Едноминутно мълчание в парламента за Коста Цонев

С едноминутно мълчание народните представители почетоха паметта на актьора Коста Цонев, който почина вчера на 82-годишна възраст, съобщи БТА. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева посочи, че Коста Цонев е непреходен символ на цяла епоха в българския театър и кино. Тя отбеляза, че актьорът е проявил безкомпромисната си гражданска позиция и като народен представител в два парламента.

Коста Цонев бе депутат от НДСВ в 39-ия и 40-ия парламент, след като през 2001 г. лично Симеон Сакскобургготски го включи в листата на партията за парламентарните избори.

Големият български актьор Коста Цонев в последните години почти не излизаше от дома си заради тежко боледуване.

Една от последните му появи в медийното пространство беше на церемонията по раздаването на наградите „Аскеер” през май 2011 г., предаде АСН.

Големият актьор, преживял бомбардировки, кошмари по снимачните площадки, катастрофи с автомобили, операции и чупене на крак, издъхна следобед у дома в Бистрица. Били са двамата с Елена - любимата му жена, която бдеше неотлъчно над душата и тялото му през последните години. Както седял край масата, паднал и не станал. Вероятно е получил поредния микроинсулт, фатален за неговата възраст. Така киноасът, който умираше само в краен случай в екранните хитове по романите на Богомил Райнов, напусна грешния ни свят.

82-годишният чаровник обаче не се даде до последно. Само преди няколко седмици се шегуваше, че е готов отново за подвизи и слава. Въпреки че хич не му се искаше да се явява в инвалидна количка по сериалите и кримките - той, абсолютен законодател в жанра. Като всеки истински мачо Коста не пропускаше да пофлиртува с дявола на сцената и пред камерите. В "Сватбите на Йоан Асен" дори пое ролята на Апостол Карамитев след смъртта му. В "Жребият" героят му Атанас Буров можеше да напусне България и да спаси живота и милионите си, но остана тук, за да загине. В "Няма нищо по-хубаво от лошото време", "Господин Никой" и "Тайфуни с нежни имена", "Голямата скука" и "Реквием за една мръсница" връщаха от онзи свят неговия Емил Боев.

Коста беше от най-големите любовници в родното кино - още от епохата на "Бъди щастлива, Ани", когато в обятията му падна Невена Коканова. Доста по-късно младата Янина Кашева се влюби в него в "Басейнът". На сцената беше неукротим - в Младежкия и в Театър "София", от Шекспир до "М. Бътерфлай". Беше Дон Кихот, Дон Жуан, Матей Преображенски, Перо Македонеца, Александър и Иван-Асен Втори, Климент Охридски, кон, вещица, крокодил и вечен мачо.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини