Борисов: 1300 години удържахме никой да не ни купи. Преглед на печата

"Монитор":

Борисов: 1300 години удържахме никой да не ни купи

1300 години удържахме никой да не ни купи. Това коментира премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание, а поводът е скандалното изказване на руския депутат Пьотр Толстой преди дни, в което той казва, че руснаците ще купят цяла България, след като половината от Черноморското крайбрежие вече е тяхно.

"От над 1300 години сме удържали да сме си България, и сме удържали никой да не ни купи. Да, предатели има много в историята и ние плащаме за подобно предателство. Но отново показваме, че ние изпълняваме своите законови ангажименти", обясни премиерът и допълни - "Достатъчно ни ядосва този руски депутат, господин Толстой, с глупостите, които изговори вчера, но това си е негова работа".

АЕЦ "Белене".

"Сега":

Депутатите разписват празен чек за "Белене"

Българският парламент е на път да разпише празен чек на кабинета за плащанията към руската страна за АЕЦ "Белене". Това стана ясно, след като вчера правителството предложи специален закон за държавна помощ чрез безлихвен заем за НЕК, а двете водещи парламентарни комисии - по бюджет и финанси и енергийната, одобриха законопроекта, в който няма записани конкретни числа. Днес той по спешност ще бъде обсъждан и в пленарната зала и се очаква да бъде приет окончателно.

Министерството на енергетиката ще отпусне на Националната електрическа компания (НЕК) безлихвен заем, с който дружеството да се разплати, след като през юни Русия осъди България за 628 млн. евро за поръчаното и неплатено от България оборудване за Втора атомна. Искът бе заведен от енергийния гигант "Атомстройекспорт", който настоя за бързо изплащане на дълга. Отпускането на заема обаче може да стане само след одобрението на Европейската комисия (ЕК). Искане за т. нар. нотификация ще бъде направено в началото на следващата седмица, като точно число в документите няма да има.

Съд. 

"Дума":

Четирима на съд за смъртта на 15 души при взрива в завод „Миджур“

Окръжната прокуратура във Видин внесе вчера в окръжния съд обвинителен акт за взрива в завода „Миджур“, собственост на „Видекс“ АД. Инцидентът, при който загинаха 15 души и пострадаха две жени, стана на 1 октомври 2014 г. в района на с. Горни Лом.
Обвиняеми по делото са Валери Митков, Палма Иванова, Божидар Василев и Ивелина Бахчеванова, съобщиха от прокуратурата. Митков, изработил част от технологично-инвестиционния проект на "Миджур", ще бъде съден за това, че не е разработил конкретни технически и технологични решения за разснарядяването на боеприпаси, което е най-рисковият етап от утилизацията им. Палма Иванова, инспектор „Здравословни и безопасни условия на труд и противопожарна безопасност“ в дружеството, е нарушила законови разпоредби за охрана и безопасност на труда на работниците в цеха. Ивелина Бахчеванова, бивш шеф на Дирекция „Международно контролирана търговия и сигурност“ при МИЕТ, не е спазила правилата да запознае комисията, която дава разрешение за сделки с оръжия.

Бежанска криза. 

"Труд":

Отпуснатите 108 млн. евро може да се използват за джипове и камери по границата, но не и за ограда

Помощта в размер на 108 млн. евро, които Еврокомисията обяви, че отпуска за България, могат да се използват за коли, джипове, термовизуални системи и камери, но не и за изграждане на самото преградно съоръжение по границата ни. Това коментира в Брюксел говорителя Тове Ернст, предаде БТВ.

По думите й комисията не отпуска пари за „огради“. Очаква се средствата да бъдат налични у нас до 20 дни.

Тероризъм. 

"24 Часа":

Второ дело за тероризъм у нас - 10 снимки в телефони издали мераклии за “Ислямска държава”

Над 10 снимки на терористи в мобилни телефони издават трима сирийци, че искат да се включат към силите на организациите “Мюсюлмански братя” и “Ислямска държава”. 20-годишният Алмохаммад Абдулхамид и съмишлениците му Ал Абдалах Фади (25 г.) и Ал Фанди Ясим (22 г.), които имат статут на бежанци в Германия, се изправиха пред спецсъда на 19 септември. Те ще отговарят по второто дело за тероризъм у нас след кървавия акт на летище Сарафово на 18 юли 2012 г. Чужденците прекосили зелената бразда край Свиленград. През януари т.г. тримата сирийци напускат Германия и на 5 февруари пристигат в Гърция, но на гръцко-турската граница били върнати обратно, става ясно от обвинителния акт, чийто автор е спецпрокурор Детелина Ганчева.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    U
    u
    1 -1
    10:37, 21 сеп 2016
    И това го казва пощенското гълъбче което непрекъснато лети до Меркелица за трохи Ми той си пе купен отдавна от западняците Руснака можел да купи държавата Ами ще я купи то само тя астана вече за приватизиране
  • 2
    Кр
    Крали Марко
    1 -1
    11:29, 21 сеп 2016
    Смърт за продажното човече боко и неговите подлоги.смърт за вас.
Последни новини