Влак стрела от Китай заби до нашата граница. Преглед на националния печат

„24 часа": Маргина в спецсъда, Октопода - не
Красимир Маринов - Големия Маргин ще е един от клиентите на спецсъда, потвърди шефът на спецапелативната прокуратура Борислав Сарафов.
"Ще гледаме всички дела срещу организирана престъпна група, на които не е даден ход на съдебното следствие преди 1 януари тази година", обясни Сарафов, попитан дали делото срещу Големия Маргин и Стефан Бонев - Сако за ръководствона въоръжена група за разпространение на наркотици ще отиде в спецсъда.
Софийската градска прокуратура повдигна обвинения на двамата в понеделник, след като през юли 2011 г. ВКС нареди разследването да бъде възобновено.

„24 часа": Влак стрела от Китай заби до нашата граница
Стратегическото партньорство между Китай и Турция, договорено неотдавна, вече дава първите си осезаеми резултати. Търсейки алтернативен и по-евтин път да доставя стоките си на европейските пазари, Пекин замисли грандиозния план за скоростен влак през целия азиатски континент, като го свърже с европейската железопътна мрежа. Този план намери съмишленик и партньор в лицето на Турция - друга динамично развиваща се търговска държава.
И двете страни са слабо засегнати от световната икономическа криза и могат да си позволят огромния финансов ресурс за такива колосални инфраструктурни проекти. А Китай в последните години направи пробив в технологията на високоскоростните влакове. Мрежата им там достига 13 000 км - най-дългата в света, и продължава бързо да се разраства, включително и към отдалечените западни райони. Именно оттам ще тръгне пробивът през бившите съветски средноазиатски републики и Иран към Турция.
Така древният Път на коприната от Далечния изток към Европа ще възкръсне като най-дългата трансконтинентална скоростна железница в света.

„Труд": Къдравия с пропуски в три парламента
Костинбродският ромски барон Любомир Илиев-Къдравия, който бе арестуван за подбудителство към убийствата на магистрат, политик и шефа на мешерето, е имал пропуск за последните три парламента.
Според депутати мургавият бизнесмен се сдобил с карта за достъп в настоящото 41-во народно събрание (НС), тъй като бил сътрудник в комисията по правата на човека, оглавявана от депутата от десницата Йордан Бакалов.
Запознати с парламентарните дела твърдят, че избирането му за съветник станало след ходатайство от бившия зам.-шеф на Народното събрание Лъчезар Иванов.

„Труд": Държавата длъжник №1 и на ВМА
Държавата се оказа най-големият длъжник на Военномедицинска академия (ВМА). А в резултат самата болницата трупа борчове, които в момента са 69 млн. лв.
От институциите най-големият длъжник на ВМА е ДАНС. От 2009 г. до насам родното ФБР не е платило и стотинка за извършеното медицинско обслужване на служителите си и техните семейства. В средата на 2010 г. дължимата от ДАНС сума бе 4,2 млн. лв. "Днес вече е близо 7 млн. лв.", уточни пред "Труд" ген. Стоян Тонев, началник на ВМА.
Докторите от Военната болница се грижат за здравето на наетите от ДАНС, техните съпруги (или съпрузи) и децата им до 18 г., като това задължение им бе вменено с постановление на кабинета "Станишев" от лятото на 2009-а.

„Стандарт": Станишев: Интригите са порокът на БСП
В БСП започват отчетно-изборни конференции, които ще изберат нови делегати за най-висшия форум на партията - конгреса. Стартът им ще бъде даден на 20 януари, обяви вчера лидерът на социалистите и президент на ПЕС Сергей Станишев. "Стандарт".
 
„Стандарт": Фандъкова гони за кражби
Кметицата Йорданка Фандъкова хвана метлата. Първата дама на София уволни цялото ръководство на старческия дом в "Княжево" заради далавери.  След проверка, наредена от Фандъкова, се оказа, че шефката на дома Параскева Бърнева и счетоводителката Снежана Стоенчева са присвоили близо 214 хил. лв. Случаят кметицата веднага е изпратила и на прокуратурата. Според резултатите от проверката от 2007 г. до 2011 г. ръководството на дома е направило 69 тегления на пари, които не са отбелязвани, а са присвоени. С всяка изминала година скритите операции по теглене на пари са се увеличавали. През 2007 г. от 56 тегления 7 са присвоени. Това прави 30 хиляди лева.
 
„Сега": България е с най-много безработни и необразовани младежи в ЕС
Делът на младите хора без никаква перспектива у нас е почти двойно по-голям от средния за ЕС - 12.8%. 7.5 млн. млади европейци са без работа и без образование към края на миналата година, показват данните на фондацията. Холандия е най-слабо засегната с едва 4.4% едновременно необразовани, неучащи и безработни младежи. С двойно по-ниско от средното ниво са Люксембург, където тези младежи са малко над 5%, и Дания - около 6%. В дъното на класацията с нас са още Италия и Ирландия с около 18% от младите без шанс. В съседна Румъния техният дял е 16%. С изключение на Люксембург процентът на тези младежи във всички членки на ЕС е нараснал значително от началото на кризата, показва изследването. Само през 2010 г. в Италия и Великобритания засегнатите младежи са достигнали по около 1.1 млн. души.
 
„Дума": Пет години крали дом за стари хора
В продължение на поне пет години от бюджета на дома за възрастни хора с деменция в столичния квартал "Княжево" са били източени над 213 000 лева. Това показва проверка на звеното за вътрешен контрол на Столичната община. Данните за злоупотребите изнесе вчера Йорданка Фандъкова.
От 2007 до 2011 г. счетоводителката на социалната институция е извършила 69 банкови транзакции, които не са отразени в документацията, а парите са присвоени. Кражбите са се увеличили през последните две години, като източените пари са достигнали до 80 на сто от бюджета на дома.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини