За кучето в хола, безопасността и 10-то лева

Преди по-малко от година това куче нападна и нахапа 8-годишно момче в Асеновград. Единственият, който се притече на помощ, бе 72-годишен дядо.

Не повече от 50-ина са гледаните в домашни условия кучета в Асеновград, чийто собственици са счели за нужно да ги регистрират в общината. Колко са обаче лаещите из дворове и апартаменти, един Господ знае. Макар че не влиза в Неговите отговорности, а в тези на техните стопани. За съжаление, огромната част от тях не смятат, че е от кой знае каква важност да впишат Джеки или Мурджо в общинските регистри. Най-малкото защото, по най-елементарната логика, ще си спестят пари. Какво обаче точно пестят при такса от 10 лева на година, не е много ясно, но нейсе...Да речем, че са им важни. По-лошото в случая е, че никой не им търси отговорност. На същите тези стопани. Не само администрацията, ами и обществото. Никой. Е, всъщност сещаме се, но винаги постфактум. Винаги! На всички още ни държи влага от миналото лято, когато породист мелез между чау-чау и немска овчарка наръфа 8-годишно дете насред Асеновград. И докато след това собственикът му обясняваше пред микрофони и диктофони колко всъщност е безобиден милият му Чау-чау Немски, песът скъса каишката и нападна един от репортерите. Вярно, след има-няма 10-ина минути вече нямаше как и кучето беше откарано в приют извън града. Но? Какво от това? Бабите си имат най-верния коментар за подобни   истории – след дъжд качулка, след сватба булка. Да не говорим пък за явното недоразумение между общинска власт и ветеринари, които бързо-бързо могат да засекат колко са всъщност кучета в жилищата. Могат, но не го правят. Явно им се вижда излишен напън да се синхронизират в тази насока. И то не защото е задължително или го изисква закон или наредба, а защото е редно, защото има смисъл и най-вече защото ще доведе до нещо добро и полезно за обществото. А именно -  да се знае кой точно за кое точно животно отговаря, ако, недай си, Боже, се наложи това да се уточнява, и този Някой да си внесе чинно 10-то левчета в общинската хазна. С тях и без тях, както се казва, но пък при 1000 бройки кутрета, палета и песове сумата си е чисти 10 бона. Толкова, колкото да речем сега ще даде общината за улична маркировка. Да не говорим за безопасността на децата, които обикновено не вървят, а чисто по детски тичат насам-натам из паркове и градинки. Разбира се, не само на децата, но най-вече. Темата за задължителните за опасните породи намордници ще я подминем. Вие колко питбула, добермана или дого аржентино сте видели с намордници в Асеновград?

Срокът, в който трябваше да се плати данък за домашните кучета, изтече в края на март. Глобата за недобросъвестните, т.е. нерегистриралите кучетата си, стопани е 20 лева. Не че някой общинар ще си счупи, дето има една приказка, краката от проверки и налагания на санкции, но поне така би трябвало да бъде. Колко мислите са тези глоби за 2011-та? Ами, нито една.

Тогава що ли всъщност да си регистрирам кучето...В калабалъка с уличните псета я някой го забележи, я не. Пък и 10 лева са си 10 лева.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини