8 °C

Удариха интернет-измамници, обещавали работа в чужбина

Неутрализирана е престъпна група, извършвала интернет-измами с обещанието за намиране на работа в чужбина, превод и легализация на документи. Задържан е организаторът, който е криминално проявен. Според събраната информация до момента групата реализирала печалби по около 20 000 лв. на месец.

Спецоперацията е проведена на територията на Пловдивска област. По случая е образувано досъдебно производство в териториалното звено "Борба с организираната престъпност".
В хода на операцията са проверени 9 адреса и 3 автомобила. Установен е организаторът на групата . Това е Й.У. на 48 г., който е бил собственик и управител на четири фирми. Той наел два офиса вПловдив, с 20-25 служители, владеещи различни чужди езици, които предлагали намиране на работа във Великобритания. Служителите били разпределени в 5 екипа и пред клиентите се представяли с фалшиви английски имена.
Групата изградила стройна схема.  Ползвала интернет сайтове, регистрирани с фалшиви имена и адреси, предимно в Обединеното кралство. Програмата била създадена така, че извличала всички имейли, регистрирани в сайтовете и чрез сървър препращала кореспонденцията /писма/ и линковете към конфигурации, обслужвани от създадените екипи. Използвали се виртуално създадени фалшиви фирми  –"Фирма-посредник за намиране на работа" и "Фирма за документи", за които кандидатът за работа не предполагал, че са свързани. Списъкът с клиенти се зареждал всеки ден от легални сайтове за предлагане на работа, като се извличали всички имейл адреси на регистриралите се в съответния сайт. Системата пращала писма, с които уведомявала кандидатите да предоставят личната си информация. В отговор получавали тест за оценка на работоспособността им /HR-въпросник/ или искане да изпратят своето CV. Следвало писмо, че "фирмата - посредник" е успяла да намери работодател, който иска да ги наеме. Желаещите се свързвали със служител от офиса и се информирали за длъжността, на която ще бъдат назначени. Те нямали пряка връзка с работодател, но получавали оферта за работа.
Във времето групата разширила обсега от клиентите си, като набирала кандидати за работа от Африка и Индонезия. Те били уведомявани, че за да продължат, са нужни допълнителни документи и регистрационен номер в чуждестранното бюро по труда (този номер е нужен, само ако лицето няма европейско гражданство). След изпращането кандидатът бил уведомяван, че е одобрен на етапа, но следвало да попълни още образци. За подготовката и превода на съответния език следвало да заплати 33 евро или 30 паунда.
После се оказвало, че документите трябва да бъдат изпратени на бъдещия работодател и на хартиен носител. Таксата за куриер на "фирмата за документи" била 16.50 евро. Следвало съобщение, че документите са получени от работодателя, а той трябва да подаде молба за разрешително,  за да наеме чужденец в своята фирма. Клиентите, достигнали този етап, получавали писмо от "фирмата - посредник", че работодателят е отказал да плати таксата, тъй като тя е твърде висока. Предлагала се нова процедура на желаещия да получи работа. Той отново трябвало да подготви документи, като този път ги изпрати в чужбина, за да бъде разгледана кандидатурата му за статус на самостоятелна заетост. Уведомявали го да потърси фирма, която може да му помогне с документите, или да ползва познатата «фирма за документи». Таксата за следващия комплект вече била 60 евро. След плащането следвало събощение, че документите трябва да бъдат изпратени – отново чрез куриер от "фирмата за документи" - срещу 16.50 евро. 
Впоследствие "фирмата - посредник" прекратявала всякаква кореспонденция. За да се прикрият дирите на теглените суми, те били изпращани чрез фирми за парични преводи по сметка на лица, които упълномощили близки на организатора Й.У. или самия него. Част от тях са от ромски произход и са роднини.
По данни към момента, престъпната дейност се развивала от 2007 г., а реализираната печалба е около 20 000 лв. на месец. Продължава събирането на информация за броя на засегнатите от схемата – български и чужди граждани.
В офиси, наети от 48- годишния мъж от Пловдив, са иззети 47 компютъра, 23 CD, 12 хард диска, печати с ключове, сървър, преносима памет, рутер, папка с ведомости за заплати, голямо количество документи.
В жилището, обитавано от него и майка му, са открити иззети два лаптопа, компютър, 20 000 лева, огромно количество платежни документи за парични преводи, множество платежни нареждания към банки и пълномощни.
Задържани са и членовете на групата - С.Н. на 37 г. и 34-годишната В.Б.
Действията по разследването продължават под ръководството на районната прокуратура.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Професионалната ви реализация е от първостепенна важност за вас. И днес няма да изневерите на себе си, и с отговорното си поведение ще насочите енергията си в тази посока. Бъдете по-гъвкави при вземане на решения и ще стъпите на вярната пътека. С прозорливостта си печелите преднина, очакват ви придобивки.
22 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще работите, както и до сега, отговорно и с нужното темпо, за да приключите започнатите задачи. В професионалната сфера са възможни размествания, предизвикани от промени, които вече са в ход. Но всъщност, вие сте подготвени и това няма да се отрази на настроението и активността ви.
22 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Повечето от вас ги очаква работа днес, тъй като сте решили да довършите нещо започнато, а не ви се иска да го отлагате. Имайте повече търпение, когато ви се налага да разрешите битов проблем. Всичко става по-лесно с усмивка. Близките ви насърчават да се заемете с идея, която имате отдавна, и която наистина звучи интересно.
22 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Започвате деня с прекрасно настроение, и ако то остане такова до края на деня, значи последният е бил успешен. Няма да има пречки за енергията и способностите ви, така че действайте смело и не се страхувайте от недоразумения. Правете нещата такива, каквито вие смятате за правилни, а оценките оставете за другите.
22 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес работата ще си срещне с нови хора, с които ще ви се наложи да си сътрудничите. Това в определени моменти може да се окаже трудно, затова постарайте се отрано да предразположите околните към себе си и да вникнете в това което искат те от вас. Ще ви е по-лесно ако имате ясни цели и ги заявявате достатъчно високо. Вечерта ви очаква приятна изненада.
22 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Прекрасен ден за вас Деви. На мнозинството от вас днес им предстои да видят сбъдването на някои от най-съкровените си надежди. Радостта ви е напълно заслужена. По-важното обаче е, че ви предстоят още много приятни мигове тази седмица.
22 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Анализирате сериозно ситуацията около себе си днес и се стараете да достигнете до най-доброто решение, което можете да вземете за момента. Едва ли ще ви е лесно обаче, тъй като ставате свидетели на сложни отношения между деловите си партньори. Получавате подкрепата на ценен за вас човек и съвсем скоро ще съумеете да се справите.
22 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С интерес ще приемете предизвикателствата днес. При малко късмет, какъвто няма да ви липсва, и усилия от ваша страна ще получите онова, което търсите. Моментът е подходящ и за пътуване. Тревогите от последните дни ще останат спомен, към който няма да ви се връща.
22 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Статуквото в момента изглежда напълно ви устройва. Не губете време да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на любимия човек. Няма за какво да се тревожите.
22 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде успешен и с каквото и да сте заети ще го приключите доволни от постигнатото. В хода на събитията край вас е възможно да убеждавате някого в правотата си, но това няма да ви притесни, щом перспективите са обещаващи. Вечерта се посветете на нещата, които ви карат да се чувствате добре.
22 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Доброто ви самочувствие е факт, който се забелязва от всички. Причина за него е и професионалното ви усъвършенстване, и финансовата ви стабилизация. Нова личност ще играе все по-важна роля в живота ви. Добре е да я опознаете по-отблизо и да разберете до колко можете да й се доверите.
22 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Макар и да не следвате програмата си, случващото се днес ще ви създаде положителни емоции. Ще гледате проникновено и ще търсите обяснение за всичко, но вътре в себе си. Не отхвърляйте нечие желание за повече близост, може би то ще ви даде онова, от което се нуждаете сега.
22 фев 2020
Последни новини