Скъсан кабел временно остави източна Африка без интернет

Високоскоростният достъп до интернет в Източна Африка е бил сериозно затруднен, след като кораб е пуснал котвата си върху сноп оптични кабели до брега на Кения, съобщава Би Би Си. Корабът е чакал да влезе в Момбаса, едно от най-натоварените пристанища на континента, когато е пуснал котва в забранена зона.

Ремонтът на подводните кабели ще отнеме две седмици, казват от компанията собственик Teams. Самата компания се притежава от кенийското правителството и консорциум от местни телекоми.

Засегнатите от аварията са пренасочили трафика през друг кабел, притежаван от компанията Seacom. Те обаче са купили само малко количество честотна лента (bandwidth) поради високата цена. В резултат ще бъде забавен интернет достъпът в Кения, Руанда, Бурунди, Танзания, Етиопия и Южен Судан.

Линията на Teams е една от трите, прокарани в региона от 2009 г. насам. През първите 12 месеца след тяхното поставяне броят на интернет потребителите в страната се е увеличил от 1.8 на 3.1 млн. души.

Този случай все пак не е толкова драматичен, колкото сходна ситуация преди година, когато възрастна жена от Грузия успя да спре интернет достъпа на цяла Армения, докато копаела за стари медни кабели.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини