Сватбена пита

Сватбена пита

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Млякото и водата трябва да са съвсем леко затоплени, не бива да са горещи. Смесват се със захарта и маята и се разбъркват много добре. Закваската се оставя на топло около 15 минути.

Брашното се пресява със солта и в средата му се прави кладенче. В него се излива закваската, разтопеното масло и се замесва меко тесто. Тестото се покрива с кърпа и се оставя около два часа на топли, докато удвои обема си.

Бухналото тесто се премесва и се оставя още 1 час. Тестото се разделя на 9 равни части. Едната от тях се разточва на тънка кора. В центъра на предварително намазнена тава се поставя обърната огнеупорна купа. Отгоре се покрива с разточената кора, а около нея се поставят останалите 8 части тесто, които сме оформили като топки.

Тестото, което покрива купата в центъра, се разрязва на 8 триъгълни парчета, които се обръщат като листата на цвете и покриват тестените топчета. Намажете погачата с разбит яйчен жълтък и поръсете със сусам или мак.

Оставете питата още 20 минути да втаса, след което я изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 35 минути. Изчакайте леко да се оглади и отстранете купата от центъра. Върху така изпечената пита се поставя по-малка купичка, в която се сипва мед.

Източник: gotvach.bg

Последни новини