жертвите премълчават подобни случаи. Според изследването 4 на 100 от пълнолетните българки признават, че са били обект на изнасилване. Ако се приеме, че пълнолетните българки у нас са около 3 милиона, това показва, че между 100 и 120 хиляди сънароднички са били обект на сексуално насилие. Между 8 и 10 на сто пък е скритият дял на жените, станали жертва на сексуално насилие.

Проучване на СЗО показва, че около 70 на сто от жените по света са изпитвали различни форми на физическо или сексуално насилие през някакъв период от живота си. Този процент рязко варира в зависимост от степента на развитие на съответната държава - така например около 15 на сто от жените в Япония между 15 - 50 г. са ставали обект на някакво насилие, докато за страни като Етиопия и Перу този процент надхвърля 70. Според доклад на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун  и двете страни във военния конфликт в Демократична република Конго – правителствените сили и бунтовниците, са извършвали тежки нарушения на човешките права, между които произволни екзекуции, масови убийства, изнасилвания и мъчения срещу мирното население, съобщи BBC на своя уебсайт. Известни са и случаи в Афганистан, където групи мъже пръскали ученички и учителки с киселина в лицето. Предполага се, че извършителите са талибани, които са противници на образованието за жените. Преди година в Сомалия пък фанатизирана тълпа уби с камъни 13-годишно момиче, обвинено от съпруга си в изневяра. Момичето обяснило, че било изнасилено, докато отивало да види баба си, но никой не му повярвал.

Днес пък стана известно, че две журналистки са били подложени на сексуално насилие, докато са отразявали демонстрациите на площад "Тахрир" в Кайро. Журналистка на канал "Франс 3" твърди, че е била бита и тормозена сексуално от хора в цивилни дрехи. Нейна американска колежка разказва от своя страна, че е била подложена на "най-ужасния сексуален тормоз някога".

Международният ден за премахване на насилието срещу жени е приет като такъв след случая с убийството на трите сестри Мирабал, политически противници на режима на доминиканския диктатор Рафаел Трухильо.

Ето и координатите на някои от центровете у нас, подпомагащи жени, преживели насилие:

Асоциация "Анимус" - http://www.animusassociation.org, 02/ 983 52 05; 02/ 983 53 05

Гореща телефонна линия за жени, юноши и деца, пострадали от насилие - 02/ 981 76 86

Център "Надя" - http://www.centrenadja.hit.bg, nadja@cablebg.net , 02/ 981 93 00

Фондация  "Джендър проект за България" - http://www.gender-bg.org, gender@fastbg.net, 02/986 47 10

Фондация за грижи в общността "Дива" - Пловдив, fgodiva@netvisio.net ,  032/64 23 35, 032/ 64 10 69

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Щадете нервите и здравето си. Гледайте на случващото се от към добрата му страна, защото със сигурност има такава. Ще ви се отдаде да намерите бързо решение на въпрос, имащ отношение към работата или бита ви. Бизнесмените ще подготвят или пристъпят към сделка или друга активност, носеща им добри доходи.
24 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Като истински прагматици, ще проучите възможностите, които имате и след това ще пристъпите към действие. Но не се ангажирайте с прекалено много задачи, за да не повишите напрежението и кръвното си. Бъдете по-внимателни към човек от обкръжението ви, той е добър към вас, а вие му обръщате гръб.
24 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добрите оценки за работата ви ще ускорят издигането ви в службата. С делови нюх ще предпочетете сътрудничеството с човек, което ще ви бъде от полза. В добро настроение, сред познати и близки хора вечерта ще споделяте впечатленията, които имате от приключило пътуване.
24 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Превърнете работата си днес в удоволствие. Предпоставките за това са много добри. Съдействието на колегите ви може да ви се стори подозрително, но е искрено, повярвайте. Има “опасност” да се сбъднат и най-смелите ви мечти, за това внимавайте какво си пожелавате. В любовта ви очакват споделени радости.
24 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приемете предизвикателствата в живота си като средство да сте будни и в крак с новостите. Благоприятна развръзка на личен проблем ще ви успокои и зареди с добри очаквания. Ще си изясните важен за вас въпрос и ще получите възможност да осъществите плановете си. Бизнес-делата ви навлизат в по-благоприятен период.
24 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
24 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Успешно ще придвижите напред делата си, така щото да доведат до финансово благополучие. Но това ще е съпроводено с напрежение и умора. Ще станете обект на внимание и интерес за някого и не бива да се показвате нервни. Повече се усмихвайте и работете върху себе си. Харесвани сте и това ви прави по-витални и добри.
24 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Въпроси, които не търпят отлагане ще бъдат на дневен ред. Възможно объркване ще ви накара да обмисляте ходовете си по-детайлно. Успехът ще насочи вниманието ви към факти, които до сега са ви убягвали. Все по-често ще се замисляте за цената на това, което правите и получавате.
24 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Промените, предизвикани от вас самите ще започнат да влияят и на обкръжението ви. Не винаги това ще им носи утеха, дори можете да станете обект на нездрав интерес от тяхна страна. Тихо приемете недоволството им и вярвайте, че работите в името на своето по-добро бъдеще.
24 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не по-малко имате нужда от спокойствие, затова не ставайте причина за дрязги и недоразумения днес. Не давайте обещания, които не сте в състояние да изпълните. Бъдете естествени и искрени, когато изразявате отношение към заобикалящите ви. Не се оправдавайте, а поемете отговорност за постъпките си.
24 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
24 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Приятно ви е да си мислите за предстоящата почивка, но засега трябва да се съсредоточите върху работата си. Не се преуморявайте и не поемайте чужди ангажименти. Вечерта прекарайте сред приятни за вас хора.
24 сеп 2020
Последни новини