Засилени полицейски постове за празничните дни

Целта е да не се допускат задръствания и груби нарушения на правилата за движение. "Зелена вълна" ще подпомага трафика от и към столицата, съобщават от пресцентъра на МВР.

Служители на Главна дирекция "Охранителна полиция" ще осигурят организация за засилено полицейско присъствие и регулиране на движението на натоварените участъци в часовете с най-интензивно движение през празничните дни /28 април - 1 май/. Засилени постове ще има на входно-изходните трасета на столицата - по направлението за Перник, на изходите на столицата към магистралите "Хемус" и "Тракия", както и по изходните трасета на големите областни центрове. Ще се извършва строг контрол и по третокласната и общинска пътна мрежа и налагане на санкции на неправоспособни водачи и управляващи МПС след употреба на алкохол.

По данни на КАТ "Пътна полиция" рискови участъци от републиканската пътна мрежа с концентрация на пътни инциденти:

- международен път Видин - София – Кулата /Е-79/ в района на Благоевград-Симитли-Кресна-Сандански 
- Ботевград-Новачене-Мездра
- Стара и Нова Загора /при с. Подслон/
- Нова Загора-Сливен
- София-Бургас в района на "Петолъчката" край Сливен
- София-Пернив при Владая; Русе-Бяла
- пътя София-Плевен-Русе до гр. Луковит, Горни и Долни Дъбник
- София-Самоков-Кюстендил
- Самоков-Дупница и др.

От 13 часа на 27, 28 април  и на 1 май ще бъде  отворена "зелена вълна" на следните входно-изходни артерии:

- бул. "Цариградско шосе" – АМ "Тракия"
- бул. "Ситняково" – "Ботевградско шосе" – АМ "Хемус"
- бул. "Цар Борис III" – Владая
- бул. "Тодор Александров" – околовръстен път – АМ "Люлин"

- бул. "Сливница" – бул. "Европа" – Милево ханче.
През празниците пътните полицаи ще осъществяват засилен контрол на скоростта с мобилни радарни камери, за управление след употреба на алкохол и наркотици, ще се следи стриктно за неправоспособни водачи, за шофиране с колани и каски.

От КАТ напомнят на водачите, че  санкциите за превишаване на скоростта в населено място са:

- с 10 км – 20 лв.

- до 20 км – 50 лв.

- до 30 км – 100 лв.

- до 40 км – 200 лв.

- до 50 км – 300 лв.

При превишаване на скоростта с над 50 км санкцията е 350 лв. + 50 лв. за всеки следващи 5 км/час. За водачи на обществен превоз на пътници и превозване на опасни товари тези санкции са завишени.
За управление на автомобил с концентрация на алкохол в кръвта от 0.5 до 1.2 промила глобата е от 300 до 600 лв. и отнемане правото на управление за срок от 2 до 12 месеца за шофьори със стаж до 2 години. За шофьори със стаж над 2 години глобата е от 200 до 500 лв. и лишаване от право на управление от 1 до 12 месеца. При повторно нарушение глобата е от 1000 до 2000 лв. и лишаване от правоуправление за срок от 1 до 3 години.
При концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 промила наказанието е лишаване от свобода до 1 година. За водач, който откаже да му бъде направена проверка за алкохол или упойващи вещества глобата е от 500 до 1000 лв. и лишаване от право на управление от 12 до 18 месеца.

С глоба от 100 до 300 лв. се наказват лица, които шофират без свидетелство за управление на МПС. С лишаване от свобода до 2 години се наказва този, който управлява МПС в срока на изтърпяване на същото наказание.
С глоба от 50 лв. се санкционират водачи, които преминават на червен светофар; при шофиране в бус-лента без да имат право на това; при неизползване на обезопасителни колани; при използване на мобилен телефон без слушалка.

Проверките ще обхващат и наличие на задължителната застраховка "Гражданска отговорност".

Пътните полицаи припомнят основните изисквания за безопасно шофиране - съобразена с пътните условия скорост; въздържане от рисково изпреварване, спазване на дистанция. 

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини