Пичинта - баница от Косово

Пичинта - баница от Косово

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Замесваме меко тесто, като в купа пресяваме брашното със солта и постепенно добавяме водата с разтворената добре захар вътре в нея. Ако имате кухненски робот, разбира се, може да го използвате.

Държа да отбележа, че тестото е без никаква мая. Тестото се разделя на три части, като всяка замесваме поотделно. Взима се едно от тях. Започвате да късате на малки топки, около 14 на брой. Всяко едно малко топче тесто се замесва с брашно и се разточва с диаметър около 15 см и се намазва с малко олио.Така се продължава и с останалите 6 топчета, като се наслагват едно върху друго намазнени.

След това всичките 7 малки корички започваме да разтягаме, удължаваме до размера на тавата или съда, в който ще печем. Намазваме с малко олио и слагаме удължената многопластова кора.

Добре е докато месим и разтягаме едновременно да приготвяме и плънката. За нея запържваме зелето и овкусяваме с червен и черен пипер. Слагаме върху кората зеле с пласт около 1 см и половина, след което замесваме, разточваме и разтягаме останалите 7 топчета по същия начин.

Готовата многопластова кора слагаме върху зелето като загъваме долната кора с горната, за да се запази сосът на зелето и за да не загори. Пичинта се пече първо на 200 градуса, а после на 180 градуса за около 25-30 минути, след което готовата пичинта се покрива.

Нарязва се и се поднася с чаша кисело мляко. Останалите 2 големи топки може да разточите и да направите като за плънка. Настържете 2 големи картофа и овкусете с универсална подправка или разбийте 3 яйца със сирене и направите нашенска баница.

Източник: gotvach.bg

Последни новини