36 °C

Удариха интернет-измамници, обещавали работа в чужбина

Неутрализирана е престъпна група, извършвала интернет-измами с обещанието за намиране на работа в чужбина, превод и легализация на документи. Задържан е организаторът, който е криминално проявен. Според събраната информация до момента групата реализирала печалби по около 20 000 лв. на месец.

Спецоперацията е проведена на територията на Пловдивска област. По случая е образувано досъдебно производство в териториалното звено "Борба с организираната престъпност".
В хода на операцията са проверени 9 адреса и 3 автомобила. Установен е организаторът на групата . Това е Й.У. на 48 г., който е бил собственик и управител на четири фирми. Той наел два офиса вПловдив, с 20-25 служители, владеещи различни чужди езици, които предлагали намиране на работа във Великобритания. Служителите били разпределени в 5 екипа и пред клиентите се представяли с фалшиви английски имена.
Групата изградила стройна схема.  Ползвала интернет сайтове, регистрирани с фалшиви имена и адреси, предимно в Обединеното кралство. Програмата била създадена така, че извличала всички имейли, регистрирани в сайтовете и чрез сървър препращала кореспонденцията /писма/ и линковете към конфигурации, обслужвани от създадените екипи. Използвали се виртуално създадени фалшиви фирми  –"Фирма-посредник за намиране на работа" и "Фирма за документи", за които кандидатът за работа не предполагал, че са свързани. Списъкът с клиенти се зареждал всеки ден от легални сайтове за предлагане на работа, като се извличали всички имейл адреси на регистриралите се в съответния сайт. Системата пращала писма, с които уведомявала кандидатите да предоставят личната си информация. В отговор получавали тест за оценка на работоспособността им /HR-въпросник/ или искане да изпратят своето CV. Следвало писмо, че "фирмата - посредник" е успяла да намери работодател, който иска да ги наеме. Желаещите се свързвали със служител от офиса и се информирали за длъжността, на която ще бъдат назначени. Те нямали пряка връзка с работодател, но получавали оферта за работа.
Във времето групата разширила обсега от клиентите си, като набирала кандидати за работа от Африка и Индонезия. Те били уведомявани, че за да продължат, са нужни допълнителни документи и регистрационен номер в чуждестранното бюро по труда (този номер е нужен, само ако лицето няма европейско гражданство). След изпращането кандидатът бил уведомяван, че е одобрен на етапа, но следвало да попълни още образци. За подготовката и превода на съответния език следвало да заплати 33 евро или 30 паунда.
После се оказвало, че документите трябва да бъдат изпратени на бъдещия работодател и на хартиен носител. Таксата за куриер на "фирмата за документи" била 16.50 евро. Следвало съобщение, че документите са получени от работодателя, а той трябва да подаде молба за разрешително,  за да наеме чужденец в своята фирма. Клиентите, достигнали този етап, получавали писмо от "фирмата - посредник", че работодателят е отказал да плати таксата, тъй като тя е твърде висока. Предлагала се нова процедура на желаещия да получи работа. Той отново трябвало да подготви документи, като този път ги изпрати в чужбина, за да бъде разгледана кандидатурата му за статус на самостоятелна заетост. Уведомявали го да потърси фирма, която може да му помогне с документите, или да ползва познатата «фирма за документи». Таксата за следващия комплект вече била 60 евро. След плащането следвало събощение, че документите трябва да бъдат изпратени – отново чрез куриер от "фирмата за документи" - срещу 16.50 евро. 
Впоследствие "фирмата - посредник" прекратявала всякаква кореспонденция. За да се прикрият дирите на теглените суми, те били изпращани чрез фирми за парични преводи по сметка на лица, които упълномощили близки на организатора Й.У. или самия него. Част от тях са от ромски произход и са роднини.
По данни към момента, престъпната дейност се развивала от 2007 г., а реализираната печалба е около 20 000 лв. на месец. Продължава събирането на информация за броя на засегнатите от схемата – български и чужди граждани.
В офиси, наети от 48- годишния мъж от Пловдив, са иззети 47 компютъра, 23 CD, 12 хард диска, печати с ключове, сървър, преносима памет, рутер, папка с ведомости за заплати, голямо количество документи.
В жилището, обитавано от него и майка му, са открити иззети два лаптопа, компютър, 20 000 лева, огромно количество платежни документи за парични преводи, множество платежни нареждания към банки и пълномощни.
Задържани са и членовете на групата - С.Н. на 37 г. и 34-годишната В.Б.
Действията по разследването продължават под ръководството на районната прокуратура.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С финансови и други придобивки ще отбележите днешния ден. Развитията ще ви зарадват, но основната заслуга за тях сте вие самите. Сега може да успокоите темпото и да споделите с близките си доброто си настроение. Очаква ви приятен и ненатоварен ден, красивите гледки на природата ще върнат силите и желанието ви да не прекъсвате добрата тенденция.
22 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Налице са всички изгледи този ден да мине спокойно и без излишни емоции. Имате нужда от почивка и хубавото е че ви се откриват добри възможности за разтоварване. Отложете разговор с ваш близък, ако обстоятелствата го позволяват, тъй като това само ще ви натовари, а и едва ли ще успеете да постигнете целта си. Съобразете се с нещо, което любимия човек иска от вас.
22 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Заемате се с доста задачи, но непостоянството ви може да ви изиграе лоша шега. Бъдете внимателни при работа с документи, не подписвайте нещо, със съдържанието на което не сте запознати достатъчно добре. Хармонични семейни и професионални отношения.
22 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
За някои ваши проблеми могат да ви помогнат ваши близки. Ремонтна дейност ще ангажира вниманието и силите на част от вас. Други ги очаква приятна изненада и придобивки. Самочувствието ви е на ниво, а чувството ви на хумор ще ви обгражда с приятна компания. Успешно представяне на изпити очаква учащите се.
22 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Тръгвайки на път, има задачи, които не търпят отлагане. Подгответе автомобила, консултирайте се за променените услови по пътищата, ако има такива и шофирайте внимателно. Радостни вести ще направят деня ви по-вълнуващ. За някои те са свързани с предстояща изява, за други с възможност да реализират финансова сделка.
22 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Получавате добри новини, свързани с настоящата ви работа, което ще ви позволи да действате доста по-свободно днес. Внимавайте обаче с ангажименти, свързани с хора, които не познавате твърде добре. Ще ви се наложи да вдъхнете повече увереност на човек от обкръжението ви, който е на прав път, но му липсва самочувствието че ще успее.
22 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Изпълнени сте с ентусиазъм и идеи за амбициозни проекти, и нямате търпение да пристъпите към осъществяването им. Помислете разумно какво сте в състояние да жертвате за да осъществите друго. Едва тогава пристъпете към действие. Обърнете внимание и на потенциалните партньори, в сътрудничеството ви има бъдеще.
22 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ще бъдете изявено активни. Ако се измъчвате от тревожни мисли по определен човек, по добре поговорете с него. Ще си изясните недоразуменията и ще ви олекне. На работното място не допускайте да ви приписват чужди пропуски. Старайте се с поведението си в семейството да предизвиквате уважение.
22 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е много ползотворен за вас. Ще преминавате през различни перипетии, докато накрая не постигнете своята цел, макар и на висока цена. Имате подкрепата на близките си, а това е достатъчно за вас, за да покажете на какво сте способни. Вечерта ще имате възможност да си починете.
22 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Следвайки интересите, ще пренебрегнете нечие неодобрение във връзка с действията ви и ще продължите напред. В обкръжението ви има хора, чиито оценки не винаги съвпадат с вашите и приемате отношението им враждебно, но боже и да грешите. Вземете мерки и не изоставяйте в сроковете, които не търпят отлагане.
22 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намирайте мярката във всичко, за да не си създавате сами затруднения. Денят предразполага към съзидателна работа, творческите занимания ще са интересни и създаващи усещане за пълнота. Любовта е до вас, стига да отворите сетивата си за положителните вълнения, с които ни зарежда допира й.
22 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете желанието си да се утвърждавате като професионалисти в перспективна посока. Не пропускайте добрата възможност. Бъдете по-гъвкави при вземането на решения и ще стъпите на вярната пътека. Ставащото идва да ви покаже, че пред вас се откриват нови хоризонти. С далновидността си печелите преднина, очакват ви възнаграждения и придобивки.
22 юни 2021
Последни новини