Лебеди радват от няколко дни асеновградчани

На чудна гледка станаха свидетели десетки асеновградчани - 12 лебеда, долетели неясно кога и откъде. Грациозните птици могат да бъдат видени в един от водоемите край града, но според очевидци са били засичани и по поречието. Тъй като не сме специалисти-орнитолози, не се наемаме да определим категорично от кой вид точно са те, но знаем, че у нас се срещат 4 вида. Изключвайки Черния лебед, тъй като 6-те двойки край Асеновград са видимо бели, те най-вероятно са от вида Ням лебед, както още е позната красивата бяла птица.

Немият лебед е най – едрият представител на разред Гъскоподобни. Тежи между 7 и 15 кг, тялото му достига дължина от 150–170 см, а размахът на крилете около 220–240 см. Оперението му е чисто бяло, като младите птици са светло сиви с кафеникав оттенък.

Единствените звуци които може да издава са шипене и леко съскане. Много спокойна и смела птица, притежаваща впечатляваща сила, с удар на крилете или клюна може да убие животно като например куче или да счупи човешка ръка. Ухапванията също са много болезнени. На много места по света немият лебед живее в полудиво състояние като паркова птица, и дори дивите популации често се заселват да живеят в близост до хората.

У нас този вид е защитен и всяко злоумишлено посегателство върху негови представители се санкционира, съгласно закона.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини