България пред екокатастрофа?

България е изправена пред екологична катастрофа. Става въпрос за възможен разлив на 2674 тона мазут по река Дунав. Два танкера, пълни с гориво, са заклещени в леда на пристанището в сръбския град Смедерево и има опасност от тях да изтече петрол по течението в посока България, предаде БЛИЦ.

Според сръбския вестник "Блиц" в плавателните съдове има 2674 тона мазут и 970 тона суровини за петролната индустрия.

Градският щаб за извънредни ситуации е наложил на собствениците да извършат необходимите мерки за запазване на плавателните съдове, с цел да не се стигне до изтичане на петрола. От капитанството в Смедерево са заявили, че на пристанището има и два български кораба с тор, както и един украински кораб.

Последната опасност от екологична криза в Европа предизвика "Коста Конкордия". Точно преди месец круизният кораб претърпя крушение с 2380 тона мазут в резервоарите си край италианския остров Джилио. Благодарение на огромните инвестиции за спасителни операции, горивото все още не се е разляло в морето.

Предвид тежката зимна обстановка, корабоплаването по река Дунав в България е спряно. Ледът в Смедерево е сковал и два български кораба с тор, както и един украински кораб.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини