Бабина Янкина погача

Бабина Янкина погача

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Пресява се половината брашно в широка тава, прави се кладенче. В един компотен буркан се пълни вода - ориентировъчно около 500 мл. Затопля се в микровълновата за кратко, пускаме маята 1 с.л. оцет и 1 к.л. захар. Оставя се леко да бухне, като бъркаме, докато се разтвори маята напълно.

В малка купичка разбиваме яйцата като отделим единия жълтък в малка кафена ч. В кладенчето се изсипват яйцата с 1 с.л. сол и с лъжица се бърка, като се сипва разтворената мая на малка струйка. При необходимост се добавя и останалото брашно и се продължава с ръце да се меси.

Отавя се втаса около 45 мин. След тава тестото се разделя на 3 равни топки, като всяка топка се разточва на 3 колела, всяко се маже с олио по-желание свинска мазнина или маргарин, краве масло. Всяко колело се реди едно върху друго и се придърпват краищата.

Взема се ножът и се реже първо на кръст после на диагонал, така че да се получат равни триъгълници. Всеки триъгълник откъм широката час се навива като леко се дърпа и усуква и връзва на възел.

Първото възелче се нарежда в центъра на тава - не много голяма леко намазнена, и останалите възелчета около центъра. Оставя се да втаса още 1 час. Най-накрая отделеният жълтък се разбърква с 1-2 с.л. вода и с четка внимателно се маже, поръсва със сусам или маково семе. Бабината пита се пече в зарята фурна предварително на 200 градуса, като първите 5-10 мин. се намаля на 150 градуса.

Питата се пече в зависимост от фурната - около 15 максимум 20-минути. На тази питка ме научи една добра жена, която ми беше като майка. Затова и я наричам Бабина Янкина погача.

Източник: gotvach.bg

Последни новини