Позицията на България по АСТА

Министърът на икономиката Трайчо Трайков ще представи днес позицията на министерството по международното търговско споразумение за борба с фалшифицирането АСТА.

Вчера стана ясно, че управляващите ще решат дали България ще подпише споразумението АСТА с резерви относно следенето в Интернет или ще оттеглим изцяло подкрепата си.

Според експерти няма да има правни последици, ако България се откаже от спорузамението. Междувременно от международната хакерската група "Анонимните" отправиха предупреждение към българските власти за ответни действия, ако страната ни подпише АКТА.

В същото време Европейската комисия защити споразумението за борба с онлайн-пиратството АКТА от обвиненията, че води до лов на вещици в интернет, и потвърди, че ще се опита да го прокара през Европарламента по-късно този месец.

"АКТА не пречи на хората да споделят информация онлайн. Споразумението няма да доведе до наблюдение на интернет, нарушаване на гражданските права или тормоз над потребителите", каза говорител на Еврокомисията два дни след масовите протести срещу пакта, състояли се в цяла Европа.

Друг представител на Еврокомисията увери, че АКТА не засяга споделянето на файлове и не изисква от интернет-доставчиците да се превръщат в интернет-контрольори.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини