НАП ще проверява с какви пари са купени луксозните коли

Националната агенция по приходите започва проверка с какви пари са купени луксозните коли на пътя. Това е една от мерките срещу ограничаване на тежките пътни инциденти, обсъждани от и.ф главен прокурор Борислав Сарафов, главния секретар на МВР Живко Коцев и шефа на НАП Румен Спецов.

МВР, НАП и прокуратурата започват съвместни проверки на системните нарушители на пътя, става ясно от съобщение на прокуратурата.

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов е провел работно съвещание с главния секретар на МВР главен комисар Живко Коцев и с изпълнителния директор на Национална агенция за приходите (НАП) Румен Спецов, на което са набелязани мерки за ограничаване на тежките пътнотранспортни произшествия, причинени от системни нарушители на Закона за движениe по пътищата (ЗДвП).

Изразено бе общо становище, че е необходим институционален отговор спрямо водачите на МПС, които целенасочено нарушават правилата за движение, демонстрирайки явно неуважение към обществото и законоустановените правила посредством разпространяването на снимки и видеосъдържание на шофиране с многократно превишена от допустимата скорост и др., съобщиха от държавното обвинение.

Предстои в кратки срокове органите на МВР да установят и изготвят база данни на водачи на МПС, които многократно са нарушавали правилата за движение по пътищата. За целта ще се използва както системата на „Пътна полиция“, така и камерите за видеонаблюдение на общините и на Агенция „Пътна инфраструктура“. Ще бъде обърнато внимание на прокурорите при районните прокуратури в страната, както и на органите на „Пътна полиция“ - МВР и на районните инспектори за незабавно установяване на водачите на МПС, чиито нарушения са документирани и публикувани в различни онлайн платформи, за да бъдат санкционирани според нормативната уредба.

Специално внимание е обърнато на зачестилите случаи на тежки пътнотранспортни произшествия, причинени от водачи на автомобили, които управляват луксозни МПС, без да е установен произходът на средствата за тяхното придобиване.

В тази връзка и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев и изпълнителният директор на НАП Румен Спецов се обединиха около общото становище за необходимостта от проактивен подход от страна на приходната администрация, включително извършването на ревизии на собственици и ползватели на луксозни и мощни автомобили, за които има данни, че произходът на средствата може да е от нерегламентирана дейност.

 

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    На
    най накрая
    5 -2
    12:36, 14 ное 2023
    От кога трябваше да го направят това.Ха да видим как се купуват скъпи возила като никъде не работиш и не вземаш наеми.ОБАЧЕ това автоматично ще доведе до следващата стъпка - какво ще правят с мутрите с луксозните коли които се занимават с наркотици. За най големите играчи няма да мислим, те си имат бизнеси през които перат парите.Ама нашата милиция горката с такива неща не се занимава.Ха напълнете си хазната
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини