Протести срещу шистовия газ в страната

Поредни протестни шествия срещу проучването и добива на шистов газ ще се проведат днес в цялата страна.

Във връзка с протестно шествие, което в София ще премине под надслов "ШШШ – Шумно Шествие против Шистовия газ”, се въвеждат организация на движението, съобщиха от Столична община.

Сборен пункт на участниците в протестното митинг-шествие се организира пред сградата на Министерство на околната среда и водите на бул. ”Кн.Мария Луиза” 22 от 10.30 часа.

Шествието да се проведе от 11.00 часа по следния маршрут: от бул. ”Кн.Мария Луиза” 22 по бул. ”Кн.Мария Луиза”, пл. „Независимост”, бул. ”Цар Освободител”, ул. ”Г.С.Раковски”, ул. ”Славянска” до сградата на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Митингът да се проведе от 12.30 до 14.00 часа на ул.”Славянска” 8 пред сградата на МИЕТ, без да се пречи на автомобилното движение.

СДВР да осигури охрана на мероприятието и постове за контрол и регулиране на движението, като съвместно с линейния контрол на „Център за градска мобилност”, да спират и възстановяват поетапно движението на пътните превозни средства и колите на градския транспорт в зависимост от преминаването на участниците в шествието.

От 12.30 до 14.00 часа по преценка на „Пътна полиция” да се забрани влизането на пътни превозни средства по ул. ”Славянска” между ул. ”Г.С.Раковски” и ул.”6-ти септември”.

В Добрич ще се проведе протестно шествие през центъра на града. Сборният пункт в града е пред църквата "Св. Георги" в 11 ч. Шествието ще тръгне оттам и ще мине по пешеходната зона на Добрич, покрай площад “Свобода”, Община Добрич, площад “Демокрация”, Областна управа и обратно към храм "Св. Георги".

В Русе, от 19 часа, на Централния площад пред Съдебната палата ще се проведе мърморещ протест със свещи "Да им настръхнат косите".

Крайната цел на инициативата е забрана на използването на технологията хидравлично разбиване и промяна на законите ни така, че да бъдат адекватни в контекста на новите нефто- и газодобивни технологии и всички свързани с тях опасности, особено в частта, касаеща проучванията. Контрол над тези технологии за момента не е предвиден в българските закони, а фирмите вече работят, обясняват организаторите.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини