18 °C

Удариха интернет-измамници, обещавали работа в чужбина

Неутрализирана е престъпна група, извършвала интернет-измами с обещанието за намиране на работа в чужбина, превод и легализация на документи. Задържан е организаторът, който е криминално проявен. Според събраната информация до момента групата реализирала печалби по около 20 000 лв. на месец.

Спецоперацията е проведена на територията на Пловдивска област. По случая е образувано досъдебно производство в териториалното звено "Борба с организираната престъпност".
В хода на операцията са проверени 9 адреса и 3 автомобила. Установен е организаторът на групата . Това е Й.У. на 48 г., който е бил собственик и управител на четири фирми. Той наел два офиса вПловдив, с 20-25 служители, владеещи различни чужди езици, които предлагали намиране на работа във Великобритания. Служителите били разпределени в 5 екипа и пред клиентите се представяли с фалшиви английски имена.
Групата изградила стройна схема.  Ползвала интернет сайтове, регистрирани с фалшиви имена и адреси, предимно в Обединеното кралство. Програмата била създадена така, че извличала всички имейли, регистрирани в сайтовете и чрез сървър препращала кореспонденцията /писма/ и линковете към конфигурации, обслужвани от създадените екипи. Използвали се виртуално създадени фалшиви фирми  –"Фирма-посредник за намиране на работа" и "Фирма за документи", за които кандидатът за работа не предполагал, че са свързани. Списъкът с клиенти се зареждал всеки ден от легални сайтове за предлагане на работа, като се извличали всички имейл адреси на регистриралите се в съответния сайт. Системата пращала писма, с които уведомявала кандидатите да предоставят личната си информация. В отговор получавали тест за оценка на работоспособността им /HR-въпросник/ или искане да изпратят своето CV. Следвало писмо, че "фирмата - посредник" е успяла да намери работодател, който иска да ги наеме. Желаещите се свързвали със служител от офиса и се информирали за длъжността, на която ще бъдат назначени. Те нямали пряка връзка с работодател, но получавали оферта за работа.
Във времето групата разширила обсега от клиентите си, като набирала кандидати за работа от Африка и Индонезия. Те били уведомявани, че за да продължат, са нужни допълнителни документи и регистрационен номер в чуждестранното бюро по труда (този номер е нужен, само ако лицето няма европейско гражданство). След изпращането кандидатът бил уведомяван, че е одобрен на етапа, но следвало да попълни още образци. За подготовката и превода на съответния език следвало да заплати 33 евро или 30 паунда.
После се оказвало, че документите трябва да бъдат изпратени на бъдещия работодател и на хартиен носител. Таксата за куриер на "фирмата за документи" била 16.50 евро. Следвало съобщение, че документите са получени от работодателя, а той трябва да подаде молба за разрешително,  за да наеме чужденец в своята фирма. Клиентите, достигнали този етап, получавали писмо от "фирмата - посредник", че работодателят е отказал да плати таксата, тъй като тя е твърде висока. Предлагала се нова процедура на желаещия да получи работа. Той отново трябвало да подготви документи, като този път ги изпрати в чужбина, за да бъде разгледана кандидатурата му за статус на самостоятелна заетост. Уведомявали го да потърси фирма, която може да му помогне с документите, или да ползва познатата «фирма за документи». Таксата за следващия комплект вече била 60 евро. След плащането следвало събощение, че документите трябва да бъдат изпратени – отново чрез куриер от "фирмата за документи" - срещу 16.50 евро. 
Впоследствие "фирмата - посредник" прекратявала всякаква кореспонденция. За да се прикрият дирите на теглените суми, те били изпращани чрез фирми за парични преводи по сметка на лица, които упълномощили близки на организатора Й.У. или самия него. Част от тях са от ромски произход и са роднини.
По данни към момента, престъпната дейност се развивала от 2007 г., а реализираната печалба е около 20 000 лв. на месец. Продължава събирането на информация за броя на засегнатите от схемата – български и чужди граждани.
В офиси, наети от 48- годишния мъж от Пловдив, са иззети 47 компютъра, 23 CD, 12 хард диска, печати с ключове, сървър, преносима памет, рутер, папка с ведомости за заплати, голямо количество документи.
В жилището, обитавано от него и майка му, са открити иззети два лаптопа, компютър, 20 000 лева, огромно количество платежни документи за парични преводи, множество платежни нареждания към банки и пълномощни.
Задържани са и членовете на групата - С.Н. на 37 г. и 34-годишната В.Б.
Действията по разследването продължават под ръководството на районната прокуратура.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се наложи да проявявате съобразителност и достатъчно комбинативност, за да постигнете целите си. Вие сте чаровни и привлекателни, и в определени моменти можете да разчитате и на това. Може би трябва да промените част от стратегията си по отношение на дадена личност, за да привлечете интереса й.
28 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не си пилейте силите и енергията в неясни и мъгляви възможности. Насочете вниманието си към важните моменти от дейността си. Работата ви с документи изисква повишено внимание, но ще ви осигури добри резултати във финансовата сфера. Ще ви занимават проблемите на близките ви и с подкрепата си ще им бъдете полезни.
28 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не се притеснявайте за времето си днес, ще ви стигне за всичко, което планирате. За сметка на заетостта си ще повишите финансите, бъдете доволни и не проявявайте излишно капризите си. Прибързаните решения не са препоръчителни, с тях рискувате да сгрешите. Бъдете толерантни към онези, които понасят обратите в настроенията ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако изпитате затруднения в работата си не се притеснявайте да потърсите подкрепа. Новини и предложения за нова работа ще зарадват други от вас. Достатъчно време сте посветили на конкретна задача, за да се отказвате от нея вече накрая й. Ще обновите връзката си с интимния ви партньор, преоткривайки в него нови качества.
28 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете добър прием днес сред колеги и клиенти. На предложенията ви ще се погледне благосклонно, предвид доказани качества и успехи. Самочувствието ви ще се подхранва и от споделените с партньора ви чувства. Връзката ви е силна и стимул за развитието ви. Ако търсите работа ще получите интересно предложение.
28 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
28 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще ви се наложи да направите важен избор. Имате възможност да решите важен за вас въпрос, затова не отлагайте. Колкото по-бързо това стане факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си. Не прибързвайте с изводите относно дадено събитие.
28 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работейки с желание и хъс за победа, ще имате отлични резултати. В тази връзка ще се постараете да приобщите към идеите си и други, като ги насърчите да се включат и покажат уменията си. Някои от вас ще поставят началото на нова дейност. Дайте си и почивка, имате нужда от нея.
28 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Недоразуменията на работното място все повече ви отегчават и след последните събития ще започнете да мислите за промяна. Неудовлетвореността ви ще е подсилена и от странични фактори, подканящи ви недвусмислено към действия. Преди да вземете окончателно решение се посъветвайте с най-близките си хора.
28 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да успеете при заплетена ситуация се въоръжете с търпение и вложете повече усилия. Ще се справите, но за в бъдеще бъдете толерантни към колегите и партньорите, а също и към по-младите. Ще се изнервите от разногласията в интимните отношения, но може би така узрявате и двамата. Или пък ще стигнете до извода, че противоречията са преодолими.
28 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изключително толерантни сте с хората около вас. От това само можете да спечелите. Здравословното ви състояние е добро и не бива да се тревожите за дреболии. Помислете как можете да повишите тонуса си. Очаква ви интересна среща с човек, към когото отдавна се стремите. Имате късмет.
28 сеп 2020
Последни новини