Пет неща, на които Интернет сложи край

Днешният модерен свят е до такава степен подчинен на Интернет, че е трудно да си представим какво бихме правили ако той не съществуваше. Благодарение на Интернет ние правим бързо и лесно хиляди неща: четем новини секунда след публикуването им, плащаме сметки, пазаруваме, говорим с приятели, които се намират на другия край на света и какво ли още не.


На пръв поглед изглежда така все едно Интернет действително е направил живота ни много по-лесен, по-разнообразен и по-приятен. Но нещата не биват да бъдат разглеждани толкова едностранно. Да, спечелихме много неща от Интернет, но и загубихме много. От Digg.com се опитаха да съберат на едно място петте най-важни неща от живота, от които Интернет ни е лишил. Ето кои са те.


1. Продуктивността

Да, Интернет много често ни помага в работата и всеки би се съгласил, че е много по-лесно и бързо да намерим информация в Wikipedia, отколкото в някоя енциклопедия. Но, от друга страна, Интернет постоянно ни разсейва. И Facebook e само един от десетките начини, по които го прави. Ако не вярвайте, следващия път, в който трябва да напишете материал за някой блог, например, напишете го на хартия и ще видите колко бързо ще се справите.


2.1_07


2. Първите срещи

Чарът на първите срещи беше да опознаем човека, питайки го всевъзможни въпроси за предпочитанията и живота му. Днес това практически е невъзможно, освен ако въпросният човек умишлено не е решил да страни от социалните мрежи. Още преди да се срещнем с човека, вече знаем почти всичко за него, като кои са любимите му филми, каква музика слуша, а сега с опцията Timeline във Facebook и почти всичко, което е избрал да сподели за живота си.


2.2_400_24


3. Обсъждането на сериали на следващия ден

Да, това може и да не е чак толкова важно нещо, но опитайте се да се сетите колко вълнуващо е било усещането да отидете на работа (или училище) след последната серия на популярен сериал, която е била излъчена по телевизията предната вечер. Днес, подобни обсъждания няма, защото веднага след като серията свърши, хората влизат в социалните си мрежи и до края на вечерта вече до такава степен  са се „наговорили“, че на следващата сутрин дори не искат да чуят за въпросния сериал.


2.3_400_23


4. Уникалните идеи

Това твърдение е малко спорно, тъй като дори без Интернет шансът да ни сполети уникална идея пак е бил толкова малък. В Интернет, обаче, тези неща се проверяват прекалено лесно. И тук не става въпрос само за гениални изобретения (които веднага можете да проверите в базите данни за регистрирани патенти), но дори и за шега, която ви е хрумнала и която сте решили да споделите. Оказва се, че все някой вече я е споделил някъде другаде.


2.4_02


5. Това да бъдем идиоти

Да, може и да ви звучи странно, но едно отбиване в YouTube ще ви убеди, че в съвременния свят няма идиоти. Или поне на тях се гледа като на феномен и въпросните „идиоти“ изкарват реални пари заради това, че хора по цял свят гледат абсурдните им клипове в различни видео сайтове. Според Digg.com, за да сме популярни в Интернет трябва да изберем едната от двете крайности – или да сме най-талантливите или най-неталантливите. Повечето избират второто, защото сякаш е по-лесно.


2.5_400_19

Източник: digital.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини