7 °C

Удариха интернет-измамници, обещавали работа в чужбина

Неутрализирана е престъпна група, извършвала интернет-измами с обещанието за намиране на работа в чужбина, превод и легализация на документи. Задържан е организаторът, който е криминално проявен. Според събраната информация до момента групата реализирала печалби по около 20 000 лв. на месец.

Спецоперацията е проведена на територията на Пловдивска област. По случая е образувано досъдебно производство в териториалното звено "Борба с организираната престъпност".
В хода на операцията са проверени 9 адреса и 3 автомобила. Установен е организаторът на групата . Това е Й.У. на 48 г., който е бил собственик и управител на четири фирми. Той наел два офиса вПловдив, с 20-25 служители, владеещи различни чужди езици, които предлагали намиране на работа във Великобритания. Служителите били разпределени в 5 екипа и пред клиентите се представяли с фалшиви английски имена.
Групата изградила стройна схема.  Ползвала интернет сайтове, регистрирани с фалшиви имена и адреси, предимно в Обединеното кралство. Програмата била създадена така, че извличала всички имейли, регистрирани в сайтовете и чрез сървър препращала кореспонденцията /писма/ и линковете към конфигурации, обслужвани от създадените екипи. Използвали се виртуално създадени фалшиви фирми  –"Фирма-посредник за намиране на работа" и "Фирма за документи", за които кандидатът за работа не предполагал, че са свързани. Списъкът с клиенти се зареждал всеки ден от легални сайтове за предлагане на работа, като се извличали всички имейл адреси на регистриралите се в съответния сайт. Системата пращала писма, с които уведомявала кандидатите да предоставят личната си информация. В отговор получавали тест за оценка на работоспособността им /HR-въпросник/ или искане да изпратят своето CV. Следвало писмо, че "фирмата - посредник" е успяла да намери работодател, който иска да ги наеме. Желаещите се свързвали със служител от офиса и се информирали за длъжността, на която ще бъдат назначени. Те нямали пряка връзка с работодател, но получавали оферта за работа.
Във времето групата разширила обсега от клиентите си, като набирала кандидати за работа от Африка и Индонезия. Те били уведомявани, че за да продължат, са нужни допълнителни документи и регистрационен номер в чуждестранното бюро по труда (този номер е нужен, само ако лицето няма европейско гражданство). След изпращането кандидатът бил уведомяван, че е одобрен на етапа, но следвало да попълни още образци. За подготовката и превода на съответния език следвало да заплати 33 евро или 30 паунда.
После се оказвало, че документите трябва да бъдат изпратени на бъдещия работодател и на хартиен носител. Таксата за куриер на "фирмата за документи" била 16.50 евро. Следвало съобщение, че документите са получени от работодателя, а той трябва да подаде молба за разрешително,  за да наеме чужденец в своята фирма. Клиентите, достигнали този етап, получавали писмо от "фирмата - посредник", че работодателят е отказал да плати таксата, тъй като тя е твърде висока. Предлагала се нова процедура на желаещия да получи работа. Той отново трябвало да подготви документи, като този път ги изпрати в чужбина, за да бъде разгледана кандидатурата му за статус на самостоятелна заетост. Уведомявали го да потърси фирма, която може да му помогне с документите, или да ползва познатата «фирма за документи». Таксата за следващия комплект вече била 60 евро. След плащането следвало събощение, че документите трябва да бъдат изпратени – отново чрез куриер от "фирмата за документи" - срещу 16.50 евро. 
Впоследствие "фирмата - посредник" прекратявала всякаква кореспонденция. За да се прикрият дирите на теглените суми, те били изпращани чрез фирми за парични преводи по сметка на лица, които упълномощили близки на организатора Й.У. или самия него. Част от тях са от ромски произход и са роднини.
По данни към момента, престъпната дейност се развивала от 2007 г., а реализираната печалба е около 20 000 лв. на месец. Продължава събирането на информация за броя на засегнатите от схемата – български и чужди граждани.
В офиси, наети от 48- годишния мъж от Пловдив, са иззети 47 компютъра, 23 CD, 12 хард диска, печати с ключове, сървър, преносима памет, рутер, папка с ведомости за заплати, голямо количество документи.
В жилището, обитавано от него и майка му, са открити иззети два лаптопа, компютър, 20 000 лева, огромно количество платежни документи за парични преводи, множество платежни нареждания към банки и пълномощни.
Задържани са и членовете на групата - С.Н. на 37 г. и 34-годишната В.Б.
Действията по разследването продължават под ръководството на районната прокуратура.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
07 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
07 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
07 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
07 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
07 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
07 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
07 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
07 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
07 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
07 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
07 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
07 мар 2021
Последни новини