0 °C

Международен ден срещу насилието над жени

Днес е световният ден за борба с насилието срещу жени. Той се отбелязва от 1999 г. с резолюция на Общото събрание на ООН.

Всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие, показва проучване. Според експертни оценки една от най-често срещаните форми на насилие е изнасилването. Това е и един от ключовите фактори, поради които често жертвите премълчават подобни случаи. Според изследването 4 на 100 от пълнолетните българки признават, че са били обект на изнасилване. Ако се приеме, че пълнолетните българки у нас са около 3 милиона, това показва, че между 100 и 120 хиляди сънароднички са били обект на сексуално насилие. Между 8 и 10 на сто пък е скритият дял на жените, станали жертва на сексуално насилие.

Проучване на СЗО показва, че около 70 на сто от жените по света са изпитвали различни форми на физическо или сексуално насилие през някакъв период от живота си. Този процент рязко варира в зависимост от степента на развитие на съответната държава - така например около 15 на сто от жените в Япония между 15 - 50 г. са ставали обект на някакво насилие, докато за страни като Етиопия и Перу този процент надхвърля 70. Според доклад на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун  и двете страни във военния конфликт в Демократична република Конго – правителствените сили и бунтовниците, са извършвали тежки нарушения на човешките права, между които произволни екзекуции, масови убийства, изнасилвания и мъчения срещу мирното население, съобщи BBC на своя уебсайт. Известни са и случаи в Афганистан, където групи мъже пръскали ученички и учителки с киселина в лицето. Предполага се, че извършителите са талибани, които са противници на образованието за жените. Преди година в Сомалия пък фанатизирана тълпа уби с камъни 13-годишно момиче, обвинено от съпруга си в изневяра. Момичето обяснило, че било изнасилено, докато отивало да види баба си, но никой не му повярвал.

Днес пък стана известно, че две журналистки са били подложени на сексуално насилие, докато са отразявали демонстрациите на площад "Тахрир" в Кайро. Журналистка на канал "Франс 3" твърди, че е била бита и тормозена сексуално от хора в цивилни дрехи. Нейна американска колежка разказва от своя страна, че е била подложена на "най-ужасния сексуален тормоз някога".

Международният ден за премахване на насилието срещу жени е приет като такъв след случая с убийството на трите сестри Мирабал, политически противници на режима на доминиканския диктатор Рафаел Трухильо.

Ето и координатите на някои от центровете у нас, подпомагащи жени, преживели насилие:

Асоциация "Анимус" - http://www.animusassociation.org, 02/ 983 52 05; 02/ 983 53 05

Гореща телефонна линия за жени, юноши и деца, пострадали от насилие - 02/ 981 76 86

Център "Надя" - http://www.centrenadja.hit.bg, nadja@cablebg.net , 02/ 981 93 00

Фондация  "Джендър проект за България" - http://www.gender-bg.org, gender@fastbg.net, 02/986 47 10

Фондация за грижи в общността "Дива" - Пловдив, fgodiva@netvisio.net ,  032/64 23 35, 032/ 64 10 69

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С ведрото си излъчване и положителна мисъл ще въздействате на околните и насочвате развитията в позитивна посока. За вас, както и за всички други е важно да живеете в спокойствие, за да се развивате и да творите пълноценно. Починете си, като потърсите приятни за тялото и душата ви занимания.
17 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Въздържате се да поемате ангажименти днес и вероятно съвсем основателно. Много е възможно да се оставите в обятията на мързела. Използвайте пълноценно времето си за почивка. Въпреки, че у дома ви ще се намерят много изкушения, които да ви накарат да не излизате, не се поддавайте. Навън ви очаква вълнуваща среща.
17 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предприемате нова стъпка в професионален план, където се изявявате в нова за вас област. Считате, че имате достатъчно шансове за успех и наистина е така. От вас ще се изисква да довършвате всичко, с което се захванете и да не допускате вмешателство в решенията си. Най-добре работите с колега,представител на знаците Везни или Водолей.
17 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Без да се поддавате на провокативни внушения ще следвате програмата си и всичко, което е във ваш интерес. Така ще организирате делата си, че да ги приключите с очакваните резултати, което е желанието и на съдружниците ви. Не прибързвайте в увлеченията си, дайте си време.
17 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заредени сте с добри очаквания и нищо от това, което предстои да се случи няма да ви изненада или обезкуражи. На път сте да постигнете краткосрочните си цели, целенасочените ви действия дават резултат. Финансови реализации и романтични вълнения за късметлиите. Някои от вас ще пътуват, като това може да бъде и в чужбина.
17 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Романтични настроения ще има около вас и ще се радвате на споделен интерес от страна на човек, който силно ви вълнува. Мъжете от знака ще направят предложения и ще получат отговори, даващи им основание за добри, бъдещи, брачни отношения. Мислите ви ще са свързани най-често с предстоящи събития относно личния ви живот. Не загърбвайте текущите си задачи, защото от там се очаква да дойдат и средствата. Хранителните добавки ще ви помогнат да регулирате здравословни проблеми и ще внесат известно облекчение, но основната ви грижа за здравето си остава ваша. Радостни новини във връзка с подобряване състоянието на родители и близки, което ви е тревожело до сега. Целенасочените ви действия по отношение бъдещият ви дом, ще ви отведат по-скоро при него.
17 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Като истински фокусници, ще промените нещата, които пречат на бизнеса ви и ще продължите уверено напред. Освобождаването от зависимости няма да спре до тук, има още от какво да се чистите. Очакванията ви са свързани с приключване на мащабен проект, но работата по него продължава.
17 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не позволявайте на емоциите да определят отношението ви към работата, за да не се конфронтирате с колегите. Търпеливо следвайте целите си и ще ги постигнете по-бързо. Съдбата ще ви предложи добри възможности и от вас зависи да се възползвате навреме. Вести от чужбина.
17 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Твърде емоционални сте днес и подхождате към всяко нещо от тази страна. Това може да ви създаде проблеми, особено с хора, които се смятат за по-сериозни. Съобразявайте се с всички около вас днес, за да не си създавате излишни неприятности. Очаква ви положително разрешение на личен въпрос, който значи много за вас. Радвате се на ценна покупка.
17 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заслугата ви за решаване на професионален проблем ще се отчете от колеги и ръководители. От това ще останете всички доволни, те, че могат да продължат, а вие, че сте оценени правилно. Всички ви начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
17 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не приемайте ангажименти, които ви отклоняват от делата ви. Старайте се да обхванете повече от задачите си, за да ви остане време за развлечения вечерта. На дамите им предстои вълнуващо преживяване, което ще ги направи щастливи. Любовните тревоги ще отстъпят място на приятни настроения.
17 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С интересни идеи, отнасящи се към бъдещата ви дейност ще започне седмицата за вас. Добре планираните ви ходове ще съдействат да постигнете по-скоро това, към което се стремите. Възможно е да има и напрежение около вас, но не си хабете нервите. В повечето случаи то е плод на въображението ви, отколкото на реални проблеми.
17 яну 2021
Последни новини