Още по-строги мерки срещу епидемията, използват хинин срещу коронавируса. Пресата

Съботните вестници информират за новите по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса.

"Затварят се областните градове, парковете, осигурява се час за пазаруване на възрастните хора. По-строгите мерки се въвеждат, защото им е дошло времето, каза в студиото на "Панорама" главният държавен санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев. Заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, с която се въвеждат новите противоепидемични мерки в сила от 00:00 часа на 21 март 2020 г., а мерките са в сила до изричната им отмяна. Мерките са взети, защото все още има хора, които не възприемат ситуацията сериозно. Най-трудно ще бъде на органите на МВР за ограничаване на движението без да пречат на хората от бизнеса или на нуждаещите се от медицински грижи", допълни д-р Кунчев. Той призна, че ситуацията е неприятна, но всеки трябва да се запознае с правилата и да се опита да се съобрази с тях. "Това, което искаме, е да намалим вредите", коментира главният санитарен инспектор. Той обясни, че ако успеем в рамките на месец да ограничим контактите си, вероятно ще си спестим много неприятности." - в. "Стандарт".

"Повече от 15 часа днес парламентът гласува окончателно закона за извънредното положение заради коронавируса. Най-важните решения: Армията ще се включва в борбата с разпространението на коронавируса у нас. Включването на военнослужещите ще става по ред, определен от Министерския съвет. По време на извънредното положение заради коронавируса те ще могат да участват в прилагането на противоепидемични мерки в градовете и по граниницата, да спират превозни средства и лица до идването на полицейски органи, да изполват физическа сила и помощни средства, когато е необходимо. След дълги спорове се прие при необходимост карантинираните и подлежащите на изолация ще бъдат следени по данните на мобилните оператори. При неизпъление на заповедите на здравния министър за въвеждане на противоепидемиологични мерки ще се налага санция от 5 000 лв. Здравният министър има право да предписва изолация, да ограничава режим на експлоатация и да въвежда ограничаване на движението. Ако нарушението на акта е от страна на едноличен търговец и юридическо лице - санкциите са 15 хил. лв. Същото важи и за заповеди на здравните инспекции. Глобата за отказ на тест на контакни лица на болни от коронавирус е от 50 до 500 лв. Санкцията за отказ от изолация на контактни лица и влизащи от чужбина е 5000 лв Парламентът при и санкции за фалшиви сигнали за зараза - лишаване от свобода до три години и с глоба от 1000 до 10 хиляди лева, както и по-строги глоби при второ нарушение - от 10 до 50 хил. лв. При извънредно положение работодателят има право да възлага на служителите надомна работа без тяхно съгласие. В същата ситуация работодателят може да затвори част или цялото предприятие, като без съгласие на служителите може да ги разпусне в платен отпуск, който е половината от годишния. Същото важи, ако държавен орган преустанови работата на предприятието..."

"Парламентът прие мерки за ограничаване спекулата с цените на стоките при извънредното положение. С промени в Закона за защита на потребителите, предложени от БСП, се задължават всички стопански субекти да предоставят на населението предлаганите от тях стоки и услуги на цени, равни на средноаритметичните цени на предлаганите от тях стоки през последните три месеца преди настъпване на извънредните обстоятелства. Цените се доказват на база записите в касовите anapaти или получените по банков или картов път плащания. Ако досега търговците не са продавали такива стоки, са длъжни да ги предоставят на цени, завишени с не повече от 20 на сто от цените на придобиването им, а услугите - с не повече от 20 на сто от себестойността им. За нарушение на разпоредбите ще се налага имуществена санкция в размер на пет процента от оборота през годината, предхождаща настъпването на извънредните обстоятелства, а на представляващите ги физически лица - глоба в размер от 20 000 до 100 000 лева. На юридическите лица, които имат пряк или косвен контрол върху лицата-извършели нарушението, се налага имуществена санкция в размер на седем на сто от оборота им през предхождащата година, а на представляващите ги физически лица глоба в размер от 30 000 до 200 000 лева. При положение, че лицата нямат дейност през годината, предхождаща настъпването на обстоятелствата, се налага имуществена санкции от 20 000 до 100 000 лева. Ако търговците не могат да докажат цената на придобиване и себестойността на предлаганите от тях стоки и услуги, им се налага имуществена санкция от 30 000 до 100 000 лева." - в. "Труд".

Всекидневниците съобщават също за използване на хинин при лечението на коронавирусната инфекция.

"Здравният министър Кирил Ананиев забрани всякакъв износ на лекарства с хинин. Заповедта пък трябва да се контролира стриктно от от Изпълнителната дирекция по лекарствата. Нареждането е издадено във връзка с усложняващата се обстановка заради коронавируса, мотивира се министърът. Лекарствата, които са на хининова основа, се ползват за лечение на малария, но все повече се прилагат успешно и срещу COVID-19. Началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски обяви по-рано, че преговаря с български фармацевтични компании дали не могат да увеличат производството си на подобни медикаменти. Малко по-късно премиерът Бойко Борисов пък разговаря с националния консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров, съобщиха от правителствената пресслужба. По време на срещата проф. Петров разказа за положителния ефект на класическото антималарийното лекарство "Хлороквин" при лечението на болни от COVID-19. Професорът цитира и изследвания в Китай и Франция за медикамента, според които лекарството оказва намаляващ ефект върху силата на симптомите и скъсява периода за реконверсенция при инфекция с коронавирус. "Имаме възможност възможност на базата на 70-годишен опит с антималарийното лекарство "Хлороквин" да го осигурим за българското население", заяви националният консултант. Борисов посочи, че държавата вече се е свързала с всички български фармацевтични производители и те са декларирали готовност да започнат производството на необходимите медикаменти на хининова основа. "Не казваме, че сме намерили лекарство, да не се спекулира, не казваме, че е 100-процентово лечението. Но във всички случаи е крачка напред", каза Борисов. По думите му в момента има произведени количества лекарства с хинин за Украйна и Русия. "Аналгин хининът като такъв е спрян у нас. До обяд агенцията по лекарства ще си направят борд, за да го разрешат", обяви Борисов. Имало 35 000 на склад и готовност 250 000 лекарства да започнем да произвеждаме. "Французите казват, че един милион могат да произведат, най-голямата им компания и то за цяла Европа. Докато стигнат до България могат да дойдат и 20 опаковки. Затова взехме това решение на пълни обороти да сменим производството да вътрешния пазар", обясни премиерът. Затова вследствие на изнесените данни, Борисов е разпореди на Ананиев да се вземат всички необходими мерки във връзка с осигуряването на достатъчни количества на медикаменти на хининова основа за българските граждани, посочват от МС. Премиерът поддържал непрекъснат контакт с китайския си колега Ли Къцян по отношение на възможностите за внос от Китай на медикамента "Хлороквин"." - в. "Сега".

"Златното лекарство на българите аналгин -хининът, което в годините на соца безотказно лекуваше куп вирусни инфекции, ще бъде върнато. То бе окончателно спряно през 2012 г. Борисов коментира, че аналгин-хининът още през 2012 година е спрян. Днес обаче Агенцията по лекарствата ще вземе решение да разреши отново производството му. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, на срещата при него за новите мерки срещу коронавируса. В разговора участваха министрите на икономиката, здравеопазването и финансите - Емил Караниколов, Кирил Ананиев и Венцислав Горанов, шефът на ВМА и ръководител на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. "Националният консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров ме информира за положителния ефект на антималарийното лекарство "Хлороквин" при лечението на болни от COVID-19. Професор Петров цитира изследвания за медикамента от Китай и Франция, според които класическото антималарийно средство "Хлороквин" оказва намаляващ ефект върху силата на симптомите и скъсява периода за реконверсенция при инфекция с коронавирус", написа Борисов в профила си във Фейсбук след срещата. "В следствие на изнесените данни, разпоредих на министъра на здравеопазването да се вземат всички необходими мерки във връзка с осигуряването на достатъчни количества на медикаменти на хининова основа за българските граждани. Министър Ананиев незабавно издаде заповед за забрана на износа на лекарства на хининова основа. В контакт сме с българските фармацевтични производители и те имат готовност да започнат производството на медикаменти на хининова основа", допълни министър-председателят. Междувременно заповедта на здравния министър вече е факт. Тя важи до второ нареждане и целта е да бъдат задоволени нуждите на българския пазар." - в. "Стандарт".

"Проф. Георги Момеков, преподавател по фармация и фармакология в Медицинския университет и председател на Българското дружество по фармация, опроверга версията на бизнесмена Кирил Домусчиев, че хининът спасява от коронавируса. Както е известно председателят на КРИБ и собственик на фармацевтичната компания "Хювефарма" Кирил Домусчиев бе диагностициран с COVID-19, а вчера обяви, че се лекува с хинин. "Аз се третирам с хлорохинов фосфат. Това е един от продуктите, който се е доказал и в момента е №1 във всички протоколи във Франция, Германия и Австрия за третиране на болни от коронавирус. За съжаление, в България той отдавна не се внася. Това е продукт, който е срещу маларията. Смятам, че нашите власти и Щабът трябва да се обърнат към българските фармацевтични производители на хуманни лекарства, тъй като нашите заводи произвеждат ветеринарни продукти и няма как ние да реагираме, но според мен това е доста стар продукт, на над 60 години е това лекарство", каза Домусчиев. "Едва ли точно хининът ще ни спаси. Има много вирусни инфекции, които познаваме отдавна и за които още нямаме етиологично лечение (б.р. - премахващо причината). Това не пречи на медицината да се справя с тях. Когато един пациент е в тежко състояние, дори наличието на много мощно средство не му гарантира добър изход от ситуацията - каза проф. Момеков. - Ние нямаме това лекарство хлорохин. Имаме аналгин-хинин, който съдържа хинин. Хининът е причината да имаме хлорохин, защото японците блокират Тихия океан и големите плантации на остров Ява стават недостъпни за човечеството (б.р. - преди много години), за да се справи с маларията. И немците, и американците едновременно синтезират хлорохина като заместител на хинина. Но приликите спират дотук. Всички сензационни неща трябва да ги филтрираме - неслучайно и СЗО и Европейската агенция за лекарствата и американците все още не подскачат с голям ентусиазъм, че хлорохинът ще бъде преградата пред разпространението на този вирус. Все още нямаме данни от рандомизирани проучвания, т.е. същински, които сравняват неговия ефект с ефекта на конвенционалната грижа. Грижата, с която вече в България имаме излекувани няколко пациенти." Проф. Момеков говори и за лекарството фавипиравир, създадено в Япония. То се използва в тази страна като втора линия за лечение на грип. "Виждате, че на този етап работим с подръчни средства, т.е. нямаме средства за борба с този вирус, тъй като той е съвсем нов. А се опитваме да се справяме с каквото има. Този фавипиравир все още е много малко тестван, за да направим голям извод", допълни професорът. Момеков коментира и появилите се съобщения, че ибупрофенът не трябва да се употребява при заболяване от коронавирус по следния начин: "Лично за мен "Туитър" не е мястото, в което медиците трябва да търсят информация и да я споделят. Французите направиха тази работа, лошото е че даже има публикация в "Ланцет", а в нея дори няма цитат. Така че на този етап е твърде рано да говорим за това, че ибупрофенът ще е препъникамък в тази насока. Китайците имат опит с повече от 70 000 заболели и са описали вече в няколко хубави статии как изглежда болният с тази инфекция и какви са факторите, които го тласкат в едната от двете посоки. Със сигурност биха описали и цинка, и селена, и ибупрофена." Според фармаколога е добре, че тази пандемия се появява сега. "Защото, ако се беше появила в друго време, все още нямаше да знаем какъв е причинителят. Знаете, че при СПИН са минали няколко години до идентифициране на вируса и десетилетие, преди да се появят първите терапии. А сега в рамките на няколко дни излезе геномът, който позволи да се прави тази полимеразна верижна реакция, което китайците споделиха с човечеството и днес виждате - в целия свят се следи броят на инфектираните. Това стана със скоростта на човешкия гений." Проф. Момеков наблегна на това, че хората трябва да слушат оперативния щаб. "Ние имаме министерство на здравеопазването, а не на болнолечението, т.е. трябва да предпазваме здравите хора. Така че, когато щабът казва на хората, че те трябва да избягват социалните контакти и да се чукат с чашки ракия през "Скайп", нека да го послушаме и потърсим нов начин да си доставяме удоволствие, без да е свързано с близки контакти", каза той. Фармацевтът изказа интересна теория и за вируса. За него вирусът е "нещо като плеймейтка, която пише книги - никой не чете тези книги, а любовникът на плеймейтката ги издава. Всъщност вирусът е една книга, която се самоиздава. Той има една генетична информация и нищо друго. Този вирус, специално, освен, че трябва да си издаде тъпата книга, той, напускайки ни, си откъсва парче от нашата клетъчна мембрана, за да се облече. Нека не позволяваме на това примитивно същество да ни плаши. Нека не играем по неговите правила. Нека не ставаме печатници за вируса", мотивира се той. "Имаме един голям вирусолог, когото бих нарекъл свой приятел - проф. Кълвачев. Той казва, че има достоверни данни, че около 40% от населението е заразено от вирус, който поразява интелекта и прави хората по-тъпи. Социалните мрежи не помагат много в това отношение, а има и някои студии, които доказват, че гледането на телевизия повече от 3 часа на ден намалява интелектуалния капацитет на възрастните хора. Така че все пак трябва да мислим, че трябва да излезем от тази криза и да се погледнем в очите по един по-хубав начин. Да знаем, че като българи, като нация, сме излезли от всичко това по-добри хора", заяви Момеков." - в. "Сега".

Вестниците отделят място и на мерките на Европейската комисия срещу пандемията.

"Европейската комисия предлага задействането на Общата предпазна клауза от Пакта за стабилност и растеж (ПСР) като част от своята стратегия за бърз и координиран отговор на пандемията на коронавирус, съобщиха от пресцентъра на ЕК.. След като бъде одобрена от правителствата в Съвета, клаузата ще позволи на държавите членки да предприемат мерки за адекватно справяне с кризата, като същевременно се отклонят от бюджетните изисквания, които обикновено се прилагат в рамките на европейската фискална рамка. Предложението представлява важна стъпка за изпълнение на ангажимента на Комисията да използва всички инструменти на икономическата политика, с които разполага, за да подкрепи държавите членки при защитата на техните граждани и смекчаването на тежките социално-икономически последици от пандемията. Председателят Урсула фон дер Лайен заяви: "Предлагаме максимална гъвкавост за нашите правила, които ще позволят на националните правителства да подкрепят всички — техните здравни системи, персонал, както и хората, засегнати от кризата. Искам да гарантирам, че отговаряме на хората, както и на социално-икономическото измерение на пандемията по възможно най-добрия начин."- в. "24 часа ."

"ЕК прие временни правила, които ще позволят на държавите членки да използват цялата гъвкавост, предвидена в правилата за държавната помощ, за да подпомогнат затъващите в криза икономики от мерките, целящи ограничаването на COVID-19, съобщиха от пресслужбата на институцията. Временната рамка позволява на държавите членки да гарантират, че всички видове предприятия имат достъп до достатъчна ликвидност, както и да не позволят на икономическата дейност да спира по време на пандемията от коронавируса, а и след нея. Временната рамка предвижда 5 вида помощ: преки безвъзмездни средства, избирателни данъчни предимства и авансови плащания; държавни гаранции за заеми, които дружествата са взели от банки; субсидирани публични заеми за дружествата; предпазни мерки за банките, които отпускат държавна помощ на реалната икономика; застраховане на краткосрочни експортни кредити. Целта на мерките е да се окаже подкрепа на икономиката, като същевременно се ограничат отрицателните последици за равните условия на конкуренция в рамките на единния пазар. Затова и Временната рамка съдържа предпазни мерки - обвързва субсидираните заеми или гаранциите, предоставени на предприятията, с мащаба на стопанската им дейност, като взема под внимание техните разходи за заплати, оборот или нужди от ликвидност, както и използването на публичната подкрепа за оборотния или инвестиционния капитал. Временните правила ще бъдат в сила до края на декември 2020 г. След това ЕК ще прецени преди тази дата дали е нужно действието им да бъде удължено." - в. "Сега"."

Цените на парното също са сред тематичните акценти.

"Средно с 20% по-евтино парно от 1 април. Това предвижда Комисията за енергийно и водно регулиране, съобщава БНР. От докладите на регулатора, които ще бъдат обсъждани следващата седмица, става ясно, че най-голямо поевтиняване на парното и топлата вода се очаква да има в София - с 25%. Най-малка пък ще е разликата във Варна - 8%. Не се предвиждат промени в цените на тока." - в. "Стаендарт".

"Цените на парното и топлата вода да бъдат намалени от 1 април средно с около 20 процента, предвижда доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), цитиран от БНР. Това е последица от заявеното от "Булгаргаз" поевтиняване на природния газ с 40 на сто. За пръв път КЕВР ще определи цени на природния газ не за тримесечие, а само да следващия месец, уточнява радиото. Рязкото поевтиняване е резултат от договорените от "Булгаргаз" и руската "Газпром експорт" по-ниски цени на природния газ, доставян в България. Тъй като топлофикациите работят главно на природен газ, благодарение на това пада и цената на парното и топлата вода. От април най-голямо намаление се предвижда за София - с 25%, във Враца се предвижда понижение с 21%. Между 15 и 17 процента ще поевтинее топлоенергията в Плевен, Бургас, Разград и Велико Търново. В Пловдив понижението ще е с 12%, а във Варна - с 8 на сто. В докладите на регулатора, които ще се обсъждат следващата седмица, не се предвижда намаляване на цената на тока. Предложението на експертите е тя да остане непроменена до края на регулаторния период - 30 юни. "Булгаргаз" поиска намаление на цената на синьото гориво с 40.48% спрямо определената цена към 1 януари. Понижението спрямо цената, послужила за изчисляване на цената на парното през юли 2019 г., е с 41.62%." - "Дневник".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини